Türkiye'nin Kanada Büyükelçisi Kerim Uras’ın “Kanada Güney Kafkaslar’daki çatışmanın son bulması için Türkiye ile işbirliği yapmalı” başlıklı makalesi 11 Ekim 2020 tarihinde Kanada'nın en yüksek tirajlı gazetelerinden "Toronto Star" gazetesinde yayımlandı.

Büyükelçi Uras, Türkiye’nin Dağlık Karabağ ihtilafının tarafı olmadığını ve Ermeni iddialarının aksine son çatışmalara dahil olmadığını vurguladı. Erivan yönetiminin provokasyonlara başvurmak yerine işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmesi, kalıcı ve barışçıl bir çözüm için samimi olarak masaya oturması gerektiğini ifade etti.

İnsan Hakları savunucuları neden suskun!

Büyükelçi Uras, Kanada kamuoyunun Dağlık Karabağ ihtilafının özünde Ermenistan’ın yasadışı işgalinin yattığı gerçeğini, Ermeni lobileri ve destekçilerinin yoğun propagandası altında gözden kaçırmış olabileceğine dikkat çekti.

BM Güvenlik Konseyi’nin ve BM Genel Kurulu’nun konuya ilişkin kararlarına da değinen Büyükelçi Uras, Ermenistan’ın uluslararası hukukla ve kural temelli uluslararası sistemle adeta alay ettiğini, ayrıca Ermenistan’ın işgalinin büyük bir insani drama yol açtığının hafızalarda tutulması gerektiğini hatırlattı. Batı’daki pekçok insan hakları savunucusunun veya karar alıcının yerlerinden edilmiş 1 milyon Azerinin temel insan hakları konusunda sessizliğine son vermesi çağrısında bulundu.

11 Ekim 2020 tarihinde Gence’ye saldırısının Ermenistan’ın son provokasyonunu teşkil ettiğini kaydeden Büyükelçi Uras, Ermenistan’ın Azerbaycan’daki uluslararası doğalgaz ve petrol boru hatlarına da saldırarak AB dahil bölgede enerji güvenliğini tehdit ettiğini kaydetti.

Kanada Büyükelçisi Kerim Uras

Kanada'ya çağrıda bulundu

Büyükelçi Uras, Azerbaycan ve Ermenistan arasında tesis edilecek barışın kalıcı ve adil olması gerektiğini vurgulayarak, bunun ancak Ermenistan’ın işgal ettiği topraklardan çekilmesiyle sağlanabileceğini, bu çerçevede Kanada’nın ve uluslararası toplumun işgale kalıcı olarak son vermesi için Ermenistan’a baskı yapması gerektiğini savundu.

Büyükelçi Uras, NATO müttefiki Türkiye’ye savunma malzemesi ve İHA kameraları ihracatına kısıtlama getirmenin yalnızca saldırgan Ermenistan'ı daha da cesaretlendirmeye hizmet edeceğine işaret etti.

Büyükelçi Uras uluslararası hukukun ve insan haklarının dış politikasının temel unsurları arasında yer almasıyla övünen Kanada’nın Ermenistan’dan BM kararlarına uymayı ve işgal ettiği topraklardan çekilmeyi talep etme zamanının artık geldiğini kayderek, adil, kalıcı ve barışçıl bir çözüm için Kanada’ya NATO müttefiki Türkiye ile işbirliği yapma çağrısında bulundu.