Pandemi döneminde kapandılar! Restoranlardan açılma talebi

25.01.2021 18:52

MYTV Türkiye Youtube kanalında Bizden Duy programına konuk olan Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Zeki Özen, pandemi nedeniyle kapanan işletmelerin son durumu değerlendirdi. Restoran ve kafelerin açılması önerisinde bulunan Başkan Özen, “Toplumun çok büyük kanayan yarası durumunda” dedi.

Pandemi döneminde kapandılar! Restoranlardan açılma talebi

Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Zeki Özen, MYTV Türkiye Youtube kanalında yayınlanan Nur Baranlı ile Bizden Duy programına konuk oldu.

17 Mart’ta tüm Türkiye evlerine kapandığını belirten Başkan Özen, “biz Haziran ayında açılabildik. En son açılan sektördük. 3-4 ay çalışma fırsatımız oldu. Kasım’ın 20’si gibi tekrar kapandık. Bu kapanmada tek kapalı kalan yeme-içme sektörü. Bizim sektörümüz birikimi olan bir sektör değil. Ama bir günde düğmeye basılıp kapatıyorsunuz dendiğinde elimizde bir takım problemlerle kalıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Zeki Özen

“ÇALIŞANLARIMIZ İŞSİZ KALDI”

Çalışanlarının en önemli değerleri olduğunu altını çizen Özen,  “çalışanlarımız içsiz kaldı. Devlet bu süreçte Kısa Çalışma Ödeneği(KÇÖ) gibi bir takım destekler verdi. Ayrı bir teşekkür ederiz. Ancak açık hesaplar, tedarikçi borçları, kiralar ve vergi sigortalar daha düne kadar bunlar da devam ediyordu. Gelir kaynaklarımız elimizden tamamen alındı. Ama giderler hiçbir şekilde durmadı. Dolayısıyla büyük bir sıkıntı içine girdi sektör ve bu sıkıntı bugün hala devam etmektedir.” açıklamasında bulundu.

Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Zeki Özen, sektörün sıkıntılarını anlattı

“İNSANLAR EVİNE GÖTÜRECEK GELİRLERİ YOK”

Başkan Özen konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Açıldığımız zaman sektörün yüzde 10 ya da yüzde 20 işvereni artık bu oyunun dışında kalacağını düşünüyoruz. Büyük bir çoğunluğu çeklerini ödeyemediler. Çok düzgün esnaf işletmeci arkadaşımız maalesef çekleri yazıldı. Ticari olarak itibarları lekelendi. Sıkıntı içindeler. İnsanlar evine götürecek gelirleri yok. Hepimiz zor durumdayız.

Şehirlerarası yolculuk yapmak için uçağa bindiğinizde bir uçak dolusu insan yan yana o uçağı paylaşarak seyahat ediyorlar. Bugün hepimiz bir markete gittiğimizde markette şahsi olarak dikkat ediyoruz. İnsanlardan daha uzak daha aralıklı alışveriş yapmaya ama kasaya geldiğimizde o kasada birikim oluyor. Bunları her gün her noktada yaşıyoruz. Bankaya gidiyoruz. HES kodu ile giriliyor.”

HES VE GÜVENLİ TURİZM SERTİFİKASI ÖNERİSİ

Restoranlar Haziran’da açılırken bir takım önlemlerle açıldığını hatırlatan Özen, “Önlemsiz açın denmedi. Masalarımızı sandalye adetlerimizi yarı yarıya zaten azaltmıştık. Zaten ateş ölçerlerimiz vardı. Bunlar gayet güzel devlet tarafından kontrol ediliyordu. Bugün o gün olmayan hassasiyet ne olabilir. HES kodu uygulaması devreye sokulabilir. Çok basit bir şey. Turizm Bakanımızın dile getirdiği Güvenli Turizm Sertifikası diye uygulama başlattılar. Antalya dahilinde bir takım işletmeler bu güvenli turizm sertifikası belgesini aldılar. Bunların yaygınlaştırılarak HES ve Güvenli Turizm Sertifikası ile açılmak mümkündür diye düşünüyorum.” önerisinde bulundu.

Başkan Özen, işletmelerin açılması için gerekli önerilerde bulundu

“TOPLUMUN ÇOK CİDDİ KANAYAN YARASI DURUMUNDA”

Gerekli önlemler alınarak restoranların faaliyetine başlaması gerektiğinin altını çizen Özen, bir restoranı sadece işletme olarak görmemek gerekiyor. Sadece kapalı bir işletme olarak görmemek gerekiyor. Orada onlarca çalışan var. Onlarca çalışan evlerine gittiğinde gelir kapısı, geçim kapısı olmaktadır. Tedarikçileri de düşündüğümüz zaman belki 200-300 kişiye kaynaktır. Aylardır bu kaynaktan toplumun bir kısmı maalesef yoksun. Bu insanlar meslekleri bu olduğu için başka yerde de çalışamıyorlar. B planı da yok maalesef şu anda. Toplumun çok ciddi kanayan yarası durumunda bu.” Şeklinde yorumladı.

SEKTÖR BU SÜRECE DAHA NE KADAR DAYABİLİR?

Hiç kimsenin dayanacak gücü kalmadığını vurgulayan Başkan Özen, “Sosyal dayanışmamız var. Ama işverenler bazına geldiğimiz zaman kredilerimiz var. Devlet yapılandırmaya girdi. Ama hangi işletme yapılanmaya girip de borcunu ödeyecek mümkün değil.” dedi.

PAKET HİZMETİ  ARTAYACAK MI?

Paket hizmeti konusunda da değerlendirmelerde bulunan Özen, “Paket servis aslında bir alışkanlık. En başarılı paket servisini operasyonunu yürüten işletme normal cirosunun yüzde 5’ine ulaşabilmiş değil. Yüzde 5 ciroda herhangi bir yarayı kapatacak miktar değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Özen, sektör olarak işletmelerin açılması için her türlü tedbiri alarak hazırlıklı olduklarına dikkat çekti.

“Sektörler içerisinde en fazla istihdam sağlayan sektördür. İstihdam bizim şu an ülkenin en önemli sorunlarından bir tanesidir. Dolayısıyla bir taraftan en fazla istihdam sağlayan sektörü yalnız bırakırsak eşyanın tabiatına ters bir durum söz konusu olacak. Hızlı bir şekilde işletmelerimizi açıp ve işletmelerin yüklerini de erteleyerek işletmelerin ayakta kalmamasını sağlamamız gerekiyor. Zaten bütün işletmelerimiz olarak her şeyi yapıyorduk. Ne yapılması gerekiyorsa da hazırız. Her türlü kontrolü de yapılsın.”

 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da ruhsatsız çalıştırılan ambulansı jandarma yakalandı

Antalyada ruhsatsız çalıştırılan ambul..

Antalya'da ruhsatsız çalıştırılan ambulansı jandarma yakalandı
Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! Gelir beklentisi yüz güldürecek

Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! G..

Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! Gelir beklentisi yüz güldürecek
SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde deprem oldu

SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde d..

SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde deprem oldu
Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkac..

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O süre uzatıldı!

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O sü..

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O süre uzatıldı!
Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı! İlk kez görülen hayvan büyük istilaya başladı! Ayak parmağı yiyor

Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı!..

Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı! İlk kez görülen hayvan büyük istilaya başladı! Ayak parmağı yiyor