Anadolu Türkleri arasında bir millî kahraman ve velî kimliği kazanmış olan Melik Gazi’nin türbesini ziyarete gelenlerden çocuğu olmayanlar, kısmet arayanlar ve hastalıklarına şifa bulmak isteyenler bu mumyayı adeta talan etmişlerdi. İşte müzelerimizde olan mumyalar ve Melikgazi mumyasının başına gelenler!

  • Aksaray Müzesindeki mumyalarımız
Ihlara Vadisi'nde bulunan kiliselerdeki yapılan kurtarma kazıları neticesinde bulunmuştur. Mumyalarımızın diğer bir kısmı Çanlı Kilise’de yaklaşık bundan bin yıl önce yapılan kiliselerden bulunmuştur. Mumyalar ile birlikte sergilenen Kedi mumyamızda muhtemelen sahibi tarafından çok sevildiği için balmumu ile kaplanıp korunmuş. "Amasya Müze Müdürlüğünde 8 mumya var. Bunlar Anadolu Nazırı Şehzade Cumudar, Amasya Emiri İşbuğa Noyan, Amasya'da hükmetmiş olan İzzettin Mehmet Pervane Bey, eşi ve çocuklarına ait. Bu mumyalardan dolayı Amasya Müzesinde yoğun bir ziyaretçi potansiyeli var. Bu müze, Türkiye'deki tek İslami mumyalara sahip müze diyebiliriz. Mısır mumyalarından Ayırt edici bir özellikte kefensiz olmaları.
  • Mumyamız Karaman Müzesinde
Taşkale köyü yakınlarındaki eski yerleşim merkezi Manazan Mağaraları’ndan getirildiği için "Manazan Güzeli" olarak adlandırılan genç kız mumyası dunyada yer alan doğal mumya oluşumunun en güzel örneklerinden birisi. "Mumyalar müzesi" olarak da bilinen Niğde Müzesi'nde özel yaptırılan cam vitrinlerde sergilenen "Sarışın Rahibe" ve 4 çocuk mumyası, bin yıl geçmesine rağmen herhangi bir bozulma olmadan aynı şekilde korunuyor.
  • Gelelim adeta işkenceye uğrayan Melik Gazi’nin mumyasına
Beşinci mumyamız traji komik hikayelere sahip olan Danişmedliler beyi Melikgazi ye ait olduğu düşünülen Kayseri’nin Melikgâzi köyünde bulunan Melik Gazi Türbesi’ndeki 900 yıllık mumya. ‘Melik Gâzi’nin mumyası, ‘şifa umudu’ ile lime lime edildi. Büyük Selçuklu Beyi’nin mumyası ilk korkunç zarara 1935 yılında uğratıldı. Bir eli koparılan Melik Gazi’nin dişleri söküldü, öğütüldükten sonra kaynatılarak ‘çocuk’ umuduyla kısır kadınlara içirildi. Melik Gazi’nin deri ve kemiklerinden alınan küçük parçalar, kim bilir nasıl ‘değerlendirildi’!’ [caption id="attachment_623878" align="alignnone" width="640"] Melik Gazi[/caption] Melik Gâzi’nin yanındaki 3 mumyanın başına gelenler de ilgi çekiciydi. Melik Gâzi ve 3 Selçuklu yöneticinin mumyaları, türbeye mumla giren kişiler yüzünden 1978’de kısmen yandı. Yanan kısımlar su ile söndürülmek istenince, mumyalardaki kayıp daha da arttı. Daha sonra da, ‘İslâmiyette mumya olmadığı’ iddiasıyla Melik Gâzi dışındaki mumyalar toprağa verildi. 1996 yılında bunların uydurma olduğu gerekçesiyle mumyanın gömülmesine karar veriliyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğünün öncülüğünde gömülen mumya, 2000 yılında Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun kararıyla tarihi eser sayıldığı için topraktan çıkarılıyor. [caption id="attachment_623884" align="alignnone" width="640"] Arap Baba Müzesi[/caption] Mumya olduğu gibi tozuyla toprağıyla tabuta yeniden yerleştiriliyor. O dönem mumyanın gömüldüğü için koktuğu ve güneşte kurutulması gerektiği konusu da epey tartışılıyor. Ancak sonrasında ne yapıldığı net olarak bilinmiyor.

TARİHÇİ ERKİLETLİOĞLU YAŞANANLARI BÖYLE ANLATTI

Anadolu'nun Türkleşmesinde büyük payı olan ve Haçlı ordularını bozguna uğratan Danişmentliler'in ikinci hükümdarı Melikgazi, katıldığı sayısız savaşlarda görmediği eziyeti, ölümünden sonra gördü. Mumyalandığı için cesedi bozulmayan Melikgazi'nin evliya olduğunu zannedenler, cesedinden parçalar kopararak kendilerine şifa aradı. Çocuğu olmayanlar, kısmet arayanlar ve hastalıklarına şifa bulmak isteyen Melikgazi'nin cesedini adeta talan etti. Kimisi cesetten aldığı dişi kaynatıp suyunu içti, kimi saç telini kimisi de elini koparıp götürdü. Sultan Melikgazi'nin ateşli hastalık sonucu vefat ettikten sonra cesedinin mumyalanıp Kayseri'deki türbesine konulduğunu belirten Tarihçi Yazar Halit Erkiletlioğlu, "1935'te eli koparılıp yurtdışına götürüldü. Mumyalanmış cesedi, 1978'de türbeye mumla giren kişiler yüzünden kısmen yandı. Yanan kısım söndürülmek istenince, mumyadaki hasar daha da arttı" dedi. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.