Prof. Çetin Yetkin'den 80. yaş gününde sitem dolu paylaşım

13.09.2019 13:04

Antalya’da yaşayan emekli Akdeniz Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Çetin Yetkin, 80. Yaş günü nedeniyle yaptığı paylaşımda sitem dolu bir yaşlılık tarifi yaptı. Çetin Hoca yaptığı paylaşımda, “Yaşlılık, kişi yetki ve güç sahibiyken çevresindekiler, birlikte çalıştıkları ona şirin gözükmeye çabalarken şimdi onu yok saymalarıdır” gibi ifadelere de yer verdi. İşte Çetin Hoca’nın paylaştığı “Unesco yanılıyor” başlıklı o paylaşım...

Prof. Çetin Yetkin'den 80. yaş gününde sitem dolu paylaşım

Tarihçi, hukukçu, gazeteci ve yazar Prof. Çetin Yetkin, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla adeta yaşlılıkta çektiği sıkıntıları anlattı.

80. yaş gününü kutlayanlara teşekkür ettiği yazısında sitem dolu mesajlar veren bir dönemlerin ünlü ismi Çetin Yetkin, yaşlılara bir de tavsiyede bulundu.

İşte Profesör Çetin Yetkin’in sosyal medyadan yaptığı o hüzünlü paylaşım:

UNESCO yanılıyor!

UNESCO yaptığı "yaşlılık" tanımı facebook'ta da yayınlandı, Birçok arkadaş da tanımı beğendi ya da olumlu yorumlar yaptı.Ne var ki, UNESCO'nun tanımı yanlış. 

Doğrusu şudur: Yaşlılık, kişi yetki ve güç sahibiyken çevresindekiler, birlikte çalıştıkları ona şirin gözükmeye çabalarken şimdi onu yok saymalarıdır. Dahası, işlerini yaptırmak için takla atarlarken şimdi yolda rastlasalar yön değiştirmeleridir.

Yaşlılık, hastahane koridorlarında çoğu zeka düzeyi düşük insanlarla birlikte sıra beklemektir.

Yaşlılık, toplu taşıtlarda kendilerini yüce gönüllü varsayanların sana acıyarak yerlerini verirken yeni yetmelerin koltuklara yayılıp cep telefonları kurcalamaları ve senin ayakta düşmemek için çabalayıp dikilmendir. Eğer bir devlet dairesinde işin varsa elinde evrak titreyen bacaklarınla oradan orya kendini sürüklemeye çalışmaktır.

Yaşlılık, emekli aylığını alacağın günü sabırsızlıkla beklemek, aldığında da ödeyeceğin borçlar yüzünden elinde avucunda bir şey kalmamasıdır.

Yaşlılık, artık eskisi kadar iyi işitemediğin için söylenen bir şeyi hemen anlayamazsan yakınlarından bile azar işitmektir. Yaşlılık, önceleri adını bile bilmediğin hastalıklarla boğuşmak demektir. Kısacası, yaşlılık,hiç yaşanmaması gereken bir şeydir.

Bu nedenlerle, bir süre önce yine burada yaşlı dostlara bir öneride bulunmuştum, demiştim ki eğer hala bir kediniz ya da köpeğiniz yoksa hemen bir tane edinin.

Çünkü o yalnız gecen uzun gecelerinizde tek dostunuz olacaktır, ikide bir tuvalete gitmek için kalktığınızda şikayet etmeyecektir. Sizin yaşlı-genç, çirkin-güzel ya da kör topal olduğunuza , iyi işitip işitmediğinize aldırmaz.

Onunla konuşabilir, sırlarınızı söyleyebilirsiniz, sırlarınızı öldürseler kimseye anlatmaz. Zengin-fakir olmanız onu ilgilendirmez. Güç ve yetki sahibi olup olmamanız onun umrunda değildir.

Neyse, sözü uzatmayayım: 80.yaş günümü kutlayan herkese içten teşekkürlerimi bu vesile ile sunarım ama yaşlılıkta yaş günleri kutlanacak değil, hüzünlenecek günler...

Prof. Çetin Yetkin kimdir? 

Çetin Yetkin 1939 yılında İstanbul’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Doktorasını aynı bölüm üzerinde yaptı. İstanbul ve Ankara’da savcılık  görevlerinde bulundu. 

Çetin Yetkin İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Fakültesi Siyaset Bilimi doçenti olmuştur. Güneş, Hürriyet gibi gazetelerde yazar ve danışman olarak çalıştı. Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yaptı.

Cumhuriyet Tarihi Anabilim dalında Profesörlüğe yükseldi. Emekli olduktan sonra çalışmalarını Antalya'da sürdürdü. Çeşitli basın kuruluşlarında ödüller aldı.

Çetin Hoca’nın yayınlanmış çok sayıda kitabı bulunuyor. 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto