Risk büyük, vatandaşlar korunmak için ne yapmalı?

29.01.2020 10:58

Çin’de başlayan ve ABD ile Avrupa’ya sıçrayan ölümcül Corona Virüs’ün Türkiye’de de görülme ihtimali giderek artıyor. Çok sayıda Çinli turisti ağırlayan Antalya’da büyük risk taşıyan kentlerden biri. Peki bu virüs çevremizde de görülmeye başlarsa kendimizi nasıl koruyacağız? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr,.Savan Günay, birkaç maddede korunma yöntemini anlattı…

Risk büyük, vatandaşlar korunmak için ne yapmalı?

Coronacirus ile mücadele için Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan rehberde, sağlık çalışanlarına detaylı bilgiler veriliyor ve Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bu virüsle mücadelede başvurulacak Türkiye’deki 25 hastane arasında gösteriliyor. Bütün bunlar çok önemli ancak çok önemli olan bir konu daha var; Vatandaşların bu virüse yakalanmamak için hangi önlemleri alması gerektiği...

Sağlık personeli için Bakanlıktan rehber

Kısa süre içinde tüm dünyayı tehdit eder hale gelen Coronavirus ile ilgili Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarına yönelik bir rehber hazırladı. Tüm sağlık kuruluşlarına gönderilen o rehberde 2019-nCoV hastalığı ile ilgili detaylı bilgiler yer alıyor. Hastalığın bulaşma yolları, belirtileri ve sağlık çalışanları tarafından hastalığın nasıl tanınabileceği, karantina aşamaları anlatılıyor. Rehbere göre Çin Halk Cumhuriyeti'nde bulunmuş olmak, hastalık açısından çok büyük bir risk nedeni.

Virüs daha çok solunum yoluyla bulaşıyor

Rehberde, olası vaka tanımlandığı anda ilgili sağlık kuruluşlarının vakayı en hızlı şekilde İl Sağlık Müdürlüğüne "Bulaşıcı Hastalıklar Bildirim Mekanizması" kapsamında, U07.3 ICD 10 tanı kodu kullanarak bildirmeleri istendi.

Bakanlıkça hazırlanan rehbere göre, kesin veya olası 2019-nCoV enfeksiyonu olan bir kişi ile damlacık enfeksiyonuna yönelik korunma önlemleri alınmadan yakın temas etmiş olan kişiler İl Sağlık Müdürlüğünce, korunmasız son temaslarından sonraki 14 gün boyunca izlenecek.

Temasta bulunanların ateş, öksürük, solunum sıkıntısı, titreme, vücut ağrıları, boğaz ağrısı, baş ağrısı, ishal, mide bulantısı-kusma ve burun akıntısı gibi belirtilerinin olup olmadığı telefonla günlük olarak sorulacak.

İzolasyon önlemlerine, hastanın sağlık kuruluşunda bulunduğu süre boyunca devam edilecek. Vakalar, negatif basınçlı odada izlenecek. Olası ve kesin 2019-nCoV vakaları ile 1 metreden daha yakında temas edecek personel için gerekli eldiven, önlük, maske ve gözlük gibi kişisel koruyucu malzemeler sağlık kuruluşlarınca temin edilecek.

CORONA VİRÜSTEN NASIL KORUNULUR?


Vatandaşların bu ölümcül virüse yakalanmamaları için ne yapmaları gerektiğine gelince; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Savan Günay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada
şu önerilerde bulundu;

1- Hasta olan insanlardan kaçınarak enfeksiyon riskinizi azaltabilirsiniz. Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının.

2- Ellerinizi sık sık sabun ve suyla ve en az 20 saniye yıkayın.

3- Hastaysanız, evde kalın ve kalabalıklardan kaçının ve başkalarıyla temastan kaçının

4- Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın ve dokunduğunuz nesneleri ve yüzeyleri dezenfekte edin...

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto