Nehir yükseldikçe yükseldi

28.03.2018 15:54

Edirne’de aşırı yağışların ardından Tunca ve Meriç Nehri’ndeki debilerde artış devam ediyor. 

Nehir yükseldikçe yükseldi

Edirne’de aralıklar süren sağanak yağmur ve Bulgaristan’da karların erimesinin ardından başlayan Tunca ve Meriç nehirlerindeki artış devam ediyor. Özellikle Tunca Nehri’nde bir haftadır süren artış, son 24 saatte DSİ ölçümlerine göre 300 metreküp/saniyenin üzerine çıktı. Tunca’nın yanı sıra kentte son yağışların arından Yunanistan ile sınırı oluşturan Meriç Nehri’nde de artış gözlendi. Tunca Nehri’nin Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi mevkisinden geçen bölümlerinin taşması sonucu er meydanı günlerdir sular altında.

TARİHİ KÖPRÜLER TAŞKIN SULARINA GÖMÜLDÜ

Yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı Yıldırım ve Yeniimaret mahallelerine ulaşımı sağlayan, Kanuni, Fatih, Saraçhane ve Yanlızgöz köprüleri trafiğe kapatıldı. Tarihi köprüler taşkın sularına gömülürken, Edirne Merkeze bağlı Değirmenyeni ve Avarız köylerine giden yollarda suyun asfalt üzerinden akması nedeniyle trafik ekipleri tarafından trafiğe kapatıldı. Yerleşim yerlerine ulaşım alternatif yollardan sağlanıyor. Kent merkezini yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı ve kamu kurumlarının sosyal tesislerinin bulunduğu Karaağaç Mahallesi’ne bağlayan tarihi Tunca ve Meriç köprüleri de suların ayakları doldurmasıyla nedeniyle tedbir amaçlı trafiğe kapatıldı. Karaağaç Mahallesi’ne ulaşım yeni yapılan köprü üzerinden sağlanıyor. DSİ Kirişhane istasyonu verilerine göre, Meriç Nehri’ndeki debi 1353 metreküp/saniye, Tunca Nehri ise 307 metreküp/saniye olarak ölçüldü.

DSİ 11’inci Edirne Bölge Müdürü Nesip Özden, nehirlerdeki artışın süreceğini ifade ederek, "Edirne’de Meriç Nehri saat 10.00 itibarıyla 1342 metreküp/saniyeye debiye ulaşmıştır. Debideki artış olup olmayacağı konusunu, Arda Nehri’ndeki barajlardan bırakılacak su miktarı belirleyecek olup şu an için kesin bir sonuca varmış değiliz. Önümüzdeki saatlerde arkadaşlarımız Bulgaristan’daki Arda Nehri üzerindeki istasyonlarla irtibat kurup durumu izleyeceğiz. Şu an için sıkıntılı bir durum yok" dedi.

(DHA)

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto