Türkiye’nin göllerinin korunmasıyla ilgili yıllardır mücadele veren Türk Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Doç. Dr. Erol Kesici, Salda Gölü’yle ilgili uzun zamandır yaptığı  uyarıların NASA tarafından tekrar edilmesi üzerine açıklama yaptı. Doç. Kesici; ““Bize inanmadınız, bari NASA’ya kulak verin” dedi.

SALDA GÖLÜ DÜNYAMIZ İÇİN BİR OKULDUR

Doç. Kesici paylaşımında, “NASA, Salda Gölü’nü işaret ederek, Mars toprağının özelliklerini incelemek için Marsa gitmek yerine bu göllerin çok önemli bir doğa laboratuvarı olarak korunmasının geleceğe ışık tutacağını belirtmektedir” dedi. Doç. Kesici şöyle devam etti; “Bize inanmadınız bari NASA’ya kulak verip Salda Gölünün önemini ve korunması için bilimin önerilerini duyunuz ve inanınız. Bilim insanları yaşam aramak için en yakın olasılığın Mars olduğunu belirtmekteler. Biz de yıllardır söylemekteyiz. Salda’nın toprağı (Hidromanyeziti) Mars için adeta bir laboratuar. Oradaki beyaz canlı oluşumlara ayakkabılarınızda, ayaklarınızla basmayın. Çevresini, suyunu kirletmeyin. Salda Gölü, ülkemiz için, dünya için çok önemli bir yaşam alanıdır, okuldur. Salda Gölü çok hassas, milyonlarca yıldan bugüne geldi. Salda Gölü çevresinde sigara bile içmeyiniz ki Salda Gölü korunsun”.”

İŞTE DOÇ. KESİCİ’NİN UZUN SÜRE ÖNCE YAZDIĞI MAKALE

Doç Erol Kesici, Salda Gölü ile ilgili yazdığı bir makaleyi de MYGazete.com ile paylaştı. İşte Erol Kesici’nin uzun süre önce yazdığı o makale; “HİDROMANYEZİT ÇÖKELLERİ (SALDA GÖLÜ) 1996 yılında'da İskoçya'nın Glasgow Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mike Russel ve ekibi, Salda Gölü'nün zemin ve toprak yapısı ile ilgili bilimsel araştırmalarda ilkel alglerle oluşan hidromanyezitli yapıları incelediklerinde Mars Gezegenini toprağıyla benzerlik oluşturduğu belirmişlerdir. Salda Gölü gibi doğal Sulak alanlar canlıların onun bireyi insanın, yaşantısı için ekonomik, kültürel, bilimsel ve reaktif değeri olan yeryüzünün en zengin ve en üretken ekosistemleri – mekanlarıdır. Dolayısıyla insanlar canlılarla sulak alanlarla iç içedir. İklim canlıların yaşamında en önemli doğa olaylarındandır. Göller, bulundukları bölgenin su rejimini dengelemede işlev ve katkılar sağlayan sulak alanalar içtiğimiz, tarımda, endüstride kullandığımız suyun -nemin tek doğal kaynağıdır.. Salda Gölümüzü korursak yeraltı sularını da ekonomiyi de koruruz. Salda Gölü havzasının önceli her şeyden önce yapı değil, GÖLÜN SU SEVİYESİNİN – TİRLİLİK NEDENLERİNİN- BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİNİN KORUNMASIYLA İLGİLİ GEREKLİ – ÖNCELİKLİ ÖNLEMLER ALINMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILMALIDIR… GÖL ÇECRESİNDEKİ ORANIN DOĞASINI BOZACAK MADENCİLİK – YAPI- TARIMSAL KİRLİLİK İÇİN PROJE ve DENETİMLER ÖNCELİK OLMALIDIR.. SALDA GÖLÜ PARA KAZANMAK İÇİN DEĞİL; KORUNMASIYLA İLGİLİ BÜTÇELER AYRILMASI GEREKMEKTEDİR. Çökellerin oluştuğu yerde erozyona neden olacak yapılaşma, kum alımı ve hareketlilik kesinlikle olmamalıdır.. Bu bölgede ağaçların kesilmemesi gerekmektedir. Ayrıca projede olduğu belirtilen İTHAL – EGZOTİK SÜS Bitkilerinin kesinlikle göl havzasına sokulmaması gerekir... Bitki konusunda İNSUYU MAĞRASINDA; ÇÖKELTİLERİN KARARMAMASI İÇİN komşumuzda olanları unutmamalı dersler çıkarılmalıdır. Salda Gölü’nün kayıplarının geri dönüşü- restorasyonu imkansızdır, çünkü SALDA GÖLÜ OLUŞTUĞU ÇEVRESİYLE BİR BÜTÜN OLARAK GÜNÜMÜZE GELMİŞTİR… SALDA GÖLÜ SU AKIŞI OLMAYAN KAPALI BİR HAVZA İÇERİSİNDEDİR O NEDENLE KORUNMASI GEREKİR. Maldivler denilen, dünyanın ender alanlarından olan bembeyaz yapıların kararmaması daha güzel adacıklar oluşturması, türkuaz su renginin solmaması için SALDA GÖLÜ’NÜ UZAKTAN SEVMEK, UZAKTAN SEYREYLEMEK GEREK Kİ GELECEK KUŞAKLARDA BİZİM- DÜNYANIN GÖRDÜĞÜMÜZ- DİNLENDİĞİMİZ -HUZUR BULDUĞUMUZ SALDA GÖLÜ’NÜ GÖREBİLSİNLER Yerel Haberler - Tüm İl ve İlçelerden Son Dakika Haberler Yerel haberler sayfası, Türkiye'nin tüm illeri ve ilçeleri ile ilgili haberleri şehirlere göre düzenlenmiş haber servisidir. TÜM YEREL HABERLERİ GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN...