Sosyal medyada yeni tehlike!

16.08.2019 09:34

Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte her gün yeni bir tehlike ile karşılaşıyoruz. Sosyal medya üzerinden çok sayıda kişi kendini ‘finansal köle’ olarak tanımlıyor ve ‘sahibini’ arıyor. Bu kişiler, sahibine para yolluyor, tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. Uzmanlar finansal köleliliğin şantaj, tehdit ve dolandırıcılık gibi davalara konu olan pek çok tehlikeyi de beraberinde getirebileceği konusunda vatandaşları uyarıyor.

Sosyal medyada yeni tehlike!

Hürriyet'ten Emre Eser'in haberine göre; Sosyal medyadaki tehlike son dönemde 'finansal kölelik' ile yeni bir boyuta taşındı.

 Kendilerini finansal köle olarak tanıtan pek çok şahıs kullanıcılara ‘Merhaba, finansal köleniz olabilir miyim? şeklinde mesajlar gönderiyor.

Bu mesajlarla kurulan ilişkilerin sonunda ise davalara konu olan dolandırıcılık, şantaj veya tehdit olayları yaşanıyor.

Finansal kölelik nedir?

Finansal kölelikte ‘efendiler’ ‘kölelerin’ maddi ihtiyaçlarını karşılıyor.

Bunun için sözde bir beklenti içerisine girmiyorlar. Karşısındaki kişilere hediye alıyor, kiralarını ödüyor veya para gönderiyorlar.

Çoğunlukla erkekler ‘köle’, kadınlar ise ‘sahibe’ oluyor.

Bunu neden yapıyorlar?

Bu konudaki görüşlerden biri, kişinin bir başkasına hiçbir beklentisi olmadan finansal olarak hizmet etmekten haz alması.

Diğer bir görüş ise ilk başta beklenti olmadan hareket eden kişilerin daha sonra cinsel bir beklentisinin olması.

Ayrıca sosyal medya üzerinden paylaşılan kişisel bilgiler de dolandırıcılığa davetiye çıkarıyor.

"Küçüklüğümden beri köle olmak istiyorum"

Bir psikoloji öğrencisine tanımadığı bir şahıs tarafından yollanan bir mesajda şu ifadeler yer alıyor:

”Küçüklüğümden beri köle olmak istiyorum. Sakladığım bir durum. Ankara’da mimar olarak çalışıyorum. Senden bir beklentim yok. Kölen olabilir miyim?”

Kendisine ve arkadaşlarına çok fazla bu tarz mesajlar geldiğini söyleyen üniversite öğrencisi, bunun ürkütücü bir durum olduğunu belirtti. 

 Bir başka kullanıcı ise “Benden IBAN adresimi istiyorlar. Bana para gönderenler oldu ama ben iade ettim. Bu kişilerin arasında üst düzey şirketlerde yöneticilik yapan kişiler de var” diye konuştu.

Uzmanlar uyardı

Uzmanlar finansal köle ile girilen para transferinde kullanılan hesapların bir suç örgütüne ait olabileceği konusunda vatandaşları uyarıyor.

Ayrıca kişilerin tanımadıkları insanlarla paylaştıkları ev ve ofis adreslerinin kişisel bilgilerin güvenliği için de büyük risk olduğunu söylüyor.

Öte yandan uzmanlar, paranın belli bir amaç için gönderildiği öne sürülerek daha çok para istenebileceğini belirtiyor. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto