Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi verdi! Otoyol ve köprüye bir yıl zam yok

09.01.2023 19:50

Yeni yılın ilk Kabine toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 saat 40 dakika süren toplantının ardından açıklama yapıyor. Cumhurbaşkanı, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin yakında TBMM'ye sunulacağını duyurdu. Otoyol ve köprü hizmetlerinin fiyatlarında yıl boyu herhangi bir artışa gidilmeyecek.

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi verdi! Otoyol ve köprüye bir yıl zam yok

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:
Her konuşmamızda her adımımızda ifade ettiğimiz 2023'e kavuştuk. Kimi dönemlerde acıların büyükleri, kimi dönemleri ise artan cesaretimizle hatırladık.Biz de yeni yüzyılımızın müjdecisi 2023, Türkiye Yüzyılı yapmak için çalışmalarımızı yaptık. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına güçlü bir başlangıç yapma amacımız vardır. Son Kabine toplantımızın ardından EYT'li olarak bilinen vatandaşlarımızın sorunlarını çözüme kavuşturacak çalışmayı yakında meclisimize getiriyoruz. Gençlerimizin istihdamı için 6 bakanlık ile başlattığımız 1 milyon yazılımcı projemizi 29 Aralık'ta açıkladık.Yeni yılın ilk iş gününde 2023'ün ihracat rakamlarını açıkladık. İhracatçılarımızı tekrar tebrik ediyorum. Geldiğimiz seviyeyi yeterli bulmuyoruz. Daha çok çalışacak, daha büyük başarılarımızın müjdesini milletimizle paylaşacağız. Yüzde 25 olarak yaptığımız zam oranımız içimize sinmedi, grup toplantımızda memur ve emekli zam oranını yüzde 30'a yükselttiğimizi duyurduk.Cumartesi günü Antalya'da Kumluca ve Manavgat'ta yangın ve sel afetleri sonrasında vatandaşlarımıza geçmiş olsun ziyaretinde bulunduk. Kumluca'da selden zarar gören vatandaşlarımıza verdiğimiz destekle toparlandıklarını gördük. Manavgat'ta yanan konutların yerine yapılan konutla ile ne kadar gurur duysak azdır.Bu sabah Arifiye'de yeni nesil fırtına obüslerin teslim törenine katıldık. Tabii bu fırtına obüsleri dosta güven, düşmana korku felaket. Hatırlarsanız Arifiye'deki fabrika, muhalefetin satıldı dediği fabrikadır. Umarız bu yalanları söyleyenlerin yüzleri biraz olsun kızarmıştır.Cuma günü İstanbul'da, Rami Kışlamızı Millet Kütüphanemiz olacak. İstanbul'un en büyük, Avrupa'nın sayılı kütüphanelerinden birinin açılışını yapıyoruz. Orada mimari yeniden şaha kalkıyor. Cumartesi günü de inşallah Muğla'daki kardeşlerimizle bir araya geleceğiz.

OTOYOL VE KÖPRÜ HİZMETLERİNDE YIL BOYUNCA ARTIŞ OLMAYACAK

Bir de müjde vermek istiyorum. Otoyol ve köprü hizmetlerinde yıl boyu herhangi bir artışa gidilmeyecek. Büyük bölümü kamu-özel ortaklığıyla hayata geçen projelerimiz, daha proje aşamasındayken engellenmeye çalışıldı. Halbuki bu projeyle, bir çok projeyi hayata geçirme fırsata bulduk. Projelerin milli gelirimize yaklaşık, Osman Gazi Köprüsü'nün 10 milyar dolar, İzmir Otoyolu'nun 29 milyar dolar, Yavuz Selim Köprüsü'nün 5 milyar dolar, Avrasya Tüneli'nin 7 milyar, İstanbul Havalimanı'nın 8 milyar dolar katkısı olmuştur. Kamu-Özel yatırımlarla, gelecek sene denge sağlanacak.

Madencilik sektöründeki iş sağlığı kapsamında 10 bin madencinin kontrolünü yaptık. 1.4 milyon vatandaşımızı istihdam ettik. Ülkemizin neredeyse tamamı kapsayan sosyal güvenlik şemsiyemizi daha da kapsayıcı olacak şekilde sürdürdük. İlaç raporlarının süresini uzatarak, vatandaşlarımıza kolaylık sağladık. Elektronik devlet üzerinden yapılan işlemleri artıyoruz.

"TURİZM SEKTÖRÜNDE DÜNYADA 3. SIRAYA ÇIKMA HEDEFİNİ YAKALADIK"

Arkeolojik kazılarla müzelerime 10 bin 500 eser daha kazandırdık. Ankara'daki pek çok yapının restorasyonunu tamamladık. İstanbul'da 152 türbenin restorasyonunu bitirdik. Devlet Opera ve Balemiz temsiller ve turnelerle 238 bin izleyiciye ulaştı. Milletimizden büyük ilgi gören Kültür yolu festivallerini 5 şehirde 7 defa gerçekleştirdik. Turizm sektöründe 51 milyonun üzerinden turistle dünyada 3. sıraya çıkma hedefini yakaladık. Turizm sektörünün personel ihtiyaç karşılamak için okullarımızda 3 dilde eğitime geçtik.

Yurt dışında, Moğolistan'dan Kerkük'e ecdat mirası eserlere sahip çıkmayı sürdürüyoruz. Kültür Yolu Festivallerimizin sayısını 10'a çıkartıyoruz. Her yıl 5 şehrimizi ilave ederek festivalleri yaygınlaştıracağız. Sosyal hizmetlerde, ülkemizde hiç kimsenin kendini yalnız hissetmemek için çalıştık. Bu amaçla diğer kurumlarımla 2022'de yaptığımız harcamalar 578 milyar lirayı buldu.

75 BİN KİŞİNİN ÜZERİNDE VATANDAŞIMIZIN YANINDA OLDUK

Yakacak ve elektrik yardımına doğalgazı da ekleyerek kış kıyamet günü vatandaşlarımıza destek olduk. Afetlerde vatandaşlarımın yanında yer alarak 75 bin kişinin üzerinde vatandaşımızın yanında olduk. Evde bakım yardımı alan vatandaşlarımızın sayısı 590 binin üzerine çıktı. Şehit ve gazilerimizin her alanda yanında olduk.

Evde bakım yardımı alan vatandaşlarımızın sayısı 590 binin üzerine çıktı. Şehit ve gazilerimizin her alanda yanında olduk. Avrupa'dan Suriye'ye kadar tüm kardeşlerimize destek vereceğiz. Aileleri yanındaki destek verdiğimiz çocuk sayısını 180 binin üzerine çıkarıyoruz. Kadınlarımızı hayatın her alanında destekleyecek projeleri devreye alıyoruz.

"KARADENİZ'DE TANSİYONUN YÜKSELMESİNİN ÖNÜNE GEÇTİK"

Dışişlerinde, Türk diplomasisi uluslararası krizleri çözümünde rol onadı. 37 devlet ve hükümet başkanını ülkemizi ziyaret etti, yıl boyunca 200 diplomatik telefon görüşmesi yaptık. Farklı seviyelerde 275 ikili görüşme ve kabul gerçekleştirdik. Montrö Sözleşmesi'ni titizlikle uygulamak suretiyle gerilimin Karadeniz'e yayılarak daha da tırmanmasının önüne geçtik. Tarafları Antalya, İstanbul'da bir araya getirdik. İstanbul Tahıl Mutabakatı'nı hayata geçirerek 17 milyon ton tahılın dünya piyasalarına ulaşmasını sağladık. Azerbaycan'la ilişkilerimiz tarihimizin en üst mertebesine ulaştı. Pakistan'daki sel felaketleri sonrası 15 uçak gönderdik. Kovid-19 mücadele kapsamında Afrika ülkelerine 4.5 milyon doz aşı hibe ettik. Bu vesileyle Brezilya'da yaşanan son hadiselerle ilgili endişelerimizi dile getirmek istiyoruz. Sayın Lula'ya yönelik şiddet olaylarını kınıyoruz. Brezilya halkının iradesine saygımızı tekrar ifade ediyoruz.

"EN CİDDİ SIKINTIMIZ OLAN ENFLASYONU YÜZDE 64 İLE GERİDE BIRAKTIK"

İhracatta 254 milyar dolarla cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Emtia fiyatlarındaki artışla cari açıktaki artışın farkındayız. En ciddi sıkıntımız olan enflasyonu yüzde 64 ile geride bıraktık. Bütçe içindeki faiz harcamalarının oranını 3 puan daha aşağı çekerek milletimize vereceğimiz hizmetlere kaynak oluşturduk. Elektrikte mesken tüketiminde yüzde 60 sübvansiyon yaparak 400 milyar doların vatandaşımızın cebinden çıkmasını önledik. Vatandaşlarımızı enflasyondan korumak için vergi indirimlerine, sübvansiyonlara, ilave desteklere rağmen bütçe açığının milli gelire oranını öngördüğümüz seviyenin altında tutabiliyoruz. Yıl içinde ücretliler için yaptığımız iyileştirmelerin bir kısmını vergi indirimi ve destek ödemeleriyle Hazine karşıladı. 279 milyar lira vazgeçtiğimiz vergi tutarıdır. İcra sorunlarını çözüme kavuşturmak için 5 milyona yakın ailenin 2 bin liraya kadar borcunu Hazine olarak üstlendik. Hem kayıt dışı ekonomiyle hem fahiş fiyat artışlarıyla mücadele için 1 milyonun üzerinde denetleme yaptık. Tarım kesimini güçlendirmek için ilave destekler aktardık. İç borçlanma maliyetini, faizlerde indirimler sayesinde yüzde 10.7 seviyesine düşürdük, vade ortalamasını 70 aya çıkardık. Küresel finanstaki sıkıntılara rağmen, dış borçlanmada Sukuk gibi yöntemlerle avantajlı hale geldik. Kobilere verilen desteğin örneği kullanılan kredilerin 4 katına çıkmasıdır. Borsa İstanbul, muhalefetin art niyetçi çabalarına rağmen uluslararası Borsaların arasına girdi. KKM ve katılım hesaplarını yıl sonuna kadar uzatıyoruz.

"TOGG İÇİN GEREKİRSE KAMU ALIM GARANTİSİ VERECEĞİZ"

Bu yıl ekonomide yıllık ortalama 1 milyon istihdam artışıyla yolumuza d evam edeceğiz. Küresel ticaretten aldığımız payı daha da artırarak, ihracatımızı katlayarak yükselteceğiz. Cari fazla hedefimize ulaşmak için enerji başta olmak üzere her alandaki hedeflerimizi kullanacağız. TOGG'u desteklemek için gerekirse kamu alım garantisi vereceğiz.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da ruhsatsız çalıştırılan ambulansı jandarma yakalandı

Antalyada ruhsatsız çalıştırılan ambul..

Antalya'da ruhsatsız çalıştırılan ambulansı jandarma yakalandı
Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! Gelir beklentisi yüz güldürecek

Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! G..

Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! Gelir beklentisi yüz güldürecek
SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde deprem oldu

SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde d..

SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde deprem oldu
Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkac..

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O süre uzatıldı!

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O sü..

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O süre uzatıldı!
Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı! İlk kez görülen hayvan büyük istilaya başladı! Ayak parmağı yiyor

Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı!..

Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı! İlk kez görülen hayvan büyük istilaya başladı! Ayak parmağı yiyor