Türkiye'de mimari değişim yapılmalı mı?

06.02.2020 13:14

Antalyalı bilim insanı Prof. Tuncay Neyişçi, “Deprem değil bina öldürür” tespitine yeni bir boyut getirerek, “Bina değil, deprem değil, akılsızlık öldürür” dedi. Prof. Neyişçi, dikine mimarinin çevre dostu olduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye'de mimari değişim yapılmalı mı?

Orman Mühendisi ve Ekolog Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Ne yatay mimarisi? İnsanlar Tokyo'da, Kaliforniya da çok katlı binalarda, gökdelenlerde oturuyorlar bir şey olmuyor. Bina değil, deprem değil, akılsızlık öldürür” diye yazdı.

“Açık alandan kapalı alana girin!”

Yaptığı tespitte kentleşme ve bina yapımındaki hataları ve sonrasındaki yetersizliği eleştiren Prof. Neyişçi’nin bu mesajına yorum yapan bir takipçisi ise, “Japonya'ya gittiğimizde ekibimize bir günlük deprem semineri verildi. Bu uygulama, Japonya'ya gelen her yabancıya yapılıyor. Seminerde en önemli konu, açık alanda iseniz derhal kapalı alana girin oldu. Onlar yaptıkları binalara güveniyorlardı” şeklinde ilginç ve çarpıcı bir ifadeyle yanıt verdi.

Binaya değil kendilerine güveniyorlar

Prof. Neyişçi bu yoruma verdiği cevapta, “Binalara değil, kendilerine güveniyorlar. Çünkü binaları yapanlar da onlardı” dedi. Mustafa Albayrak adlı yorumcu, “Haklısın hocam, kaldığımız bina 12 katlıydı” şeklinde yanıt verdi. 

“Dikey mimari de çevre dostu”

Prof. Tuncay Neyişçi, yaptığı yorumlarda dikine mimarinin çevre dostu olduğunu da öne sürdü ve ekledi; “Elbette nitelikli dikey mimari diye altını çizmem gerek. Bizim dikeylerin nasıl yapıldığından emin değilim.” Tuncay Hoca’nın bu tespitine gelen yorum da çarpıcıydı; “Japon binalarının her kolonunda deprem izolatörü var. Bina depremle birlikte hareket ettiğinden yıkılmıyor.”


 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto