Umudumuz sınav

17.12.2020 11:51

Değerli Okurlarım,

Eskiden ülkemizde 7 milyon engelli var, bunların sadece 200 bin tanesi okuyabiliyor. Okuma oranı engellide %3 derdik. Şimdi baktığımızdaysa engelli sayısı ve engellilerde okuma/yazma oranı öyle bir artmış ki engellileri sınavla memur kadrolarına almak şart olmuş.

Bu eski dediğim de 15-20 yıl öncedir. Çok daha eskiye gitmeye gerek yok aslında. O dönemde devlet  engelli memur açığını kapatmak için açık oluşan ilgili kurumda  kurum amirlerinin  inisiyatifiyle mülakatla sınav yapıyor, azıcık tanıdığı olan, işe yarayacağını düşündüğü, tabiri caizse “eli yüzü düzgün” engelliyi kadroya alıyordu.

Bugün EKPSS sonuçları açıklanıyor. Bu yıl sınava 86 bin engelli aday katılmış. Ama iki yıl içinde sadece 6 bin tanesi bir kadro alabilecek. 80 bin kişi umutlarını önümüzdeki döneme erteleyecek. İnşallah biz yanılırız da beklenmedik sayıda engelli alımı olur diyelim.

Engellilerin heyecanla beklediği gün bugün. Ben de bugünümü sınava ayırayım dedim.

Bundan 8 yıl önce 2012’de ÖSYM olaya el attı ve önce “Özürlü Memurluk Sınavı” adı altında bir sınav düzenlendi.  Sınava giren engelli adaylar neye uğradığını şaşırdı. Nitelikli olanlar haklarıyla mülakatsız devlet kadrolarına kavuşurken niteliksiz olup  mülakat bekleyenler bilgilerinin eksikliğinin acısını yaşadı.
Gerçekten de sınav işi artık mantıklıydı.  Engelli istihdamı öncelikli olmalıydı. Eğitim çağını tamamlayan yüz binlerce engelli işsiz kalıyordu.

Fakat biz iki yıl sonra “özürlü” olan sınav adını beğenmedik devlet olarak. Adını Engelli KPSS şeklinde değiştirdik. Dıştan tatlı bir isme sahip olsa da sınavın soru sayısı, niteliği hiç kimse tarafından dikkate alınmadı.

Bilgiyi ölçmek çok güzel bir şey. Fakat bu yıl beşincisi yapılan sınavın hala net bir müfredatının olmaması engelli bireylerin neye, nasıl çalışacağını aydınlatabilmiş değil.

Şöyle ki tarih dersinden 15 soru soruluyor. Ama konu dağılımı yok. Tarihe girişten İnkılap Tarihinin sonuna kadar sorumlusunuz.

Coğrafyadan 5 soru soruluyor. Ama Türkiye Coğrafyasının tamamından sorumlusunuz. Bu 5 soru neresinden gelirse.

Vatandaşlıktan 6 soru soruluyor. Ama başta temel haklar olmak üzere 82 Anayasa’sı ve değişen her maddeden sorumlusunuz. Artık nerden gelirse.

Hadi Türkçeyle matematiği kurcalamayalım. Orada da çarpıklıklar had safhada. Her ikisinden 15 soru sorulduğunu da bilmenizi isterim.

Özetle  dostlar, bu iki yılda bir yapılan ve engellilerin devlet kadrolarına alınmasını amaçlayan güzide sınavda kategoriler lise, ön lisans, lisans, şeklinde  farklı olsa da  her birey 60 soru cevaplıyor ve aynı konu içeriğinden sorumlu oluyor.

İnşaat mühendisi de öğretmen de psikolog da düz bir memur da  aynı sınavla alınıyor.

Bu yıl bitmek üzere ama Cumhurbaşkanı’mız tarafından “erişilebilirlik yılı” ilan edilmişti.

Belki evlerimizden çıkıp sokağa bile erişemedik bu salgın yüzünden. Ama umut kaybetmek yok. Bir gün birileri sesimizi duyacak, sınavlarımız da daha ciddi hazırlanacak diye inanıyorum.

Peki ne yapalım da bu sınav işleri biraz daha düzelsin?

Soru sayısı 60’tan kesinlikle fazla olmalı, konular sorulara yayılmalıdır.

Net bir müfredat çerçevesi çizilmeli ve yayımlanmalıdır.

Mesleki alan gerektiren sınavlar engellilere de uygulanmalı, nitelikleri saptanmalıdır.

Özellikle öğretmenlik alan bilgisi üzerinde durulmalı, engellilerin öğretmen olarak kadroya alınma esasları buna göre yeniden gözden geçirilmelidir.

Kategorilenen lise,  ön lisans ve lisans EKPSS  sınavları  ayrı ayrı zamanlarda yapılmalı, gerçekten ölçücü sorulardan oluşmalıdır.

Biz güzel dileklerimizi ve bu önerilerimizi bırakalım. Umutsuz yaşanmaz dostlar.

Ne diyor Şair Yahya Kemal?

“İnsan alemde hayal ettiği müddetçe yaşar.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları