MMO Antalya Şube Başkanı Atmaca'dan önemli klima uyarısı!

17.11.2021 15:23

Antalya haber... Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Antalya’da doğalgaz kullanımı günden güne yaygınlaşsa da azımsanmayacak sayıda konutta hala klima ile ısınma tercih edildiğine dikkati çekerek, “Klimaların sağlığımıza zararsız, tasarruflu ve güvenli kullanımı için alınması gereken tedbirler gözden kaçırılmamalıdır. Bakımlarda sadece iç üniteler değil dış üniteler de dikkate alınmalıdır” dedi.

MMO Antalya Şube Başkanı Atmaca'dan önemli klima uyarısı!

Antalya haber...  Başkan Atmaca, klima bakımlarının ve temizliğinin kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiğini ifade ederek, “Bireysel kullanılan klima cihazlarında vatandaşların kendi yapacakları filtre temizliği ile hizmet alarak yaptırabileceği hijyenik bakımları mevcut. Kullanıcıların iç ünite bakım ve temizliğine artık aşina olduklarını sevinerek görmekteyiz. Bu temizlik ve bakım, kullanıcı için sağlıklı bir ortam oluşmasını sağladığı gibi cihazların enerji verimli çalışmasını da temin etmektedir. Ancak gözden kaçan önemli bir husus da klima dış ünitelerinin bakım ve temizliği konusudur. Enerji verimli kullanım için sadece iç ünite değil klima dış ünitelerinin bakım ve temizliğini de ihmal etmemek gereklidir” diye konuştu.

“YAZ AYLARI İÇİN DEĞİL KIŞ AYLARI İÇİN DE SON DERECE ÖNEMLİ”

Klimaların çalışma prensiplerinden de bahseden Atmaca, “Klimalar çalışma ilkesi gereği içerisinde dolaşan soğutucu akışkan vasıtasıyla yaz aylarında soğutulan iç ortamdan çekilen ısıyı dış üniteler vasıtasıyla dışarıdaki havaya atarken, kış aylarında ise dış ünite ile dış ortamdaki havadan çekilen ısı ile iç ortam ısıtırlar. Tabi ki bu işlemler gerçekleştirilirken kompresörde elektrik tüketilir. Kış şartları özelinde bakarsak ısıtma için gereken ısının büyük çoğunluğu tüketilen elektrikten ziyade dış ortam havasından dış ünitelerde çekilir. Bu nedenle dış ünitelerin bakım ve temizliği sadece yaz ayları için değil kış ayları için de son derece önemlidir. Dış ünitedeki borularda oluşan tortulaşma havadan yeterince ısı çekilmesinin önüne geçerek daha fazla elektrik tüketimine neden olabilir. Hem bu nedenle hem de yangın güvenliği açısından dış ünitelerin bakım ve temizliğini önemsemekteyiz” şeklinde konuştu.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca

“DIŞ ÜNİTELERDE YANGIN GÜVENLİĞİ”

Kış şartlarında ısınma için gereken enerjinin büyük bir çoğunluğunun dış üniteler ile dışarıdaki havadan alındığının altını çizen Prof. Dr. İbrahim Atmaca, “Bu durum klimaların tasarruflu kullanımı için dış ünite bakımlarını önemli hale getiriyor. Bu bakım ve temizlikler sadece enerji tasarrufunu değil yangın güvenliğini de sağlamaktadır. Dış üniteler, dış ortam şartlarına yoğun bir şekilde maruz kalmaktadır. Bu nedenle dış ünitelerin ısı alışverişini sağlayan boruları üzerinde yoğun tortulaşmanın oluştuğunu gözlüyoruz. Bu tortulaşma ısı geçişine engel teşkil ederek klima kapasitesini düşürdüğü gibi enerjinin de verimsiz kullanımına sebebiyet verebiliyor. Bu dış üniteler içerisinde, olası kuş yuvaları dahi gözlemleyebiliyoruz. Ünitenin içerisindeki ot, çöp, saman, ısı geçişini engellediği gibi güvenlik sorunu da çıkarabiliyor. Oluşabilecek en küçük bir elektrik arkı ile tutuşma yangın riskini doğuruyor. Bütün bu nedenlerle klimaların sadece iç ünitelerinin değil, cihaz dış ünitelerinin de bakım ve temizliği önem arz ediyor. Yapılacak bakım ile borular üzerindeki tortulaşma giderilerek verimli kullanım sağlanmalı, ot, çöp, saman gibi malzemeler giderilmeli ve elektrik tesisatı da yenilenerek güvenli kullanımlar temin edilmelidir” dedi.

KLİMA ALIRKEN DİKKAT!

Bütün bunların yanı sıra klima alınırken muhakkak inverter kompresörlü cihazlar tercih edilmesi gerektiğini hatırlatan Başkan Atmaca, “Cihaz kapasitelerinin kullanılacak odaya uygun olması da hem konfor hem de enerji verimliliği açısından önemlidir. Bu nedenle klima alınırken mühendislik hizmeti veren işletmelerin tercih edilmesini öneriyoruz. Klimalar kullanılırken aşırı yüksek sıcaklık değerlerine ayarlanmamalı, kış şartlarında 20-24oC sıcaklıklara set edilerek kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağı..

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyar..

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var
ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler denges..

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük
Antalya'da heyecan zirveye çıkacak! Kempo IKF Dünya Şampiyonası'nda Türk Milli Takımı sahne alıyor!

Antalya'da heyecan zirveye çıkacak! Ke..

Antalya'da heyecan zirveye çıkacak! Kempo IKF Dünya Şampiyonası'nda Türk Milli Takımı sahne alıyor!
Alanya'da CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması

Alanya'da CHP'li belediye ile MHP aras..

Alanya'da CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya turist rehberlerinin sorunlarını meclise taşıdı

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut K..

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya turist rehberlerinin sorunlarını meclise taşıdı