NASA Türkiye, Planck Uzay Teleskopu tarafından kaydedilen ‘Erken evrenin’ ses dalgaları ile Helix bulutsusunun seslerini yayınladı.

Yayınlanan erken evrenin sesi bandında duyulanların ilkel ses dalgaları olduğu belirtildi. Öte yandan NASA ve ESA'nın ortak çalışmaları sonucu kayda alınan Helix Bulutsusu'nun sesi de Evreni Merak Ediyoruz sayfasında yayınlandı.

Helix Bulutsusu dünyaya en yakın olan büyük bir gezegenimsi bulutsusu olarak tanımlanıyor.

Aşağıda video linkleri bulunan seslerden antik evrenin sesleri için şu açıklama yapıldı:

Bu ses tonu, erken evrende seyahat eden ve daha sonra Planck uzay teleskobu tarafından "duyulan" ses dalgalarını temsil eder. İlkel ses dalgaları duyabileceğimiz frekanslara çevrildi.

Sürekli bir uğultu gibi ses çıkarırlar ve birincil dalgadan (en düşük ton) ve daha yüksek tonlardan oluşurlar. Duyduğunuz "uğultu" salınım sesleri, bu ses dosyasını oluşturmak için işleme sırasında üretildi.

13,8 milyar yıl önce herhangi bir yıldız veya galaksi olmadan önce, evrenimiz sadece bir sıcak plazma topuydu - elektronlar, protonlar ve ışık karışımı.

Ses dalgaları, evrenimizi yaratan büyük patlamadan hemen sonra meydana gelen dakika veya "kuantum" dalgalanmalarıyla tetiklenen bu bebek evrenini salladı. ...

Bu ses dalgaları genç evrende yayılırken, içine bir taşın düştüğü bir havuzun yüzeyinde dalgaların oluşturduğu desenler gibi madde ve ışık üzerinde izler bıraktılar. Bu desenler, ışıkta biraz daha parlak ve daha koyu lekeler olarak basıldı. ...

Bu ses eşlemesi, ilkel ses dalgalarının gerçek dalga boylarından (yaklaşık 450.000 ışıkyılı veya piyanodaki en düşük notanın yaklaşık 47 oktav altı) duyabildiğimiz dalga boylarına geçişte 50 oktavlık bir sıkıştırmayı temsil ediyor.

Antik evrenin sesi:

Helix bulutsusunun sesi: