Tarihi zirve öncesi ilk kareler yayınlandı: Gözler Antalya'da

10.03.2022 11:26

Savaş başladıktan sonra Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ilk kez bugün Antalya’da, Türkiye’nin çağrısı üzerine masaya oturacak. Dünya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba’nın katılacağı toplantıdan, Ukrayna’daki dramı durduracak adım bekliyor. Bakan Çavuşoğlu ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba üçlü toplantı öncesi görüştü. Bakan Çavuşoğlu görüşmeyi sosyal medya hesabından duyurdu.

Tarihi zirve öncesi ilk kareler yayınlandı: Gözler Antalya'da

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla saat 11.00'de Antalya Diplomasi Forumu'nda üçlü formatta görüşecek. Zirveyi takip edecek yerli ve yabancı 334 basın mensubu, sabahın erken saatlerinde sıkı güvenlik önlemleri altında salona alındı.

LAVROV ANTALYA'DA

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 15. gününde devam ederken, ateşkes ve barış ilan edilmesi için yoğun diplomasi trafiği yürütülüyor. Bu çalışmaları yürüten ülkelerin başında ise Türkiye geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde "Diplomasiyi yeniden kurgulamak" temasıyla 11-13 Mart'ta Belek Turizm Merkezi'ndeki Nest Convention Center'de yapılacak Antalya Diplomasi Forumu (ADF) için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba dün gece saatlerinde Antalya’ya geldi.

Antalya'daki üçlü zirve, Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'ndeki 5 yıldızlı Regnum Carya Hotel'de yapılacak.

334 GAZETECİ İZLEYECEK

Zirveye ise dünyanın çeşitli ülkelerinden 334 gazeteci akreditasyon yaptırdı. Saat 11.00’de başlaması öngörülen üçlü zirve için basın mensupları sabasın erken saatlerinde otelin arka tarafındaki giriş noktasında akreditasyon kartlarını almak için sıraya girdi.

6’şarlı gruplar halinde otele alınan gazeteciler, kartlarını aldıktan sonra iki farklı arama noktasından geçerek medya salonuna alındı.

CANLI YAYINLAR BAŞLADI

Büyük ilgi gösterilen zirveyi takip eden gazeteciler bekleyişlerini sürdürürken, ülkelerinin televizyonları için canlı yayın gerçekleştiriyor.

PUTİN VE OBAMA’YI DA AĞIRLAYAN SALONDA

Belek Turizm bölgesindeki 5 yıldızlı Regnum Carya Otel ve çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı, emniyet koridoru oluşturuldu. Dron gibi hava araçlarına karşı jammer (sinyal kesici) yerleştirildi. Çavuşoğlu, Lavrov ve Kuleba’nın üçlü toplantısı, 2015 yılında G-20 Zirvesi’nde ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Lideri Vladimir Putin gibi dünya liderlerinin de ağırlandığı salonda gerçekleşecek. Her türlü teknolojik donanıma sahip G-20 Salonu, Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alıyor.

ZELENSKİ: UMARIM OLUMLU ADIM ATILIR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski Antalya toplantısına ilişkin açıklama yaparak, “Ukrayna olarak biz Rusya ile problemleri her zaman görüşmeler yoluyla çözmekten yana olduğumuzu dile getirdik.

Defalarca (Rusya lideri) Putin ile göz göze görüşmeyi önerdim. Umarım Antalya görüşmeleri barışın sağlanması yönünde kayda değer adımın atılacağı yer olur” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Lideri Zelenski’nin parlamentodaki Halkın Hizmetkârı Partisi ise Ukrayna’nın Rusya’nın talepleri doğrultusunda NATO’ya üye olmaktan vazgeçmesi durumunda kendisine güvenlik garantileri verecek yeni çatı bulmak zorunda olduğunu gündeme getirerek, “Ukrayna’yı Rusya’ya karşı koruyacak, bize güvenlik garantileri verecek üçüncü taraflara ihtiyacımız var. Bu garantörler Türkiye ve ABD olabilir” teklifini sundu.

MOSKOVA’DAN YUMUŞAMA MI?

Türkiye’nin arabuluculuk girişimiyle Antalya’da masaya oturacak iki ülkeden kritik görüşmeyle ilgili açıklamalar geldi. Kuleba,“Bizim görüşme masasına koyacağımız bir numaralı konu savaşın durdurulması. Rus tarafından talebimiz hemen ateşkes ilanı ve Rus kuvvetlerinin koşulsuz şartsız Ukrayna’dan çıkması. Rus tarafından Lavrov’un ne söyleyeceğini dikkatle dinleyeceğiz. Ancak oraya teslim olmak için gitmediğimizi bilmeliler. Bizimle ultimatomlar diliyle konuşmaya başlarsa biz de cevabını veririz” dedi.

YÖNETİMİ DEVİRME NİYETİMİZ YOK

Ukrayna konusundaki açıklamalarında yumuşama tonları hissedilen Rus Sözcü Mariya Zaharova da “Rusya’nın askeri harekâtı planlandığı şekilde devam ediyor. Ukrayna yönetimini devirmek, Ukrayna devletini ortadan kaldırmak veya bu ülkeyi ilhak etmek gibi bir niyetimiz yok. Rusya’nın temel amacı Ukrayna’nın geleceğini kendisinin belirlemesidir” dedi.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turizmde dünyanın süper ligine yükselmesi için gece- gündüz çalışıyoruz

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turiz..

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turizmde dünyanın süper ligine yükselmesi için gece- gündüz çalışıyoruz
Antalya'da hava durumu! 29.3.2024

Antalya'da hava durumu! 29.3.2024

Antalya'da hava durumu! 29.3.2024
Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik ..

Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından..

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı
Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu opera..

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu
Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü

Antalyada 10 yaşındaki çocuk balkondan..

Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü