Son dakika: Ukrayna - Rusya görüşmesinden sonra ilk açıklama! 'Garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında Türkiye var'

29.03.2022 14:41

Son dakika: Ukrayna ile Rusya heyetleri arasındaki görüşme sona erdi. Ukrayna heyeti görüşmenin ardından ilk kez basın mensuplarının karşısına çıktı. Ukrayna heyeti garantör ülkeler arasında Türkiye'nin de olmasını istediklerini dile getirdi. Donbass ve Luhansk için görüşmelerin devam edeceği belirtildi.

Son dakika: Ukrayna - Rusya görüşmesinden sonra ilk açıklama! 'Garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında Türkiye var'

Ukrayna-Rusya heyetlerinin İstanbul'daki görüşmesi sona erdi. Görüşme sonrası Ukrayna heyeti açıklamalarda bulunuyor. Garantör ülkeler arasında Türkiye'nin de bulunmasını istediğini belirten Ukrayna heyetinin açıklamalardan satır başları şu şekilde

"Garantör olarak kimi istiyoruz? BMGK ülkeleri, Çin, Rusya Federasyonu da orada var, ABD, Fransa, Türkiye, Almanya, Kanada, Polonya ve İsrail. Katılmak isteyen başka ülkeler de olursa bunu yapabilsinler istiyoruz. Bazı ülkelerden halihazırda ilgileri olduğuna dair teyit aldık, sadece resmi onay bekliyoruz.

Ukrayna'nın gelecekteki güvenliği teminat altına alınsın, bütün garantörler tarafında bu temin edilsin istiyoruz. Ukrayna'nın AB üyeliğinin inkar edilmektense desteklendiği bir sistem bu.

Bu istişarelerin başarısız olması halinde askeri destek sunması gerekir.

'GÜVENLİK KONUSUNDA HENÜZ ANLAŞAMADIK'

Kırım ve benzeri durumdaki bölgeler ayrıca değerlendirilmeli. Referandum OHAL şartlarında gerçekleştirilemez. Güvenlik garantisi konusunda henüz anlaşamadık.

"ZELENSKİY VE PUTİN DE KATILABİLİR"

"Garantör ülkeleri de çok taraflı görüşmelere dahil etmek istiyoruz. O zamana kadar aramızdaki farklılıkları da ortadan kaldırabileceğimizi umut ediyorum. Bu noktada bir zirve düzenlenerek Ukrayna ve Rusya liderlerinin katılımı sağlanabilir.

"Ruslar, Kırım'ı kendi toprakları olarak görüyorlar ancak biz bunu kabul etmiyoruz."

MÜZAKERE BAŞLIKLARI NELER?

Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelerde ele alınan başlıklar şu şekilde:

1) TOPRAK

Müzakerelerdeki en zorlu başlık. Donbas yani ülkenin doğusunda Donetsk ve Luhansk'tan oluşan bölgedeki, Rusya destekli ayrılıkçılar iki yerde de bağımsız Cumhuriyet ilan etti, Rusya tanıdı. Moskova geçen hafta Donetsk'in yüzde 54'ünü, Luhansk'ın yüzde 93'ünü ele geçirdiğini ilan etti. Zelenski önceki gece Donbas'ta çözüm istediğini söyledi.

2) TARAFSIZLIK

Ukrayna'nın tarafsızlığı, Rusya'nın taleplerinin başında geliyor. Moskova, savaş öncesi Ukrayna'nın hiçbir zaman NATO'ya üye olmayacağına dair yazılı güvence istiyordu. Rusya, saldırının amaçlarından birini de Ukrayna'nın silahsızlandırılması olarak ilan etti. Ukraynalı yetkililer, son bir ayda ülkenin NATO'ya üye olmayacağını dile getirdi. Zelenski de önceki gece tarafsızlık konusunda müzakereye hazır olduğunu ilan etti.

3) RUSLARIN HAKLARI

Rusya'nın doğusunda Rusça konuşan bir nüfus bulunuyor. Ukrayna 2019'da çıkardığı yasayla Ukrayna dilini zorunlu hale getirmişti.Memur, asker, doktor ve öğretmen olmak için Ukraynaca konuşmak gerekiyor. Ancak, Rusça'nın statüsü Moskova'ın talepleri arasında bulunuyor.  Zelenski bu başlığın müzakerelerde konuşulduğunu açıkladı.

4) "NAZİLERDEN ARINDIRMA"

Ruslar, "Azak Tugayı" gibi aşırı sağcı grupların Rusça konuşan halka "soykırım" yaptığını iddia ediyor. Ukrayna ise  iddiaları kesin bir dille reddediyor. Bununla birlikte, "Nazilerden arındırma" Rusların ortaya attığı bir kavram ve "silahsızlanma" başlığıyla birlikte anılıyor.

Öte yandan, Ruslar başta Zelenski hükümetinin değişmesinden bahsediyordu. Şimdilerde Ukrayna'nın kendi ordusuna sahip olabileceğinden ancak Batılı ülkelerin silahlarına ve üslerine ev sahipliği yapmamasından söz ediliyor.

Ayrıntılar geliyor...

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından..

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı
Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu opera..

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu
Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü

Antalyada 10 yaşındaki çocuk balkondan..

Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü
Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1..

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi
Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!
Başkan adayı Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı

Başkan adayı Sümerden Kepezlilere sand..

Başkan adayı Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı