Pfizer/BioNTech aşısında çirkin oyun ortaya çıktı! Uğur Şahin ve Özlem Türeci her şeyi anlattı

15.09.2021 18:26

Bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in geliştirdiği ve Pfizer ile birlikte piyasaya sürdüğü korona aşısıyla ilgili yeni bilgiler gelmekte. Henüz piyasaya sürülmeyen kitabın tanıtımı için birçok medya kuruluşuna konuşan Türeci ve Şahin, Avrupa Birliği'nin Pfizer/BioNTech aşısına karşı lobi yaptığını ve lobicilerin "Bir Avrupalı şirkete 1 euro verirsek o 1 euro Avrupa'da kalmış olur. Fakat eğer 1 euroyu BioNTech'e verirsek bunun 50 centi ABD'ye gidecek" dediğini ifade etti.

Pfizer/BioNTech aşısında çirkin oyun ortaya çıktı! Uğur Şahin ve Özlem Türeci her şeyi anlattı

Almanya'da BioNTech'i kuran bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, aşının geliştirilme sürecinin anlatıldığı kitaplarında yeni bilgileri paylaşmaya devam ediyor. Henüz piyasaya sürülmeyen kitabın tanıtımı için birçok medya kuruluşuna konuşan Türeci ve Şahin, yaşadıkları zorlu sürecin sadece bilimsel anlamda değil politik anlamda da zorlayıcı olduğunu vurguladı.

"AVRUPA BİRLİĞİ AŞIYA KARŞI LOBİ YAPTI"

İngiliz Telegraph gazetesi, kitapla ilgili yeni bilgileri okurlarıyla paylaşırken, Avrupa Birliği'nin Pfizer/BioNTech aşısına karşı lobi yaptığını aktardı. Kitapta yer alan bilgiye göre AB içerisinde birçok örgüt ve lobici, Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği corona virüsü aşısı Comirnaty'nin "yeteri kadar Avrupalı" olmadığını iddia etti.

"EĞER BIONTECH'E PARA VERİRSEK 50 CENTİ ABD'YE GİDECEK"

Bu aşıya karşı kampanya yürüten ve Brüksel'de lobi yapan siyasetçiler, bu aşıdan Avrupa'nın bir kazanç elde edemeyeceğini de dile getirdi. BioNTech, Avrupa'dan bir ilaç şirketiyle ortaklık yapmak yerine ABD merkezli Pfizer'ı tercih etmesinin AB içinde rahatsızlık yarattığı belirtildi.

Kitapta, "Lobiciler Pfizer'ı soğuk kapitalizmin soğuk örneği" olarak tanımlarken, lobicilerin "Eğer CureVac ya da Sanofi ya da herhangi bir Avrupalı şirkete 1 euro verirsek o 1 euro Avrupa'da kalmış olur. Fakat eğer 1 euroyu BioNTech'e verirsek bunun 50 centi ABD'ye gidecek" savı üzerinden bir itiraz yöntemi geliştirdiği kaydedildi.

AVRUPA BİRLİĞİ AŞIYI KASIM AYINDA SİPARİŞ VERMİŞTİ

Bu lobi dolayısıyla, Avrupa Birliği'nin Pfizer/BioNTech aşısını ABD ve Birleşik Krallık'tan çok daha geç bir tarihte sipariş verdiği de hatırlatıldı. Avrupa Birliği, Pfizer/BioNTech aşısını, aşının etkililik sonuçları ortaya çıktıktan sonra Kasım ayında sipariş vermişti. Bu da ABD ve Birleşik Krallık'tanyaklaşık 5 ay sonraya denk geliyor.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin desteğiyle yayınlanan kitapta, Brüksel'in BioNTech yerine, Fransız şirket Sanofi ve Alman şirket CureVac'ın koronavirüs aşılarını tercih ettiği de iddia edildi. Her iki şirketin koronavirüs aşıları henüz geliştirilme aşamasında ve henüz piyasaya sürülmedi.

MACRON BASKI YAPMIŞ

Kitapta Türeci ve Şahin, "AB'den o dönemde çok az destek aldık. İşletmemiz kendi başımıza olduğunu hissetti" açıklamasını da yaptı. Almanya'nın geçen yılın Eylül ayında 375 milyon euroluk destek sağladığını fakat o zamana kadar şirketin hammadde ve üretim sistemlerine yüz milyonlarca euroluk harcama yaptığını söyleyen Şahin ve Türeci, Avrupa'nın ilk Covid-19 aşı üretim merkezini de AB'nin desteğini almadan yaptıklarının altını çizdi.

Öte yandan AB'nin aşıya diğer ülkelerden daha geç onay verdiği de belirtildi. Bu yılın başında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un AB'nin daha fazla Pfizer/BioNTech aşısı sipariş vermemesini istediği iddiası ortaya atılmıştı. Macron'un Fransız aşı üreticilerinin de pazardan pay alması için bu yola gittiği tahmin edilmişti.

Alman siyasetçi Karl Lauterbach da o dönemde, "Fransızlar BioNTech/Pfizer dozlarının sayısını sınırlamak istedi. Sanofi dozlarından çok daha fazla olmamasını istediler ama Sanofi henüz hazır olmaktan çok uzak" açıklamasını yapmıştı.

Fransa'nın Avrupa İlişkilerinden Sorumlu Bakanı Clement Beaune ise bu iddiaları yalanladı. Beaune, "Bu iddialar kabul edilemez ve yanlış" ifadesini kullandı.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da sulama kanalında ceset bulundu!

Antalya'da sulama kanalında ceset bulu..

Antalya'da sulama kanalında ceset bulundu!
47 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

47 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

47 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Antalya'da mobilya mağazası deposunda yangın

Antalyada mobilya mağazası deposunda y..

Antalya'da mobilya mağazası deposunda yangın
Prof. Saydam’dan önemli uyarı! Sera gazları son 10 günden neden düştü!

Prof. Saydam’dan önemli uyarı! Sera ga..

Prof. Saydam’dan önemli uyarı! Sera gazları son 10 günden neden düştü!
Trabzonspor ile Fenerbahçe maçında çıkan olaylar Antalyaspor Vakfı eski Başkanı Nafız Tanır'ı haklı çıkardı

Trabzonspor ile Fenerbahçe maçında çık..

Trabzonspor ile Fenerbahçe maçında çıkan olaylar Antalyaspor Vakfı eski Başkanı Nafız Tanır'ı haklı çıkardı
CHP Genel Başkanı Özel Gazipaşa'dan seslendi! En güçlü ittifak emeklilerin ittifakıdır

CHP Genel Başkanı Özel Gazipaşa'dan se..

CHP Genel Başkanı Özel Gazipaşa'dan seslendi! En güçlü ittifak emeklilerin ittifakıdır