Barış Manço'nun akıllara kazınan 5 şarkısının hikayesi

01.02.2021 14:45

Ülkemizden çıkan en büyük değerlerden biri olan Barış Manço, dünyanın birçok yerinde de oldukça saygıdeğer ve sevilen bir sanatçı oldu. Her bayram bize onu hatırlattı, her pazar yolu 'domates biber patlıcan' şarkısını aklımıza getirdi. Sanatçının her eserinde ayrı ayrı mesajlar hikayeler yatıyordu, Manço'nun o hikayelerini sizin için derledik...

Barış Manço'nun akıllara kazınan 5 şarkısının hikayesi

Çocuklar onun şarkısıyla okumayı öğrendi. Arkadaş sevgisini, hayvan sevgisini en önemlisi insan sevgisini bize öğretti. Birkaç nesil büyüdü onunla. Birkaç kuşak tanıdı bildi onu, biz de hasretle ve sevgiyle anıyoruz. Barış Manço'nun ağızlara dolanan, yürekleri ısıtan şarkılarının ağızdan ağıza dolaşmış hikayelerini sizin için toparladık.

GÜLPEMBE 

Barış Manço’nun eski bir röportajından bir bölümde sunucu ‘Gülpembe’ şarkısını kimin için yaptığını soruyor. Barış Manço ise “Haa Gülpembe benim babannem.” diyor. Barış Manço gülpembeyi 1957 yılının ramazan bayramında ölen babaannesi Nimet Manço'ya yazmıştır.

DÖNENCE

Barış Manço’nun efsane şarkısı ‘Dönence’de de sanatçının tüm eserlerinde olduğu gibi çok anlamlı bir mesajı vardır. 1982 yılında ‘TV’de 7 Gün’ dergisine konuşan Barış Manço, şarkıyla ilgili şu ifadeleri kullanmış: “Dönence dünyanın iki ayrı kutbundaki enlemlerdir ve hiçbir zaman birlikte olamazlar. İnsanın doğasında da iki zıt kutup vardır. Bu kendisinde olmayanı arama içgüdüsüdür.”

SARI ÇİZMELİ MEHMET AĞA

1979 yılında çıkan, 'Sarı Çizmeli Mehmet Ağa' şarkısı bir efsane değil bir gerçekmiş meğer. Yaşanmış bir hikayeden esinlenilerek yazılan şarkının hikayesi işe şöyle:

Mehmet Ağa Aslen Karamanlı bir Toprak ağasıyken, Osmanlı Dönemi yetkilileri Mehmet ağayı çağırarak Kıbrıs Girnede büyük bir arsa vermişler. Karamandaki Bahçelerin gibi Ek, biç, Halka iş ver bizde sana toprak bağışlayalım. Hayvancılık ve Tarımı geliştir demişler. 1810-1920 tarihleri arasında yaşamış Karamandan Kıbrıs’a 5 kardeşinide alıp gelmişler. Yörük Türkmendir. Kıbrıstaki Köyünün adının Göçeri olması, Yörüklerin konar göçer hayatından gelmektedir. Yörükler köyü de derlermiş Göçeri köyüne .. Sarı Çizmeli Mehmet ağa, Devlete söz verdiği gibi Tarımda ve Hayvancılıkta Binlerce kişi çalıştırır, İş verir büyük bir aile olurlar. 3 bin dönüm toprağı varmış. Kavgalıları barıştırır, bekarları evlendirir, eşyalarını hediye eder, ev verir, en az da bir dönüm toprak bağışlarmış. Fakir fukara bir kahvehaneye, ya da lokantaya gittiğinde para ödemez, yer içer, tüm hesapları Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’ya yazdırırlarmış.

BUGÜN BAYRAM

Her bayramda akıllara gelen o güzel ritim ‘Bugün Bayram’ şarkısının sözlerine bakıldığında içinde hüzünlü bir hikaye yattığını görüyoruz. Eşini kaybeden bir kocanın çocuklarını mutlu etmeye çalışması ve bayramda annelerinin mezarını ziyaret edecekleri anlaşılıyor.

Şarkının başlarında kaybettiği eşine seslenen adam "Sen gittin gideli içimde sızı var" diyor. Sonrasında nakaratta ise çocuklara annelerinin mezarına gideceklerini "En güzel giysileri giyip kır çiçekleri ile annemiz bizi bekler, annemizi üzmeyelim." sözleriyle anlatıyor.

ÇIT ÇIT ÇETENE

Orjinali Yozgat Türküsü olan ‘Çıt çıt çedene’ şarkısı  1983’te Barış Manço ve Kurtalan Ekspres tarafından düzenleniyor.  Çedene aslında, kendir tohumuymuş. Seksenli yıllarda çedene yasaklanmış Yozgat’ta. İkide bir duyuru yapılırmış köylerde: “Dişi Hint keneviri yasak. Bostanında dişi Hint keneviri olanlar imha etsin.” Jandarma gelip tarlalarda denetim yaparmış. Dişi Hint keneviri (çedene) bulunan bostanlarda tutanaklar tutulup çedeneler imha edilirmiş. Bu şarkının sürekli yapılan bu anonslardan akla gelerek yapıldığı tahmin ediliyor.

BARIŞ MANÇO'nun BİYOGRAFİSİNE ulaşmak için TIKLAYIN.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden fırtına uyarısı! 24.4.2024

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden..

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden fırtına uyarısı! 24.4.2024
Teleferik faciasında kontrol odasının görüntüleri ortaya çıktı! Facia geliyorum demiş!

Teleferik faciasında kontrol odasının ..

Teleferik faciasında kontrol odasının görüntüleri ortaya çıktı! Facia geliyorum demiş!
Antalya'da meyve deposuna çarptı! Alev alan otomobilde hayatını kaybetti

Antalya'da meyve deposuna çarptı! Alev..

Antalya'da meyve deposuna çarptı! Alev alan otomobilde hayatını kaybetti
TCG Çanakkale S-333 isimli denizaltı Antalya'da

TCG Çanakkale S-333 isimli denizaltı A..

TCG Çanakkale S-333 isimli denizaltı Antalya'da
Antalya'nın çocuk valisi bakın ne istedi?

Antalya'nın çocuk valisi bakın ne iste..

Antalya'nın çocuk valisi bakın ne istedi?
Başkan Böcek koltuğunu çocuk başkan Anıl Kılınçkaya'ya devretti

Başkan Böcek koltuğunu çocuk başkan An..

Başkan Böcek koltuğunu çocuk başkan Anıl Kılınçkaya'ya devretti