Ağdam ili Ermenistan ordusu tarafından 23 Temmuz 1993 yılında işgal edilmişti. Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan dün gece yapılan açıklamada, Azerbaycan ile Ermenistan arasında Rusya’nın ara bulucuğunda imzalanan ateşkes anlaşması gereği, Azerbaycan ordusunun Ağdam’a girdiğini duyuruldu.

Ağdamli olan Azerbaycan Halklar Dostluğu Derneği Başkanı Lale Hesenova yaşadığı mutluluğu MYGazete.com'a anlattı. Dün gece Ağdam’ın hiçbir savaş olmadan işgalden azat edildiğini duyunca çok sevindiğini söyleyen Başkan Lale Hesenova da, “Ağdam’ın işgalden azat edileceğini rüyamızda bile hayal edemiyorduk. 44 gün içinde topraklarımızın geri alınması, topraklarımızın işgalden azat edilmesi bizim için büyük bir sevinç oldu.” dedi.

Kendisin de Ağdamlı olduğuna dikkat çeken Lale Hesenova, “Pandemi dolayısıyla büyük bir zafer kutlaması yapamadığımız için arkadaşlarım arayıp, yanıma geldiler. Üstünde Ağdam yazan pastam ile güzel bir kutlama yaptık.” ifadelerini kullandı.

'O VAHŞET GÖZÜMÜN ÖNÜNDE'

Ağdam’dan ayrıldıkları zaman 6 yaşında olduğunun altını çizen Başkan Hesenova, “Sanki hiç büyümemişim gibi, hepsini dün gibi hatırlıyorum. Gerçekten de arkaya dönüp baktığımda o manzara, o vahşet gözümün önünde gibi hissediyorum. Ağdam’da Fizuli sokağında yaşıyorduk.Evimizin numarası 145. Hala aklımda. Telefon numaramıza kadar hatırlıyorum.Hatta benim doğum günümdü. Evimizde misafirler vardı. Bir anda karanlık çöktü. Elektrikler gitti.Sokaklardan bağırtı sesleri geldi. ‘Yukardan atmaya başladılar’ diye. Tabii ben küçüğüm hemen büyüklerimiz bizi dışarı çıkarmaya çalıştılar.O günümüz zehir oldu. Dışarıya çıktıktan sonra da sadece o zamanlar o sokakta birkaç araba vardı. Kadınları, çocukları farklı farklı arabalara doldurup köylere gönderdiler. Biz üç kardeşiz. Kardeşlerim başka arabada başka yere gittiler. Ben bir başka eve gittim.Teyzemin çocukları bir başka eve gittiler. Birkaç ay birbirimizin yüzünü göremedik. Benim babam o zamanlar emniyet müdür yardımcılığı yapıyordu. Sülalemizde hiçbir erkek kalmadı. Herkes savaştaydı.” şeklinde düşüncelerini paylaştı.

“KANLARININ SON DAMLASINA KADAR SAVAŞTILAR”

Ağdam şehrinin 5 binden fazla şehit verdiğini bildiren Hesenova, “Ağdam şehrinden çok kahramanlar çıktı. O kahramanlardan Allahverdi Bağırov, Fred Asif, Şirin Mirzəyev ve Raquf Orucov, Ağdamın işgali zamanı kanlarının son damlasına kadar savaştılar.Tüm kahramanlarımız, tüm şehitlerimiz baş tacımızdır. Önlerinde gururla eğiliyoruz.” diye konuştu.

“TÜRK ORDUSUNUN DESTEĞİYLE KENDİMİZİ TEK HİSSETMEDİK”

Yaklaşık 30 yıl sonra topraklarının özgürlüğüne kavuştuğunu dile getiren Hesenova, “Bu durumda muzaffer Türk ordusunun Azerbaycan’a destek olması bizim için büyük bir gurur hissidir.En azından kendimizi tek hissetmedik.Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın her konuşmasında bize güç, kudret geliyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşmasında, ‘Azerbaycan’ın haklı davasında tüm dünyayı onun yanında yer almaya davet ediyorum’ demişti. Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu da tüm konferanslarında Azerbaycan’ın yanında olduğunu bildirmiştir. Savunma Bakanımız Hulusi Akar da zaten bu işin önderlerinden biridir.” ifadelerini kullanarak, tüm Azerbaycan halkı adına Türk milletine teşkkürlerini iletti.