AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, yaptığı açıklamada,  "An itibarıyla yaşamını yitiren vatandaşımızın sayısı bin 762, yaralı sayısı 12 bin 68, yıkılan bina sayısı 5 bin 606. Bir kez daha yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Bir taraftan da yoğun bir şekilde arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor. Bakanlarımız bölgede, değişik illerimizden gelen illerdeki bütün kapasitesiyle birlikte bölgeye gelen valilerimiz, kaymakamlarımız var. Bölgeye sevk edilen personel sayısı 10 bin 176'ya çıktı. Sürekli personel sayısı artıyor. 10 bin 409 AFAD gönüllüsü ve destek ekipleri bölgeye sevk edildi. Çok yoğun bir şekilde vatandaşlarımızdan afetzedelere bağış yapma isteği de var. Bu bilgiler de bize geliyor. Bizler toplum olarak bu tür zor günlerde bir araya gelmeyi çok iyi becerebilen dayanışma kültürü olan bir milletiz. AFAD'ın bağış hesapları var bu tür afet dönemlerinde AFAD'ın web sayfasında bulunan farklı bankalar üzerinden bağış yapabilecekleri hesaplar var. Şu ana kadar 250 milyon TL'si Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan olmak üzere 100 milyon TL'si AFAD'dan olmak üzere 350 milyon TL bölgeye acil yardım ödeneği sevk edilmiş durumda" dedi.

İstanbul Valiliği, depremler sonrasında İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nda alarm durumuna geçildiğini açıkladı. Ayrıca deprem bölgesine 21 uçak, 2 kargo uçağı ve toplam 3 bin 746 personel gönderildiği bildirildi. İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, “06.02.2023 Pazartesi günü saat 04.17’de Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş, ayrıca saat 13.24’te Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmiştir. Yaşanan depremler sonrasında 23 Çalışma Grubu, İstanbul Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezimiz ve 39 ilçemizdeki İlçe AFAD Merkezlerimiz hemen faaliyete geçirilmiştir. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı alarm durumuna geçilerek; arama kurtarma, güvenlik, sağlık, UMKE ve sivil toplum kuruluşlarında görevli ekiplerimizin deprem bölgelerine intikalleri sağlanmaya başlamış ve bu sevkiyatlar aralıksız devam etmektedir. AFAD Başkanlığı koordinasyonunda başta Hatay ilimiz olmak üzere depremden etkilenen illerimize Valiliğimiz Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi koordinasyonuyla sevk edilen personel, araç, iş makinası ve yardım malzemesine ait bilgiler aşağıya çıkarılmıştır. Allah, her türlü afetten ülkemizi ve milletimizi korusun. Bölgeye 21 uçak, 2 kargo uçağı sevk edildi. Bin 400 sağlık personeli, 613 polis arama kurtarma personeli, 90 emniyet personeli, 53 jandarma arama kurtarma, 323 jandarma personeli, 80 AFAD görevlisi, 27 akredite belediye ve STK, bin 187 arama kurtarma gönüllüsü olmak üzere toplam 3 bin 746 personel gönderildi. Ayrıca 19 ambulans, 413 iş makinası, 5 arama kurtarma aracı, 1 keşif aracı, 1 müdahale aracı, 2 yardım tırı, 9 K9 köpeği, 2 bin 255 çadır, 16 genel maksatlı çadır, 7 bin 579 battaniye, 2 bin 880 yastık-çarşaf seti, 574 mutfak seti, bin 200 ısıtıcı gönderildi“ ifadeleri kullanıldı.

İLLERE 250 MİLYON LİRALIK ACİL ÖDENEK

AFAD merkezinde açıklama yapan Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, sosyal medyadaki yanlış bilgilere itibar edilmemesini, devletin yaptığı açıklamaların esas alınması gerektiğini kaydetti. Bölgede 9 bin 618 personelin görev yaptığını anlatan Tatar, “Bin 511 iş makinesi bölgede. 81 ildeki AFAD il müdürlüklerimiz teyakkuza geçirilmiş durumda. Deprem dışındaki tüm ekipler yine bölgeye sevk edilmiş durumdalar. İllere 250 milyon TL acil ödenek gönderilmiş durumda. An itibarıyla hayatını kaybeden vatandaşımızın sayısı bin 651, yaralı 11 bin 119. 5 bin 606 yıkılan bina sayısı. Enkazdan çıkarılan vatandaşımızın sayısı 6 bin 445. BOTAŞ ham petrol akışını bölgede tedbiren durdurdu. Mobil baz istasyonu ve jeneratörler bölgeye sevk edilmiş durumda. Bölgede ağır yoğun kış şartları da mevcut. Özellikle bu anlamda vatandaşlarımızın afetzedelerin barınma ve beslenme ihtiyaçlarını gidermek adına bir takım önemli çabalar sarf ediliyor. Bölgeye toplam 300 bin battaniye, 22 bin civarında çadır, yine 27 bin civarında yatak ve benzer şekilde çadır malzemeleri ve mutfak setleri gönderilmiş durumda. Kızılay’dan 82 ikram aracı, 8 mobil mutfak, 6 mobil aşevi, 7 sahra mutfak, 1 mobil fırın, 156 araç, 975 personel bölgeye intikal etti. Jandarmadan 2 mobil mutfak bölgeye ulaştı. Halen bilgi kirliliği devam ediyor. Yanlış bilgiler azalmakla birlikte devam ediyor. Vatandaşlarımızdan talebimiz devletin açıkladığı bilgiler dışında başka bilgilere itibar etmemeleri şeklinde olacaktır” dedi.
Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.