Yüksek Tansiyonun Nedeni Böbrekler Mi ?

01.01.1970 00:00

Tansiyon damar içindeki kanın basıncını gösterir. Normalde kan basıncı tanımı şudur; kalbin kanı pompaladığı andaki damar içi basınç büyük tansiyon, kalbin kanı boşaltıp…

Tansiyon damar içindeki kanın basıncını gösterir. Normalde kan basıncı tanımı şudur; kalbin kanı pompaladığı andaki damar içi basınç büyük tansiyon, kalbin kanı boşaltıp gevşemesi sırasındaki damar içi basıncı küçük tansiyon olarak bilinir. Normal değerleri 120/80 mm/Hg´dır. 140/90 ve üzerindeki değerler yüksek tansiyonu (HT) tarifler. 

Genel olarak hipertansiyon 40 yaş üzerindeki bireylerde başlar ve %90 kadarı genetik geçişlidir, anne ile babadan birinde HT varsa çocukların yarısında HT gelişir. Buna esansiyel HT diyoruz. Esansiyel HT´lu hastaların tuz alımı veya azaltılmasıyla tansiyonlarında değişim olması, yani tuz duyarlılığı görülmesi hastalığın kökeninde böbreklerin fazla tuzu atmasında bir sorun olduğunu düşündürmektedir. Bu gruptaki hastaların ömür boyunca ilaç kullanması kaçınılmazdır.

Ailesinde HT olmayanlarda HT gelişmişse, altta hipertansiyona yol açan başka bir neden aranmalıdır. Tiroid ve böbrek üstü hastalıkları HT´a yol açsa da, en sık görülen nedenler böbrek hastalıklarıdır. Nefritler, polikistik böbrek hastalığı, böbrek damar hastalıkları ve kronik böbrek hastalıklarıdır. Bunlara sekonder HT diyoruz. Sekonder olan HT grubunda önemli bir özellik, tedavi ile hipertansiyon düzelebilir, geri dönüşlü olabilir veya tansiyon ilacları kesilebilir.

Oran verecek olursak tüm HT´ların %90´ı genetiktir ve 35-40 yaşlarında başlar yani büyük çoğunluk esansiyeldir. Kilo ve tuz alımı yüksek ise daha erken yaşlarda da HT başlayabilir. Kalan %10 hastada ise HT sebeplerinin %9´u böbrek kaynaklı hastalıklardır. Böbrek kaynaklı hipertansiyonun en sık nedeni, ilerleyen yaşla birlikte oluşan böbrek damarlarındaki aterosklerozun yol açtığı daralmalardır ve tedaviye oldukça dirençli seyreden bir HT nedenidir. Peki hangi özelliklere sahipsek tansiyon yükselmesinin tedavi edilebilir bir nedeni olabilir?

Hipertansiyonun ani ve ciddi seviyelerde başlaması.

Tedaviye dirençli HT olması, yani 3-4 ilaçla ancak düşürülebilmesi.

Muayenede göbek etrafında steteskop ile  üfürüm duyulması. Yaşlı bir hipertansiyon hastasında başka bir nedenle açıklanamayan üre yükselmesi.

ACE inhibitörü denilen tansiyon ilaçlarının kullanılması ile böbrek fonksiyonlarının aniden bozulması.

Göz muayenesinde İleri düzeyde damar hasarını gösteren hipertansif retinopati.

Hastanın ağır sigara içiciliği öyküsü olması.

Başka damarlarda da tıkanma öyküsü. Hipokalemi denilen potasyum düşüklüğü veya potasyumun alt sınırlarda olması.

Hipertansiyon başlama yaşının 30´un altında veya 55´in üstünde olması.

Bu bulguların birden fazla olduğu hastalarda, daha dikkatli ve ayrıntlı bir değerlendirme yapılması hipertansiyonun altta yatan nedenini bulmada ve kalıcı tedavisinde faydalı olabilir. Hipertansiyonunuz varsa bu konuda başvuracağınız en uygun bölümün nefroloji polikliniği  olduğunu belirtmekte de fayda var.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto