Profesör yaptığı bağışı yıllar sonra açıkladı

21.08.2019 14:21

Demre’deki Myra-Andriake kazılarının başkanlığını yapan Prof. Nevzat Çevik, yazdığı kitabın telifiyle kazılara bir traktör bağışladığını 10 yıl sonra açıkladı. 

Profesör yaptığı bağışı yıllar sonra açıkladı

Akdeniz Üniversitesi Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Nevzat Çevik, başkanlığını yaptığı Myra-Andriake kazılarına ilk aracı, yazdığı Myra kitabının telif hakkıyla kendisinin hibe ettiğini ve bu traktörün 10 yıldır hizmet verdiğini açıkladı.

Kazı başkanının örnek olması gerektiğini ve bu bağışla yeni bağışların önünü açtığını söyleyen Prof. Çevik, 10 yıl sonra bu hedefinin gerçekleştiğini dile getirdi.

Prof. Çevik sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Düzenlediğimiz Demre Turizm Paneli nedeniyle Demreli iş adamları Rıza Perçin ve Musa Taşkın Likya Uygarlıkları Müzemize araç armağan ettiler” dedi.

Paylaşımında bu bağış örneklerin çoğalması dileğinde bulunan ve Kültür Bakanlığı ile Antalya Valisi Münir Karaloğlu’na teşekkür eden Prof. Çevik MYGazete’ye şu açıklamayı yaptı:

Tanıtımlarda bu eserlerin fotoğrafları kullanılıyor

2010 yılında Yayınlanan Myra Kitabı Kültür Bakanlığı tarafından basılmış ve dağıtılmıştı. Bu kitaptan bana verilen telif hakkıyla 18 bin 750 liraya o tarihte bir traktör satın almıştım.

Kazılara bağışladığım bu traktör hala çalışmaya devam etmektedir. Bu davranışla hem kazının temel bir ihtiyacını karşılamak hem de halkın ve özellikle iş adamlarının arkeolojik kazılara destek vermesini sağlamayı amaçlamıştım.

Bu bağışın arkasından TÜRSAB bir vinç, Demre Belediyesi bir kepçeli traktör ve şimdi de Demreli iş adamları bir buggy armağan ettiler.

Arada çok sayıda daha ayni bağışlar yapılmıştır. Kültür işlerine bağış yapmayı Türk iş insanları henüz öğrenmektedirler.

Bilmeleri gerekir ki turizmin sebeplendiği temel değeri ortaya çıkaran arkeolojiye, turizmden kazananların geri dönüş borcu vardır. Bu borçlarını ödediklerinde nasıl olsa ilerde daha çok kazanacak olan yine kendileri olacaktır.

Uluslararası fuarlarda her türlü tanıtımda belediyeler, turizmciler ve herkes broşürlerinde arkeolojik eserleri kullanıyorsa bunun bir anlamı vardır. Kıymetli kalıntılar, kıymet bilmeyi -vefayı- bekliyor.

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto