Prof. Dr. Nihat Dipova’dan çarpıcı iddia! Hurma'nın altında ne var?

12.12.2019 21:29

Prof. Dr. Nihat Dipova, Antalya’nın Hurma Mahallesi’nin altında antik kent kalıntısı olabileceğini öne sürerek, “Hurma’da İnşaat hafriyatı yapılırken lahit bulundu, müzeye kaldırılıp konu kapatıldı. Kurtarma kazısıyla veya jeofizik araştırmayla antik yerleşimin izi dahi sürülmüyor!” dedi.

Prof. Dr. Nihat Dipova’dan çarpıcı iddia! Hurma'nın altında ne var?

Akdeniz Üniversitesi Geoteknik Ana Bilim dalı, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Dipova, Konyaaltı’ndaki Hurma Mahallesi’nde antik lahit mezarın bulunmasının ardından hiçbir araştırma yapılmadan olayın kapatıldığını öne sürerek, “İndere-Hurma arasındaki kalıntılar bu bölgede yerleşimlerin olduğunu gösteriyor, bu bölgeyi yeterli araştırma olmaksızın "arsa" haline dönüştürmüş olmamız da bizim önceliklerimizi gösteriyor” dedi.

        Fotoğraf: Prof. Dr. Nihat Dipova

İşte Bakanlığın yaptığı açıklama

Prof. Nihat Dipova’nın bu açıklamayı yapmasının nedeni geçtiğimiz yıllarda Hurma Mahallesi’ndeki bir kazı sırasında ortaya Roma dönemine ait, M.S. 2-3 yy'a tarihlenen bir lahdin ortaya çıkmasıydı.

Lahdin ortaya çıkmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Şöyle denildi:

“Hafriyat çalışması sırasında ortaya çıkarılan lahdin Uzunluğu, 224 cm, genişliği, 115 cm, derinliği ise 72 cm dir. Kireçtaşından yekpare blok bir taşın oyulması ile oluşturulan lahdin uzun yüzünün sol tarafında, stilize çelenk içerisinde başı örtülü ve cepheden verilmiş bir kadın büstü bulunuyor. Orta sahnede sağ eli ile sopa, sol eli ile saban tutan ve önünde bir çift öküz bulunan erkek çiftçi kabartması yer almaktadır. Bu yüzün sağ tarafında yine stilize çelenk içerisinde cepheden verilmiş bir erkek büstü bulunmakta olup diğer uzun yüzü ise kabaca tıraşlanarak boş bırakılmıştır. Lahdin kısa yüzünde üzerinde rozet bulunan birer kalkan ile birer mızrak betimi yer almaktadır. Üzerine oturduğu podyumda ve ön yüzün alt bölümünde yer yer kırıklar bulunan ve yerel sanat ürünü olduğu anlaşılan lahit üzerindeki büst şeklinde gösterimden yola çıkılarak M.S. 2-3 yy a tarihlenmektedir.”

Kıymetli bir parça bulundu

AÜ Öğretim Üyesi Nihat Dipova ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hurma’da çıkan lahdin bu bölgede antik bir kent olduğunun göstergesi olabileceğini belirterek, şu açıklamayı yaptı; “Bir inşaat kazısında tesadüfen böylesi önemli bir kalıntı bulunuyor, müzeye kaldırılıp konu kapatılıyor, Hurma civarında antik bir yerleşim olma ihtimali yüksek.

Kıymetli bir parça bulunuyor, kurtarma kazısıyla veya jeofizik araştırmayla antik yerleşimin izi dahi sürülmüyor, nasıl bir coğrafyayı sıradan bir "arsa" gibi çar-çur ettiğimiz konusunda şaşkınlık hakkımızı saklı tutmalıyız.”

İşte Prof. Dipova’nın yaptığı o paylaşım ve bu açıklamasına gelen yorumlar;

  

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto