Depremin yanı sıra, şiddetli sarsıntılar sırasında gökyüzünde görülen mavi ışıklar da vatandaşların paniğini artırıyor. İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Cenk Yaltırak, katıldığı bir TV programında bu ışıkların, deprem sırasında yeraltındaki kuvars tipi kayaların birbirlerine sürtünmesi nedeniyle çıktığını söyledi.
Bu ışıklar iki ayrı tipte değerlendiriliyor; Bunlardan biri depremden hemen önce ya da birkaç hafta öncesinde beliren, genel olarak merkez üssüne yakın gözlemlenen deprem ışıkları. Bir diğeri ise, deprem dalga dizisinin geçiş anı esnasında depremle eş zamanlı oluşan ışıklar.

Bununla birlikte, iki kez sonlandırılmış kristaller, örneğin alçı taşı olmadan, bağlanma olmadan serbestçe geliştiklerinde meydana gelir. Bir kuvars jeot, boşluğun içeri doğru işaret eden bir kristal yatağı ile kaplı, yaklaşık olarak küresel bir şekle sahip olduğu bir durumdur.
Haberlerimizi Instagram, Facebook, Twitter, Telegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.


KUVARS TAŞI NASIL OLUŞUYOR?
Kuvars, granit ve diğer felsik magmatik kayaçların belirleyici bir bileşenidir. Kumtaşı ve şeyl gibi tortul kayaçlarda çok yaygındır. Şist, gnays, kuvarsit ve diğer metamorfik kayaçların ortak bir bileşenidir. Kuvars, Goldich çözünme serilerinde ayrışma için en düşük potansiyele sahiptir ve sonuç olarak akarsu tortularında ve artık topraklarda artık mineral olarak çok yaygındır.
KUVARSIN YAPISI
Kuvars, trigonal kristal sistemine aittir. İdeal kristal şekli, her iki uçta altı taraflı piramitlerle sona eren altı taraflı bir prizmadır. İyi biçimlendirilmiş kristaller tipik olarak bir boşluğa sınırlandırılmamış bir büyüme gösteren bir 'yatakta' oluşur; genellikle kristaller diğer ucunda bir matrise bağlanır ve sadece bir sonlandırma piramidi bulunur.
