ABD’li ve Türk bilim insanlarının deprem tahmini yarışı!

29.04.2023 08:00

Amerikalı bilim insanlarının Malatya’nın Pütürge ilçesinde 6.8 şiddetinde deprem olacağını açıklamalarının ardından görüşünü açıklayan Prof. Dr. Naci Görür’ün, “6.8 olmaz ama küçük depremler olabilir” şeklindeki cevabının hemen sonrası ilçe 4 şiddetinde depremle sallandı.

ABD’li ve Türk bilim insanlarının deprem tahmini yarışı!

Amerikalı bilim insanları tarafından yapılan yeni bir çalışma Türkiye'de 6 Şubat'ta 50 binden fazla kişinin ölümüne ve yüzbinlerce binanın yıkılmasına neden olan Kahramanmaraş depremlerinde Pütürge fayının kırılmadığını tespit etti. ABD’deki bilim insanlarının yaptığı çalışmada Pütürge ilçesinin büyük risk altında olduğu vurgulanırken, deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür’den yanıt geldi. Görür, “Amerikalılar Malatya’da 6,8 deprem olacak diyorlarmış.

6 Şubat deprem kırıkları birbirlerini kesmedi. Aralarında kısa bir boşluk kaldı (şekil). Burada bir deprem olabilir ama o kadar da büyük değil. Elazığ’dan Hatay’a kadar kırılmamış fay veya fay kesimlerinde küçük-orta boyutlu depremler olabilir ama DAF/ÖLÜ DENİZ hattı üzerinde artık uzun bir dönem büyük depremler olmaz. Sevgiyle (Şek: Husseinvd 2023)” açıklamasını yaptı.

İLÇEDE BÜYÜK KORKU YARATTI

Dergiler, bilimsel açıklamalar ve sosyal medya mesajları sürerken Malatya’nın Pütürge ilçesinde dün gece 4 şiddetinde deprem meydana geldi. Böylelikle yapılan tahminlerden Türk Bilim insanı Prof. Naci Görür’ün öngörüşü gerçekleşmiş oldu. Saat 21.48’de, 11.34 kilometre derinlikte, meydana gelen 4 şiddetindeki deprem ilçede büyük korku yarattı.AFAD; Malatya'nın Pütürge ilçesinde, bugün saat 21.48'de, 11.34 kilometre derinlikte, 4 büyüklüğünde deprem olduğunu açıkladı. Kandilli Rasathanesi ise depremin 5 kilometre derinlikte, 4 büyüklüğünde olduğunu duyurdu. Depremde herhangi bir mal ve can kaybı olmaması sevinç yarattı.

Amerikalı bilim insanları sürtünmenin yoğunlaşması durumunda Malatya yakınlarında 6,8 büyüklüğünde bir depremin tetiklenebileceği uyarısında bulunmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) öncülüğünde yürütülen çalışma geçtiğimiz günlerde bilimsel Seismica dergisinde yayınlandı.

Jeofizikçi SylvianBarbot'un öncülüğündeki çalışmada uzaktan algılama kullanılarak 6 Şubat'taki büyük depremler belgelendi.

Barbot "Neye karşı hazırlıklı olmamız gerektiği konusunda biraz daha bilgi sahibi olduk. Zamanlamasını bilmiyoruz ama nerede olabileceğini biliyoruz" dedi.

PÜTÜRGE’NİN ALTINDA SİSMİK AKTİVİTE

Büyük depremler tektonik plakaların kaymasından dolayı meydana geliyor. Yerkabuğunun ağır hareket eden parçaları olan plakalar birbirine baskı yapıyor ve on yıllar, yüzyıllar hatta daha uzun süreler boyunca  yavaş yavaş güç birikimine yol açıyor. Plakalar sonunda kaydığında enerji açığa çıkıyor ve dalgalar halinde yerkabuğuna ulaşıyor.

Çalışmaya göre Malatya'nın Pütürge ilçesinin altındaki fay hattında çok sayıda sismik aktivite görüldü ancak kayma meydana gelmedi. Araştırmacılar bunun fayın kilitlendiği ya da sıkıştığı ve gelecekte kayma olasılığı olduğu anlamına geldiğini belirtiyor.

Bardot bu bilgiler ışığında öncelikle yerel halkın hazırlıklı olması gerektiğinin altını çiziyor. Bardot ayrıca bu durumun depremin nasıl başladığı ve bittiği konusunda gözlem deneyi yapması için hazırlıklı olma konusunda bilim insanlarına bir fırsat sunduğunun altını çiziyor.

İŞTE AMERİKALI BİLİM İNSANLARININ RAPORU

Çalışmada büyüklüğü 7,8 olan ana şokun, Doğu Anadolu Fayı'nın 310 kilometre uzunluğundaki bir segmentini yırttığı ve çoklu serbest bırakma basamakları boyunca yayıldığı; büyüklüğü 7,6 "artçı şokun" ise Doğu Anadolu Fay Bölgesi'nin yakınlardaki sol-yanal doğrultu atımlı faylarını etkileyerek 150 kilometre uzunluğunda bir yırtılmaya neden olduğu tespitlerine yer verildi.

Bu iki olay ve Antakya yakınlarında 20 Şubat'ta meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki "artçı şok" için sismik kaymanın mekansal dağılımını kısıtlamak için uzaktan algılama gözlemlerini kullanan çalışmada"Ana şok için, yırtılma yayılımı Doğu Anadolu fayının dağınık sonlanmasında güneye doğru durmuş ve 2020 yılında 6,8 büyüklüğündeki Elazığ depreminin yaklaşık 20 kilometre güneyindeki Pütürge segmentine doğru kuzeye doğru daralarak potansiyel bir sismik boşluğu vurgulamıştır. Bu olaylar, olgunlaşmamış fay sistemlerinin yüksek sismik potansiyelinin altını çizmektedir." denildi.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turizmde dünyanın süper ligine yükselmesi için gece- gündüz çalışıyoruz

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turiz..

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turizmde dünyanın süper ligine yükselmesi için gece- gündüz çalışıyoruz
Antalya'da hava durumu! 29.3.2024

Antalya'da hava durumu! 29.3.2024

Antalya'da hava durumu! 29.3.2024
Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik ..

Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından..

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı
Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu opera..

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu
Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü

Antalyada 10 yaşındaki çocuk balkondan..

Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü