Meis suni solunumla yaşıyor!

19.02.2020 14:39

Yunanistan’ın kendisine bağlı olan, Antalya’nın Kaş ilçesinin karşısındaki Meis Adası’nı kaybetmemek için uzun yıllardır özel bir strateji yürüttüğü ortaya çıktı.

Meis suni solunumla yaşıyor!

Kaş’ın hemen karşısında yer alan Meis Adası, hem mülkiyet hem de silahlandırılması nedeniyle çok uzun yıllardır tartışılan bir toprak parçası. Ada’nın Yunanistan’a uzak olması ve dünyadan izole bir yaşam sürdürülmesi nedeniyle nüfusunun sürekli azaldığı belirtilerek, Yunanistan’ın Türkiye’nin toprak talebine karşı durmak için mevcut nüfusu ekonomik ve sosyal olarak desteklediği vurgulandı. Öte yandan ada dışında yaşayan Meislilerin de, ekonomik destek sağladıkları belirtiliyor.

Yunanistan’ın değil Türkiye’nin adası

Milli Savunma Bakanlığı Eski Genel Sekreteri Ümit Yalım, Antalya'nın Kaş ilçesinin yanı başındaki Meis Adası'nın Yunanistan'ın değil Türkiye'nin mülkiyetinde olduğunu ve deniz yetki alanlarının da Türk egemenliğinde olduğunu kamuoyuna belgeleriyle açıklamıştı. Yalım, "Uluslararası anlaşmalarla Yunanistan'a Meis Adasının yalnızca kullanma hakkı verilmiştir" diyerek, Ada’nın Yunanistan’ın değil, Türkiye’nin olduğunu vurgulamıştı.

Ada’nın nüfusu sürekli düşüyor

Tarihi bilgilere göre, Ada’nın nüfus, ve ekonomisi, 19. Yüzyılın sonunda doruk noktasına ulaştı ve tahminen 15 bine çıktı. Adadan çıkan yelkenli gemiler, Anadolu’dan kömür, kereste, pelit ağacı,  çam gövdesi götürürken karşılığında Mısırdan gelen ürünlerin (pirinç, şeker, kahve ve iplik) ticaretini yapıyorlardı. Adada gelişmiş bir kömür (Nargile için kullanıldığından İskenderiyede çok rağbet görmekteydi) üretimi de vardı. Balıkçılık sektörü özellikle sünger açısından da çok önemli bir konuma sahipti. Ancak günümüzde tüm bu imkanlar ortadan kalktı, yalnızca turizm sektörü ve yan sektörleri yaşamaya devam ediyor. Öte yandan adada tatlı içme suyu bulunmuyor.

“Destek vermezsek bu toprağı kaybederiz”

Yirminci yüzyılın başlangıcında, 1923’te Anadolu’dan Yunanlıların sınır dışı edilmesi ve Osmanlı’nın etki alanının azalmasıyla ekonomide düşüşün hızlanması başladı. 1920’li yılların sonunda adanın nüfusu 3.000’e düştü diğer taraftan 8.000 kişilik nüfusu ise yurtdışında ve özellikle Avustralya, Mısır, Yunanistan ve Amerika’da yaşamaktaydı. O zamanlar kasabada 730 tane iskan edilmiş ev varken, bunların 675’i boş ve çoğu da harap haldeydi. 2001 nüfus sayımına göre Meis’in nüfusu nüfus 406’ ya düşmüş olup, Türkiye’nin toprak talebine karşı durmak için bu nüfus ekonomik olarak desteklenmeye başlandı. Göçmenlerin çoğu “Kassiller” olarak bilinen Avustralya’ya ve özellikle Sidney ve Perth şehirlerine gittiler. Ada’nın günümüzdeki nüfusunun ise 500 civarında olduğu, aldıkları ekonomik ve sosyal desteklerle rahat bir yaşam sürdürdükleri belirtiliyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto