Ve 1 Temmuz 2016 geldi !!!

01.01.1970 00:00

Değerli Okurlarımız, Eeee, 1 Temmuz 2016 geldi de, ne oldu? dediğinizi duyar gibiyim. Bazı tarihlerin hayatımızdaki önemi büyüktür. Hemen belirteyim, bu tarih, iş…

Değerli Okurlarımız,

Eeee, 1 Temmuz 2016 geldi de, ne oldu? dediğinizi duyar gibiyim. 
Bazı tarihlerin hayatımızdaki önemi büyüktür. Hemen belirteyim, bu tarih, iş hayatı ile ilgili. Büyük oranda işverenleri ilgilendiriyor, sonrasında da, çalışanları.
Lafı fazla uzatmadan anlatmaya başlayayım. Bundan böyle,her işyerinin; BİR İŞYERİ HEKİMİ ve BİR DE İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI OLMAK ZORUNDA. İşverenlerin vakit kaybetmeden, bu iki hizmeti satın alması gerekiyor.

Daha anlaşılır olması için; soru – cevap şeklinde açıklamak istiyorum.
1-) Zorunluluk nereden kaynaklanıyor? : Zorunluluğun sebebi; 6331 sayılı,“İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu”dur.

2-) İşverenler bu hizmetleri nereden satın alacaklar? : Bu hizmetler sadece, T.C. Çalışma Bakanlığı’ndan yetkili olan, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB)’ndensatın alınabilir.

3-) Hizmeti kanunen satın almış olmak için, hangi prosedürlerin yerine gelmesi gerekir?

a-) İşveren ile OSGB arasında sözleşme yapılmış olması,
b-) OSGB’nin, hizmeti alan işyerinin 23 haneli SGK sicil numarası üzerinden; İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı ataması yapması ve
c-) İşverenin de, yapılan bu atamaları, E-Devlet sistemi üzerinden onaylamış olması şarttır. Bu üç işlemden birisi bile eksik ise, hizmet, kanunen alınmamış demektir.

4-) İşverenlerin hizmet alacakları OSGB’yi seçerken, nelere dikkat etmesi gerekir?
a-) OSGB’nin T.C. Çalışma Bakanlığından yetkili olup-olmadığına,
b-) OSGB’nin işletmecisinin, bu işin ehli olup olmadığına (işletmecinin mesleğine ve bu işi ne kadar zamandır yaptığına),
c-) OSGB’nin herhangi bir kalite belgesinin (ISO-9001) olup-olmadığına(OSGB’ninkalite belgesinin olması yasal olarak zorunlu değildir, ama kalite belgesinin olması, hizmet kalitesinin bir göstergesidir),
d-) OSGB’ninreferaslarına,
e-) Son olarak da, verilen fiyata dikkat etmeleri gerekir. Unutulmamalıdır ki; Hizmetleri maliyetinin de altında bir fiyata verebileceğini ifade eden bir OSGB’nin, bu hizmetleri,kanuna uygun olarak ve eksiksiz bir şekilde vermesi mümkün değildir.

5-) Peki işveren, bu hizmeti almazsa ne olur? : Hizmeti almamanın aylık 13.000 TL cezası var. İster 1 işçi, isterse 1000 işçi çalışsın, bu hizmeti almayan bir işyeri, bu ceza ile karşı karşıya demektir.

6-) Cezalar hangi yollarla kesilebilir? 
a-) T.C. Çalışma Bakanlığının denetimi ile,
b-) Şikâyet edilirseniz,
c-) Şirketinizde iş kazası ya da meslek hastalığı olursa ve
d-) Hepsinden önemlisi, hizmeti almayan firmalar, Çalışma Bakanlığının internet sistemi üzerinden görüldüğü için, işyerinize gelinmeden de, ceza kesilebilir. 
Üstelik cezalar; hizmet alınmayan, geçmişe dönük ayları da, kapsayabiliyor.

Sağlıcakla kalın ve unutmayın; “Takmazsak, kaybederiz”...

Yr.Doç.Dr. Sinan Aytaç POLAT
T.C. Çalışma Bakanlığı Eğitmeni
İşyeri Hekimi

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto