Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır halkı bizimle ters düşmez

16.03.2021 19:13

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleriyle ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''30 bin doz koronavirüs aşısını Bosna Hersek'e göndereceğiz'' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır'la 8 yıl sonra ilk diplomatik temasın ardından "Mısır halkı bizimle ters düşmez" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır halkı bizimle ters düşmez

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyeleri ile baş başa ve heyetlerarası gerçekleştirilen görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘dost kara günde belli olur’ anlayışı ile salgının başından itibaren Bosna Hersek’in yanında olduklarını ve bundan sonra da bu tavırlarını muhafaza edeceklerini belirterek, bu seyahatin ardından 30 bin faz aşıyı Bosna Hersek’e göndereceklerini söyledi. Erdoğan, Mostar seçimlerinin 12 yıl aradan sonra 20 Aralık 2020 tarihinde sonuçlanmasının Bosna Hersek’in demokratik olgunluğunu gösterdiğini belirterek, Türkiye olarak Bosna Hersek’in huzur ve istikrarına çok büyük önem verdiklerini kaydetti.

“TİCARET HACMİMİZİ 1 MİLYAR DOLARA ÇIKARTMAYI HEDEFLİYORUZ”

Refah ve kalkınma yönünde ortaya koyacağı her türlü gayretin de, Bosna Hersek halkına destek olmaya çalıştıklarını belirten Erdoğan, “Bugün de devlet başkanlığı konseyinin başkanı ve üyeleriyle ikili ilişkilerimizi tüm yönleriyle istişare ettik. Aramızdaki ticari ve ekonomik faaliyetlerin daha da artırılması imkanlarını değerlendirdik. İkili ticaret hacmimiz, serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle 9 kattan fazla artış göstererek 2020 yılında 650 milyon dolara ulaşmıştır. Şüphesiz iki ülkenin potansiyeli bu seviyenin üzerindedir. Ticaret hacmimizi kısa zamanda 1 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz. Görüşmelerimizde bir dostluk istikrar ve kalkınma projesi olan Saray Bosna Belgrad Otoyolu Projesinde gelinen aşamayı da ele aldık. Bu projenin Sırbistan ayağının temelini malum 9 Ekim 2019’da hep birlikte atmıştık. Projenin Bosna Hersek boyutunu hızlandırma konusunda neler yapabileceğimizi konuştuk. Bugün imzalanan altyapı ve inşaat projelerinde işbirliği protokolü bu çalışmalara ivme kazandıracaktır. Enerji, sağlık, savunma sanayi, turizm, tarım ve hayvancılık alanlarında işbirliğimizin geliştirilmesine dair kararlılığımızı da vurguladık. Kültürel ve beşeri alanlardaki güçlü bağlarımızı daha da pekiştirmenin yolları üzerinde durduk” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE-BOSNA HERSEK- SIRBİSTAN ÜÇLÜ ZİRVESİ'Nİ DE GERÇEKLEŞTİRMEYİ ARZU EDİYORUZ"

Bugünkü görüşmelerde Balkanlar’da bölgesel iş birliği ve entegrasyonun ilerletilmesi konularının da gündemlerinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Değerli Konsey Başkanı ve üyelerini Haziran ayında Antalya’da gerçekleştireceğimiz Güneydoğu Avrupa İş Birliği Süreci Zirvesine davet ettim. Müteakip toplantısını Saray Bosna’da yapmayı kararlaştırdığımız Türkiye - Bosna Hersek - Sırbistan Üçlü Zirvesi’ni de inşallah şartlar el verdiğinde gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz. Türkiye-Bosna Hersek- Sırbistan Üçlü mekanizmasına işlerlik kazandırma noktasında da mutabıkız. Ülkemizin, Bosna Hersek’in başta NATO olmak üzere Avrupa Atlantik Kurumlarıyla entegrasyonuna olan desteğini bir kez daha teyit ettik. Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin somut iş birliği adımlarımızı daha da pekiştireceğine inanıyor, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” açıklamasında bulundu.
Türk Akım’ın, Bosna Hersek’e intikali noktasında Türkiye açısından herhangi bir sorunun olmadığını da sözlerine ekleyen Erdoğan, “Türk Akım noktasında da bizim açımızdan herhangi bir sorun yok. Dostlarımıza Rusya ile de mutabık kalmak suretiyle bu yapılacak otoyolun bir kenarından da süratle Türk Akım’ı geçer ve kendilerine bunu bu doğalgazı ulaştırırız. Bundan da bizim açımızdan sorun yok” dedi.

DOĞU AKDENİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır ile başlatılan diplomatik düzeydeki temaslar ve Yunanistan’ın, Sakız Adası’nda Suudi Arabistan ile düzenlediği askeri tatbikata ilişkin sorulan bir soruya şu cevabı verdi:

“Doğu Akdeniz’deki gelişmelerde öncelikle Türkiye’nin kararlılığı aynen devam etmekte. Buradan bizim taviz vermemiz söz konusu değil. Ve son olarak bu konuda çok ciddi açıklamaları Dışişleri Bakanlığımız yaptı. Bunun yanında Savunma Bakanlığımızın yaptığı açıklamalar var. Mısır ile ilgili konuya gelince, Mısır halkının bu noktada bizimle ters düşmesini ben düşünmüyorum. Mısır halkı bizimle ters düşmez. Şuanda da atılan adımlar aslında bir geçici sanki yanlışlığın tezahürü gibi geliyor bana. Bunun yanında yeni bir gelişme biliyorsunuz Suudi Arabistan’ın da yine burada Yunanistan ile bir ortak tatbikat olayı söz konusu. Ama bir diğer taraftan da Suudi Arabistan’ın şuanda Türkiye’den SİHA talebi var. O da son gelişmeler. Yani kimin eli kimin cebinde belli değil. Ben bölgede Türkiyesiz bir sürecin bu sularda ısınmaya fırsat vermez. Türkiye orada karar verici konumundadır. Temennim odur ki, ısınmadan ılıman bir şekilde bu süreci geçmiş olalım.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turizmde dünyanın süper ligine yükselmesi için gece- gündüz çalışıyoruz

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turiz..

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turizmde dünyanın süper ligine yükselmesi için gece- gündüz çalışıyoruz
Antalya'da hava durumu! 29.3.2024

Antalya'da hava durumu! 29.3.2024

Antalya'da hava durumu! 29.3.2024
Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik ..

Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından..

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı
Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu opera..

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu
Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü

Antalyada 10 yaşındaki çocuk balkondan..

Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü