Siyanürün halka satışı tamamen yasaklandı

29.11.2019 09:51

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle halka, piyasa ve internet ortamında siyanür bileşiklerini içeren maddelerin satışı yasaklandı. Yönetmelik değişikliğiyle siyanürlü bileşiklerin yurt içi satışlarının izlenebilmesi için "Son kullanıcı beyannamesi" bildirme zorunluluğu getirildi.

Siyanürün halka satışı tamamen yasaklandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yönetmelik değişikliğiyle halka, piyasa ve internet ortamında siyanür bileşiklerini içeren maddelerin satışı yasaklandı. Yasaklanan siyanürün takibi ise "Son kullanıcı beyannamesi" ile kontrol altına alınacak.

Halka siyanür yasaklandı

Resmi Gazete'de yayımlanan, Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre, siyanürlü bileşikler olarak adlandırılan hidrojen siyanür, hidrosiyanik asit, kalsiyum siyanür, kadmiyum siyanür, diciva disiyanür oksit, sodyum siyanür, bakır siyanür, potasyum siyanür ve çinko siyanürün satışına ilişkin düzenleme yapıldı.
Bu kapsamda, siyanür bileşikleri halka satış amacıyla piyasaya arz edilemeyecek, internet veya herhangi bir elektronik ortamda halka satılamayacak.

Fotoğraf: Resmi Gazete'de yayımlanan siyanür yönetmeliği

Halka satışı yasaklanan siyanürün takibi beyanname ile kontrol altına alınacak

Resmi Gazete'de yayımlanan siyanür yönetmeliği

Ayrıca tedarikçi firmalar yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten bir ay sonra bu tür bileşikleri piyasaya arz etmeden önce ambalajlarında açık, okunabilir ve silinmeyecek şekilde "Yalnız profesyonel ve endüstriyel kullanım içindir" ifadesinin yer almasını sağlayacak.
Yönetmelik değişikliğiyle siyanürlü bileşiklerin yurt içi satışlarının izlenebilmesi için "son kullanıcı beyannamesi" bildirme zorunluluğu getirildi.

Halka satışı yasaklanan siyanürün takibi beyanname ile kontrol altına alınacak
Siyanürün takibi "Son kullanıcı beyannamesi" ile takip altına alınacak
Bu kapsamda, imalatçılardan ithalatçılara, dağıtıcılardan kullanıcılara kadar siyanürlü bileşiklerin satışı ve takibinin kontrol altına alınması için "son kullanıcı beyannamesi" doldurulacak. Siyanürlü bileşiklerin imalatçı ya da ithalatçıları her yılın mart, haziran, eylül ve aralık ayı sonuna kadar beyannameleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ulaştıracak.
Beyannamede siyanür bileşiklerini içeren maddenin hangi firma veya kurum adına, hangi miktarda ve ne amaçla kullanmak üzere satın alındığı belirtilerek, halka satış amacıyla piyasaya arz edilmeyeceği taahhüt altına alınacak. Yönetmelikte yapılan bir başka düzenlemeyle kimyasal maddelerin kullanımına "endüstriyel" ve "profesyonel" kullanım tanımları getirildi.

Buna göre, endüstriyel kullanım bir madde veya karışımın sanayide kullanımını, profesyonel kullanım ise endüstri dışında eğitim, sağlık gibi alanlarda kullanılmasını ifade edecek.

Fotoğraf: Siyanürün takibi "Son kullanıcı beyannamesi" ile takip altına alınacak

Ne olmuştu?

Türkiye gündeminde siyanür ile intihar vakaları uzun bir süre konuşulmuştu. İlk olarak İstanbul Fatih'te 4 kardeşin maddi zorluklar nedeniyle siyanür içerek intihar etmesinin ardından aynı tür intihar vakalar gündeme oturmaya devam etti.  4 kardeşten sonra 11 Kasım'da Antalyalı Şimşek ailesi baba tarafından siyanür ile yaşamlarına son vermişti. İntihar notunda Şimşek 9 aydır çalışmadığını ve maddi zorluklar çektiklerini söylemişti. Bu olaydan sonra gene Delen ailesi siyanür ile intihar ederek uzun süre konuşulmuştu.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto