Datça'da orman yangını! Tahliye kararı alındı, çok sayıda gözaltı var

13.07.2022 21:21

Son dakika... Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Mesudiye Mahallesi'nin Kocadağ mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın…

Datça'da orman yangını! Tahliye kararı alındı, çok sayıda gözaltı var

Son dakika... Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Mesudiye Mahallesi'nin Kocadağ mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. İhbar üzerine Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi. Yangına 5 uçak, 9 helikopterle havadan 20 arazöz, 9 su tankeri, 3 dozer, çok sayıda itfaiyeci ve orman işçisiyle karadan müdahale sürüyor.

"400 PERSONELİMİZLE YANGINI SÖNDÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki de, yangınla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Datça, Mesudiye'de 12.21'de çıkan orman yangınına ilk müdahaleyi 12.35'de yaptık. 7 uçak, 14 helikopter, 75'i arazöz toplam 96 iş makinası, 400 personelimizle yangını söndürmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Orman kahramanları yeşil vatanımızı korumak için mücadele ediyor" dedi.

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin yangın söndürme faaliyetlerini yerinde incelemek için bölgeye gitti.

Bakan Kirişci, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki ve Muğla Valisi Orhan Tavlı ile bölgedeki yangınla mücadeleyi havandan inceledi.

"YANGINDAN ETKİLENEN 4 KİŞİ TEDAVİ EDİLDİ"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, "Muğla Datça’da saat 12.30’da başlayan orman yangını sebebiyle 16 Ambulans ve 9 UMKE Timi, toplam 76 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Yangından etkilenen 4 kişinin tedavisi yapılmıştır. Halen devam eden yangının en az zararla, bir an önce söndürülmesini ümit ediyoruz" paylaşımında bulundu.

"RÜZGARIN ETKİSİ ÇOK BÜYÜK"

Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Cumhur Çoban, "Arazi dağlık bir arazi. Biz itfaiye araçlarına su takviyesinde bulunuyoruz. Maalesef rüzgarın etkisi çok büyük, o nedenle ilerlemekte güçlük çekiliyor" ifadelerini kullandı.

BAKANLIK AÇIKLAMA YAPTI

Tarım ve Orman Bakanlığı da, Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan orman yangını dolayısıyla tedbir amaçlı olarak 5 evin boşaltıldığını, 15 kişi ve 5 hayvanın Jandarma ekipleri tarafından bölgeden uzaklaştırıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, Datça Orman İşletme Şefliği görev alanındaki Mesudiye Mahallesi'nin Kocadağ mevkisinde saat 12.21'de başlayan orman yangınına ilk müdahalenin 12.35'te yapıldığı ifade edildi.

Yangını kontrol altına alma çalışmalarının devam ettiği belirtilen açıklamada, "Yangında 10 uçak, 16 helikopter, 107 arazöz, 13 iş makinası ve 595 personel görev almaktadır. Ayrıca, tedbir amacıyla 5 ev boşaltıldı, 15 kişi ve 5 hayvan jandarma ekipleri tarafından bölgeden uzaklaştırıldı." bilgisi verildi.

20 EV TAHLİYE EDİLDİ

İHA'nın haberine göre de, yangın bölgesinden gelen son bilgilere göre bazı evler alevlerden zarar gördü. Yangının etkilediği yerleşim yerlerindeki 20 ev tahliye edilirken, dumandan etkilenen 4 orman işçisi ilk müdahalelerin ardından hastaneye sevk edildi.

Yangın bölgesine müdahalede bulunan yangın söndürme uçaklarının denizden su alırken çevre güvenliğini sağlaması için üç sahil güvenlik botu bölgeye sevk edildiği, ayrıca bu botların muhtemel kıyıdan tahliyelerde vatandaşları alandan uzaklaştıracağı öğrenildi.

ALEVLERİN ULAŞTIĞI DATÇA-HAYITBÜKÜ SAHİL YOLU ULAŞIMA KAPATILDI

Yangında alevler, kuzeyden esen kuvvetli rüzgarın da etkisiyle deniz yönünde ilerlerken, Datça-Hayıtbükü sahil yoluna da ulaştı.

Yol trafiğe kapatılırken, yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan devam ediyor. Yol kenarlarındaki ağaçlar, alevlerin yayılmasını önlemek amacıyla iş makineleriyle devrilip, kaldırılarak, emniyet şeridi oluşturuluyor. Karadan müdahaleler, alevlerin yolun her iki tarafına da sıçraması nedeniyle güçlükle yapılabiliyor. Alevlerin aynı hızla devam etmesi durumunda Avlana bölgesi ve Hayıtbükü Koyu'na kadar ilerleyebileceği üzerinde durulduğu bildirildi.

AKSAZ DENİZ ÜS KOMUTANLIĞI'NDAN SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINA DESTEK

Milli Savunma Bakanlığı'nın Twitter'dan yaptığı yazılı açıklamada, Muğla Valiliği'nin talebi üzerine Datça'daki orman yangınına destek olarak personelin yanı sıra arazöz, dozer ve su tankeri gibi yangın söndürme ve arazi araçlarının görevlendirildiği bildirildi.

Ekiplerin özellikle havadan yoğun bir şekilde çalıştığını vurgulayan Çoban, "Yangın yerleşim alanlarını tehdit etmiyor. Ancak bölgede yoğun bir duman oluştu." dedi.

Bölgede rüzgarın etkili olduğunu aktaran Çoban, ekiplerin alevleri kısa sürede kontrol altına almasını temenni ettiklerini dile getirdi.

AYDIN BELEDİYESİ'NDEN ARAZÖZ DESTEĞİ

Aydın Büyükşehir Belediyesi, Muğla’nın Datça ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarına destek sağlamak amacıyla iki arazöz gönderdi.
Aydın Büyükşehir Belediyesi, Datça’daki orman yangının söndürülmesi ve ekiplere destek olmak için harekete geçti . Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun talimatlarıyla görevlendirilen iki arazöz ve personel alevlerle mücadele etmek için yola çıktı. Başkan Çerçioğlu, ilk etapta iki arazözün bölgeye gönderildiğini, bölgedeki gelişmelere göre takviye ekiplerin hazır bekletildiğini ifade ederek, ormanların bu ülkenin vazgeçilmezlerinden olduğunu dile getirdi.

METEOROLOJİDEN AÇIKLAMA

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre ise bölgede an itibarıyla sıcaklık 31 derece, rüzgar kuzeybatı yönünden saatte 30-40 kilometre hızla esiyor. Nem oranının yüzde 31 olarak ölçüldüğü yangın bölgesinde, rüzgarın hızının saatte 50-60 kilometreye yükseleceği tahmin ediliyor. Rüzgarın sabah etkisini kaybedeceği öngörülüyor.

ÇEŞME'DE DE FECİ YANGIN

Datça'daki yangın devam ederken bir felaket haberi de İzmir'den geldi. Kentin Çeşme ilçesinde makilik alanda çıkan yangın feci görüntülere neden oldu

Olayda İzmir'in Çeşme ilçesinde makilik alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Alaçatı Mahallesi'ndeki Kutlu Aktaş Barajı yanındaki makilik alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait 3 uçak, 5 helikopter, 15 arazöz, 4 dozer ile İzmir Büyükşehir Belediyesine ait itfaiye araçlarıyla yangına müdahale ediliyor.

Ekipler, yangının ormanlık alana sıçramaması için çalışmasını sürdürüyor. Öte yandan İzmir-Çeşme Otoyolu, Uzunkuyu Mahallesi mevkisinden itibaren ilçe yönüne, araç trafiğine kapatıldı.

7 İŞÇİ GÖZALTINDA

Yangının, bölgede bulunan bir çiftlikte çalışan işçilerin kaynak yaptığı esnada çıkarttığı kıvılcım nedeniyle çıktığı öğrenildi. Kaynak sırasında sıçrayan kıvılcımların kuru otları tutuşturması sonucu başlayan yangınla ilgili 7 işçi, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerin ilk ifadelerinde, yakındaki bir çiftlikte çalışan işçi olduklarını, yangının kaynaktan çıkan kıvılcımdan çıktığını söyledikleri öğrenildi.
Öte yandan alevleri kontrol altına alma çalışmalarının şiddetli rüzgar dolayısıyla zorlaştığı ancak çalışmaların iyiye gittiği kaydedildi.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turizmde dünyanın süper ligine yükselmesi için gece- gündüz çalışıyoruz

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turiz..

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turizmde dünyanın süper ligine yükselmesi için gece- gündüz çalışıyoruz
Antalya'da hava durumu! 29.3.2024

Antalya'da hava durumu! 29.3.2024

Antalya'da hava durumu! 29.3.2024
Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik ..

Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından..

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı
Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu opera..

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu
Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü

Antalyada 10 yaşındaki çocuk balkondan..

Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü