Meteoroloji'den 'sarı kodlu' sağanak yağış ve fırtına uyarısı!

04.10.2022 22:38

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 5 günlük hava tahmin raporunu yayımladı. Meteoroloji'den alınan güncel verilere göre, yurt genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altına düşecek ve birçok ilde sağanak yağış etkili olacak. Bazı illere ise 'sarı kodlu' 'sağanak yağış' uyarısı verildi.

Meteoroloji'den 'sarı kodlu' sağanak yağış ve fırtına uyarısı!

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan güncel hava tahmin raporu verilerine göre, bir süredir mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının düşmesi ve yurdun özellikle Batı kesimlerinde 'sağanak yağış' ve 'gök gürültülü sağanak yağış' bekleniyor. Meteoroloji bazı iller için sarı kodlu uyarı yayımladı.

İşte o iller;

  • Giresun
  • Ordu
  • Samsun
  • Trabzon

Meteoroloji tarafından yapılan diğer uyarılar ise şu şekilde:

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Rize, Ordu, Giresun, Trabzon, Tokat, Yozgat çevreleri ile Amasya, Çorum ve Samsun'un doğusunda yerel olarak kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli (21-75 kg/m2) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Kuvvetli olması beklenen yağışlarla birlikte sel, su baskını , yıldırım, heyelan, yağış anında kuvvetli rüzgar, yerel dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI

Rüzgarın Doğu Anadolu’nun kuzeyinde güneyli yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-70 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunmalıdır.

DOĞU ANADOLU'DA "TOZ TAŞINIMI" UYARISI

Doğu Anadolu'nun güneydoğusu ile Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda toz taşınımı bekleniyor. Yaşanabilecek hava kalitesinde düşme, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

EGE DENİZİ İÇİN FIRTINA UYARISI

Ege Denizi’nde yarın fırtınanın etkili olması beklenirken, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşlar uyarıldı.

Meteoroloji’den yapılan açıklamada, "Kuzey Ege’de rüzgarın; yarın (Çarşamba) öğle saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeydoğu yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Güney Ege’de rüzgarın; yarın (Çarşamba) öğle saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

Fırtınanın; Cuma günü (07.10.2022) akşam saatlerinden sonra etkisini kaybedeceği beklenmektedir" denildi.

KAYSERİ'DE HAFTA, SAĞANAK YAĞIŞLI GEÇECEK

Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü Meteoroloji Uzmanı Celal Kılıç, hava durumu ile ilgili verdiği bilgilerde, hafta boyu öğleden sonra sağanak yağış beklendiğini söyledi.

Perşembe gününden itibaren özellikle Erciyes ve çevresinde gök gürültülü yağışlar beklediklerini söyleyen Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü Meteoroloji Uzmanı Celal Kılıç, “Bu hafta içerisinde Kayseri’de hava parçalı bulutlu ve öğleden sonraki saatlerde aralıklı olarak sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekliyoruz. Çarşamba günü parçalı bulutlu öğleden sonra da gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Minimum 8, maksimum 23 derece sıcaklık bekliyoruz. Yine söylediğimiz gibi Perşembe günü öğleden sonraki saatlerde olmak üzere Erciyes Dağı çevrelerinde gök gürültülü sağanak bir yağış bekliyoruz. Sıcaklık da 6 ile 23 derece arasında olacak” dedi.

Kılıç, vatandaşların sağanak yağışlara uygun olarak dışarı çıkmaları gerektiğini söyleyerek, “Cuma günü sağanak gök gürültülü yağışlar devam ediyor öğleden sonraki saatlerde olmak üzere. Minimum 5 derece ve maksimum 23 derece olacak. Hafta sonu da öğleden sonraki saatlerde yine aynı ihtimaller devam ediyor. Sıcaklıklar da yine 5 ile 20 derece arasında olacak. Mevsim sıcaklıkları mevsim normalleri civarında seyredecek ama haliyle geçiş mevsimindeyiz. Bir sonbahar yaşıyoruz. O yüzden öğleden sonraki saatlerde sağanak yağışlar beklendiği için vatandaşların yağışa uygun olarak dışarı çıkmalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

BAYBURT İÇİN FIRTINA UYARISI

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünce Bayburt için fırtına uyarısında bulunuldu.

Yapılan uyarıda, “Bayburt ilimizde bugün kuvvetli fırtına, ani yağış ve yer yer dolu yağışlarının olması beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, hortum ve çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.
Bu çerçevede, muhtemel can ve mal zararının önlenmesi veya azaltılması, müdahale ve iyileştirme çalışmalarının daha etkin ve verimli yapılabilmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınması uygun olacaktır” denildi.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından..

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı
Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu opera..

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu
Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü

Antalyada 10 yaşındaki çocuk balkondan..

Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü
Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1..

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi
Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!
Başkan adayı Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı

Başkan adayı Sümerden Kepezlilere sand..

Başkan adayı Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı