Sağlıklı Zayıflama ve İdeal Kilo

01.01.1970 00:00

Şişmanlık ve obezite, günümüzün önde gelen sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Çünkü  obezite, bireyin tüm yaşamını, yaşam memnuniyetini, performansını, mutluluğunu, kısaca yaşam kalitesini etkileyen…

Şişmanlık ve obezite, günümüzün önde gelen sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Çünkü  obezite, bireyin tüm yaşamını, yaşam memnuniyetini, performansını, mutluluğunu, kısaca yaşam kalitesini etkileyen bir durumdur. Bunun için suçlanan risk faktörleri  arasında bireyin genetik ve diğer  yapısal (yaş, cins gibi)  özelliklerinin  yanı sıra,  kentsel yaşam koşullarıbeslenme, spor, uyku, nefes alışkanlıklarıstres vb. ilk sıralarda yer almaktadır. Bunlardan birkaçı veya hepsinin bir arada bulunması riski artırmaktadır.

Her insanın kendine has özellikleriyle uyumlu bir bazal metabolizması ve ideal kilosu vardır.

Şişmanlık ve obezite ile mücadele,ancak Sağlıklı zayıflama ile mümkündür. Amaç; yalnızca zayıflama değil,  ideal kilosuna ulaşmaya çalışırken aynı zamanda bedensel, zihinsel, duygusal dengesini de koruyabilmektir. Risk faktörlerinin çok çeşitli olması ve her bireyde farklı etkiler oluşturması nedeniyle, çözüm de multidisipliner çalışmaların sonucunda daha etkili olmaktadır.

Kilo fazlalığı , şişmanlık, obezite bir “doyum” sorunudur. Ve de bu doyum, bedensel, zihinsel, duygusal ve hatta sosyal kısımları olan “yaşamsal doyum” anlamındadır ve çözüm de tüm bu alanları içermelidir.

Sağlıklı Zayıflama, beden için kilo verirken, zihinsel ve duygusal, hatta sosyal yönden bireyin desteklenmesi ve bedeni ve yaşamından memnuniyeti ve doyumu birlikte sağlamaktır. Aksi halde, bir süre diyet, fiziksel aktivite artışı vb yöntemlerle verilen kilolar, bu çalışmalar bırakıldığında, bazen eskisinden de fazla olmak üzere geri gelmektedir. Yani tek başına zayıflama, etkin bir çözüm olamamaktadır.                                                                                                        

Daha etkili ve kalıcı çözümler; Endokrinolog, diyet uzmanı, fiziksel aktivite (spor, egzersiz) yanı sıra, günümüzde sağlık koçları ile birlikte sürdürülen koordineli çalışmalarla olmaktadır.

Çünkü Peki, burada sağlık koçluğunun rolü nedir? Diye sorduğunuzu duyar gibiyim.

Sağlık Koçluğu; bireyin zayıflama ve İdeal Kilo Hedefine ulaşması yönünde haftada bir saat görüşmelerle yapılan, ortalama 3 aylık süreci kapsayan bütünsel bir çalışmadır.

Bu süreçte; bir yandan bilinçli bir farkındalık oluşturma, bir yandan da bireyin bilinçaltındaki  “hedefiyle ilgili kendi zihinsel engellerini” ortadan kaldırması, ve yeni dil, düşünce ve davranış uygulamaları ile bu konuda bireyin güçlenmesi yönündeki çalışmaları kapsar.

Kısaca; ideal kilo hedefi yönünde bedensel-zihinsel ve duygusal açılardan yeni olumlu alışkanlıkların kazanılması ve davranış değişikliğinin kalıcı olması,   koçluk çalışmasının esasını oluşturmaktadır.

Sağlıklı Zayıflama ve İdeal kiloya giden yol; Sağlık Koçu ile Sağlıklı Yaşam Bilinci oluşturmak tan geçer.

Sağlıklı Yaşam, bilinçle uyumlu dengeli davranışları uygulama ve olumlu alışkanlıkların toplamının bir sonucudur. Yapılması ve yapılmaması gerekenler arasındaki denge ve uyumun yakalanmasıdır.

İdeal kilonun  anlamı, parmak izi gibi farklı ve özel olmasından dolayı sağlıklı yaşam ve ideal kilo için bireysel sağlık koçluğu büyük önem taşımaktadır.                      

Sağlık ve mutlulukla, zinde ve ideal kilonuzda kalın.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto