Tazı Kanyonu neden kurudu?

08.08.2019 20:30

Bu sene yaşanan bol yağışa rağmen dünyaca ünlü doğa harikası Tazı Kanyonu’nun içinden geçen Köprüçay’ın kuruması soru işaretlerine neden oldu

Tazı Kanyonu neden kurudu?

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya Beşkonak’taki dünyaca ünlü doğa harikası Tazı Kanyonu’nun içinden geçen Köprüçay’ın kurumuş görüntülerini paylaşarak, “Tazı Kanyonu neden kurudu?” diye sordu.

Prof. Gökoğlu paylaşımında Tazı Kanyonu’nun içinden geçen Köprüçay’ın kurumasına bölgedeki enerji santrallerinin neden olduğunu işaret etti. 

Bu suyu ben içmedim!

Prof. Mehmet Gökoğlu sosyal medyadan yaptığı paylaşımda kanyonun içinden geçen Köprüçay’ın kurumuş haldeki fotoğraflarını paylaşarak, “Beşkonak Tazı Kanyonu, kanyonun suyu kurumuş neden kurudu acaba? Yağmur yağmadı demeyin bu sene yağış oldu, ben içmedim!” diye sordu. 

Doğaseverler akın ediyor

Tazı Kanyonu, sınırları Antalya Serik, Manavgat İlçeleri ile Isparta Sütçüler İlçesi arasında yer alan Köprülü Kanyon Milli Parkı içinde yer alıyor.

Tazı Kanyonu'nun yan duvarlarının 200 metre ile 400 metre yüksekliğinde olduğu söylenmekte. Bu nokta düğün fotoğrafçılarının da önemli mekanlarından biri oldu. Tazı Kanyonu doğa yürüyüş grupları, gezginler ve kampçılar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Kanyon "Bilgelik Vadisi" adı verilen tarihi Eurymedon (Köprüçay) vadisinde "Köprülü Kanyon" ve "Selge Antik Kenti"nden sonra önemli bir gezi noktası oldu. 

İşte kanyondaki canlı türleri 

Tazı Kanyonu'nun da içinde yer aldığı Köprülü Kanyon Milli Parkı'nda yaşayan belli başlı memeli türleri; yaban keçisi, karakulak, vaşak, geyik, dağ keçisi, ayı, tilki, kurt, tavşan, sansar ve porsuktur.

Kızıl akbaba, kaya sıvacısı, kuyrukkakan, karakulaklı kuyrukkakan, aksırtlı kuyrukkakan, kaya serçesi, ebabil, kaya kartalı, taşkızılı, gökardıç, kızıl kirazkuşu, yılan kartalı, kaya güvercini, kaya kırlangıcı, kaya kirazkuşu ise Milli Parkta yaşayan başlıca önemli kuş türleridir.

Tazı Kanyonu ve civarında saf servi, sedir, Toros Göknarı, karaçam ağaçları bulunur. Ne yazık ki Tazı Kanyonu' da diğer yerlerde olduğu gibi çevre kirliliği tehlikesiyle de karşı karşıya. 


 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto