Kırmızı sandalye ile adım adım Türkiye! Usta fotoğrafçı Randy VanDerStarren anlattı

29.05.2022 12:08

Dünyaca ünlü Kanadalı fotoğrafçı Randy VanDerStarren, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Dış İlişkiler Sorumlusu Mevlüt Yeni’nin kurduğu dostluk neticesinde kırmızı sandalyesi ile Türkiye’nin güzelliklerini yeniden çekmek için yollarda. Kanada’nın Toronto Pearson Havalimanı’nda açılan sergiler ile Kanada’da milyonlarca kişiye Türkiye’nin tanıtımı yapan VanDerStarren, üç yıl aradan sonra yepyeni bir proje için kırmızı sandalyesi ile yola çıkarak daha önce çekemediği Türkiye’nin güzelliklerini gözler önüne serecek

Kırmızı sandalye ile adım adım Türkiye! Usta fotoğrafçı Randy VanDerStarren anlattı

Kanadalı usta fotoğrafçı Randy VanDerStarren ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Dış İlişkiler Sorumlusu Mevlüt Yeni, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı ve Kanada ile diplomatik ilişkilerin 80'inci yılı dolayısıyla yeni bir projeye imza atarak kırmızı sandalye ile Türkiye’yi karış karış geziyor.

Kanadalı usta fotoğrafçı Randy VanDerStarren, Mevlüt Yeni ve oğlu Spencer VanDerStarren

Üç yıl önce TGK Dışilişkiler Koordinatörü Mevlüt Yeni’nin kurduğu dostluk bağları neticesinde Türkiye’ye gelen VanDerStarren ve oğlu Spencer VanDerStarren Antalya başta olmak üzere İstanbul, Nevşehir, Urfa, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman Hatay, Burdur, Denizli, Isparta ve Türkiye'nin birçok kentinde fotoğraflar çekerek Toronta’da sergiler açmıştı.

Kanada'nın Toronto kentinde açılan Türkiye fotoğrafları sergisi

Kanada’nın Toronto Pearson Havalimanı’nda Türkiye'nin tanıtımı için yer alan fotoğraflarla açılan sergiler ile Kanada'da milyonlarca kişiye Türkiye’nin tanıtımı yapılmıştı. Üç yıl aradan sonra yepyeni bir proje için kırmızı sandalye ile yollara çıkan VanDerStarren daha önce çekemediği Türkiye’nin güzelliklerini yeniden çekmek için ülkemize gelmişti.

Kanada’nın Toronto Pearson Havalimanı’nda Türkiye'nin tanıtımı için yer alan fotoğraflar

Çekilen fotoğraflar ile daha sonra Türkiye ve Kanada’nın önemli şehirlerinde karşılıklı sergiler açılacak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi konutunun bahçesinde Randy VanDerStarren'in imzası olan kırmızı yönetmen koltuğuna oturarak poz vermişti

Bu kapsamda Türkçe, İngilizce ve Fransızca dilinde ülkeleri tanıtan kitap hazırlanması planlanıyor.

Kanada'da açılan Türkiye sergisine sanatseverler büyük ilgi göstermişti

Türkiye'ye gelen Randy VanDerStarren  fotoğraf yolculuğu ile ilgili Yeni Şafak Gazetesi Pazar ekibinden Dilber Dural'a röportaj vererek önemli açıklamalarda bulundu.

Randy VanDerStarren'nin YeniŞafak'a verdiği röportaj

BİR YÖNETMEN KARAR VERİR

Röportajda, reklamcılıktaki kariyeri boyunca Coca-Cola’dan Mercedes gibi dünyanın önde gelen firmalarına reklam fotoğrafları çeken Randy VanDerStarren, radikal bir karar alıp oğlu Spencer ile fotoğraf yolculuğuna çıkmak için kurumsal işinden ayrılmış.

Usta fotoğrafçı Randy VanDerStarren ve Mevlüt Yeni Anıtkabir'de çekim yapmıştı

Şimdiye kadar on dört ülkeyi gezen VanDerStarren’in, çektiği karelerde sembol olan kırmızı yönetmen sandalyesinin kırk binden fazla fotoğrafını çekmiş. Kırmızı sandalyeyi özellikle sembolizmi nedeniyle seçtiğini söylüyor usta fotoğrafçı. Yönetmen sandalyesi seçmesini ise, “Film ekranında ne gösterileceğine bir yönetmen karar verir” diyen usta fotoğrafçı, “Hayatınızın en büyük ekran olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle sandalyemiz, hayatınızı yönlendirme yeteneğinizi ve sorumluluğunuzu temsil etmekte” diyor.

Randy VanDerStarren

Yönetmen sandalyesinin özel bir sandalye türü olduğunu dile getiren VanDerStarren, “Arkanıza yaslanıp dünyayı izlemekle ilgili değildir. Hayatlarımızı, ülkelerimizi, gezegenimizi ve topluluklarımızı etkileyen bilinçli kararlar vermekle ilgilidir. Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek, her birimizin seçimlerini yönetmesine bağlıdır” şeklinde açıklıyor ve bu önemli mesajı tüm dünyada paylaşmaya devam edeceğinin de altını çiziyor.

Kırmızı sandalye ile birçok ülke arasındaki bağı oluşturan fotoğrafçı, farklı dillerden ve farklı coğrafyalardan insanları fotoğrafladığı için her zaman onur duyduğunu ifade ediyor.

Pamukkale / Denizli

SANDALYE ÜLKELER ARASINDA BİR KÖPRÜ

Fotoğraflara bakanların sandalye ile yer arasındaki bağlantıyı hissedeceğini söyleyen VanDerStarren, “Diller, coğrafyalar, giyim veya mutfak gibi yüzeysel farklılıklarımıza rağmen tüm insanlar arasında evrensel bir bağ var. İnsanlığın daha derin, daha önemli seviyelerinde, biz aynıyız. Nereye gidersek gidelim bu bağlantıya dokunmaya çalışıyoruz. Böylece bir sandalyenin kültürler, coğrafyalar, ülkeler ve insanlar arasında bir köprü de olabileceğini söyleyebiliriz" dedi.

Randy VanDerStarren'in çektiği Ankara fotoğrafı

Kırmızı sandalyenin sohbeti başlattığını söyleyen VanDerStarren, “İzleyiciler sandalyeyi gördüklerinde neden fotoğrafta olduğunu soruyorlar. Bu da bir sohbeti açıyor. Sandalye gerçek insan hikâyelerini paylaşmaya başlamanın çok etkili bir yolu. Şimdiye kadar pek çok hikâyenin parçası olduğu için şanslı hissediyorum" ifadelerini kullandı.

Antalya

VanDerStarren, gelecek sayısız hikâyeyi de dört gözle beklediğini de ifade ediyor. Usta fotoğrafçı fotoğraflarında sembol olan kırmızı sandalyesine de çok iyi baktığını ve bu yüzden sandalyeyi her zaman yanında taşıyarak güvende tuttuğunu söylüyor.

Tuz Gölü

Dünya’nın ve Türkiye’nin birçok yerini gezen fotoğrafçı, Türkiye’de en çok etkilendiği ve hâlâ etkisinden çıkamadığı yeri ise şöyle anlatıyor: “Türkiye’de yaptığım ilk fotoğraf gezim sırasında İstanbul Galata Köprüsü’nde güneşin doğuşunu gördüğüm zamanı hep hatırlayacağım. O zamandan beri bu ülke beni coğrafyası, doğası, kültürü, tarihi ve sıcakkanlı insanları ile sürekli etkiledi. O gün doğumu devam eden inanılmaz bir maceranın başlangıcıydı” şeklinde konuştu.

Köprülü Kanyon / Antalya

“Türkiye’de beni etkileyen sayısız yer var” diyen VanDerStarren, Antalya’da Termessos, İstanbul’da Nuruosmaniye Camii, Hatay’da çarşılar, Nemrut Dağı’ndaki karla kaplı heykellerin favorilerinden bazıları olduğunu söylüyor.

Nemrut Dağı / Adıyaman

Usta fotoğrafçı VanDerStarren asla PhotoShop kullanmadıklarının özellikle altını çizerek, “Harika fotoğraf; aydınlatma, hareket, nesne, arka plan, hava durumu ve diğer şartlar gibi birçok unsurun bir araya gelmesidir. Bu unsurlar sihirli bir şekilde birlikte olduğunda, güzel bir hikâye ortaya çıkabilir” şeklinde fotoğraf çekerken en çok neye dikkat ettiğini sıraladı.

Usta fotoğrafçının çektiği Göbeklitepe fotoğrafı

VanDerStarren, sandalyenin her fotoğrafa ek bir unsur ve meydan okuma sağladığını da söylüyor. Sandalyenin yolculuğunu görmek için Instagram’da @takeyourseatinsta veya TakeYourSeatOnline.com adreslerini takip edebilirsiniz.

Kanadalı dünyaca ünlü fotoğrafçı Randy VanDerStarren'ın çektiği Alanya Kalesi fotoğrafı
Rendy VanDerStarren'in fotoğraf imzası olarak her kareye yerleştirdiği bu sandalye Türkiye'yi dolaşırken milli rengimiz olan kırmızı-beyaz tercih edildi.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da hava durumu! 29.3.2024

Antalya'da hava durumu! 29.3.2024

Antalya'da hava durumu! 29.3.2024
Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik ..

Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından..

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı
Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu opera..

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu
Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü

Antalyada 10 yaşındaki çocuk balkondan..

Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü
Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1..

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi