Dünyaya yayılan ölümcül virüs için uzmanlardan Türkiye açıklaması!

28.01.2020 13:16

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği, Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgınının Türkiye için bir tehdit oluşturmadığını ve Türkiye'de koronavirüs vakası olmadığını açıkladı.

Dünyaya yayılan ölümcül virüs için uzmanlardan Türkiye açıklaması!

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) , Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgınının Türkiye için bir tehdit oluşturmadığını ve Sağlık Bakanlığı'nın gerekli tedbirleri aldığını açıkladı.

EKMUD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Canan Ağalar yaptığı açıklamada, ilk olarak Çin'in Vuhan eyaletinde tespit edilen koronavirüsün solunum yolu hastalığı salgını olarak tanımlanan bir virüs olduğunu dile getirdi.

"Bilgi kirliliği var"

Canan Ağalar, koronavirüs konusunda toplumda bir bilgi kirliliği olduğunu belirterek, "Koronavirüsle ilgili olarak şu an itibarıyla ülkemizde herhangi bir paniğe gerek olmadığını söyleyebiliriz. Sağlık Bakanlığı, Çin'den yapılan doğrudan ve aktarmalı seyahatlerle ilgili olarak gerekli tedbirleri almaktadır" ifadesini kullandı.

Bilimsel olmayan ve resmi olmayan kaynaklardan yapılan açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayan Ağalar, "Solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için riskli kişilerin kalabalık ortamlarda bulunmaması, kalabalık ortamlarda bulunması gerekiyorsa da cerrahi maske kullanmaları, el hijyenine dikkat etmeleri, solunum yolu semptomları olan hastalarla yakın temasta bulunmamaları gerektiğini hatırlatmak isteriz" şeklinde konuştu.

Ağalar, Aksaray'da koronavirüse karşı tedbir amacıyla hastaneye kaldırılan 10'u Çinli 12 kişinin de kontrol amaçlı tetkik edildiğini söyledi.

Türkiye'de yok

EKMUD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hürrem Bodur da Türkiye'de tespit edilmiş hiçbir koronavirüs vakası olmadığını vurgulayarak, "Koronavirüsleri daha önce SARS diye çıktı, Çin'de yayıldı. Çin'in Vuhan eyaletinde deniz ürünleriyle ilgili bir pazarla teması olan insanlarda çıktı. Bugüne kadar Çin dışında 10 ülkede daha görüldü ama bunların hepsinin orayla bir epidemolojik, seyahat ilişkisi var. Oraya giden insanlarda görüldü." diye konuştu

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, koronavirüslerin solunum yollarında enfeksiyon yapan, soğuk algınlığı olarak bilinen virüs grubunda olduğunu söyledi. Karabay, "Bu yılki virüsün daha önceki virüslerden pek bir farkı yok sadece bizim algımız bu virüsün üzerine hedeflendi, odaklandı. Bu nedenle duyarlılık daha fazla ancak bu virüsler yaklaşık olarak bin kişiyi tutsa 20-25 insanda ciddi yoğun bakım gerektirecek hastalık yapıyor. Birçok insanı basit soğuk algınlığı enfeksiyonunun sonlanmasıyla sonuçlanıyor. Virüs, soğuk algınlığı dışında altta yatan hastalığı olan akciğerde kronik hastalığı olanlarda, diyabetlerde, immün yetmezliği olanlarda, kalp hastalarında, kronik böbrek hastalığı gibi gruplarda ciddi seyredebiliyor. Onun dışında kendi kendine basit istirahatle iyileşebilen bir enfeksiyona neden olabilen bir virüs. Kendi kendine veya hiç semptomsuz bu hastalığı geçirenler de var. Bu virüsün, çok büyük korkuya, çok büyük paniğe neden olabilecek bir özelliği şu an gözükmüyor" diye konuştu.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto