Martı Scooter kiralama nasıl yapılır? Martı uygulaması nasıl indirilir!

01.08.2022 08:00

Martı’lar kısa mesafelerde insanların yürümek ve araba kontağı çalıştırmak istemediği ya da trafikte takılı kalıp beklemek istemedikleri yerde devreye giren bir sistem. Martı olarak bilinen elektrikli scooterı kullanabilmek için mobil uygulama gerekiyor. Çoğu kişi uzun sahiller ve parklarda Martı elektrikli scooterı kullanıyor. Peki, Martı nasıl kullanılır? Martı nasıl kiralanır? Martı kullanırken nelere dikkat edilmeli? İşte Martı ile ilgili bilmeniz gerekenler...

Martı Scooter kiralama nasıl yapılır? Martı uygulaması nasıl indirilir!

Son yıllarda mikromobilite araçlar oldukça popüler hale gelmeye başladı. Şüphesiz martı projesi de bunların başında geliyor. 2019 yılında faaliyete geçen proje, Türkiye’nin belirli illerinde hizmet vermeye devam ediyor.

Her yaştan insanın ilgisini çeken elektrikli scooter, özellikle trafiğin fazla olduğu illerde çok işe yarıyor. “Martı nedir, nasıl kiralanır, Martı uygulaması nasıl indirilir” gibi çoğu kişinin merak ettiği sorulara cevap verdik.

MARTI NEDİR?

Öncelikle Martı projesinin ne olduğuna bir göz atalım. Türk mühendisler tarafında geliştirilen elektrikli scooter, oldukça eğlenceli bir ulaşım aracı. Dilediğiniz zaman kiralayarak trafiğe takılmadan istediğiniz yere gidebileceğiniz martı, 2021 yılı itibariyle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya gibi trafiğin çok olduğu illerde kullanılıyor.
Eğer trafiğin çok olduğu şehirlerden birinde yaşıyorsanız yol kenarlarında bu elektrikli scooterlara rastlamanız muhtemel. Ücretli olan bu hizmet, dakika başına ücretlendirme yapıyor.

MARTI UYGULAMASI NASIL İNDİRİLİR?

İndirmesi oldukça kolay olan uygulama, ücretsiz bir şekilde kullanıcıları sunuldu. Tek yapmanız gereken iOS veya Android cihazınızda uygulama marketine girerek uygulamayı ücretsiz bir şekilde indirmek. Dilerseniz aşağıdaki linklerden de uygulamayı indirebilirsiniz.

NASIL KİRALANIR?

Başla seçeneğine bastığınız andan itibaren size en yakın martılar görüntülenecek.
Uygulamayı indirdikten sonra içindeki haritayı kullanarak martıları bulmaya başlayabilirsiniz. Harita üzerinden elektrikli scooterı bulduktan sonra üzerinde yer alan barkodu uygulamaya okutun.

Barkodu okuttuktan sonra uygulama size 4 haneli bir şifre gönderecek. Şifre geldikten sonra martının üzerinde bulunan kilidi bu şifreyi kullanarak açın. Kilit açıldıktan sonra scooter kullanıma hazır olacaktır.

MARTI KİRALAMA ÜCRETİ NE KADAR?

Yolculuğa başlamak için 1,99 lira, her bir dakika için de 0,79 kuruş ücretlendirmesi var.
Elektrikli scooter ile bir yolculuğa başlamak için 1,99 lira, her bir dakika için de 0,79 kuruş ödemeniz gerekiyor. Ödeme işlemi de uygulama üzerinden gerçekleşiyor. Bu nedenle uygulama giriş yaparken kredi kartınızı girerek para aktarmanız gerekiyor.

Kısa bir hesap yapacak olursak; 10 dakikalık bir martı yolculuğu size 9,90 liraya mal olacaktır. Martı scooterları en fazla 24 saate kadar sizde kalıyor. 24 saat dolmadan scooterı teslim etmeniz gerekiyor.

KONTROLLERİ NASIL?

Ayağınızla iki defa ittirme hareketi yaparak martıyı hareketlendirebilirsiniz.
Scooterı hareket ettirmek için yapmanız gereken tek şey, ayağınızla iki defa ittirmeniz gerekiyor. Scooter hareketlenmeye başladıktan sonra da sağ tarafta bulunan düğme ile hızlanma, sol tarafta bulunan düğme ile de fren yapabilirsiniz.

Tabii ki martı scooterının da belirli kuralları var. Bunlar:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • 16 ve 18 yaş aralığında olanlarda ise M ve A1 ehliyet şartı aranacak
  • Azami hız saate 18 km olacak
  • Birden fazla kişinin binmesi yasak
  • Yayaları ve engelli/yaşlı vatandaşlar tehlikeye sokulmayacak
  • Kişisel eşya taşınamaz

YOLCULUĞU NASIL SONLANDIRABİLİRİZ?

Hizmet alanı içerisinde dilediğiniz yere park edebilirsiniz.
Yolculuğunuzu sonlandırmak istediniz veya şarjınız bitmeye başladı. Böyle bir durumda scooterı ilk gördüğünüz direğe bağlayarak yolculuğu sonlandırabilirsiniz. Ancak burada bazı püf noktalar var. Scooterı direğe bağladıktan sonra fotoğrafını çekip kaydetmeniz gerekiyor. Fotoğraf çekimi esnasında yapılacak bir hata ceza ödeme nedeni.

Ek olarak dikkat etmeniz gereken şey, scooterı herkesin rahatlıkla girebileceği bir yere park etmeniz. Park esnasında yapılacak bir ihlal nedeniyle para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Son olarak eklemek istediğimiz şey; martıyı kullanırken herhangi bir kazaya karışmanız durumunda, scooterda meydana gelecek hasarları sizin karşılamanız gerekecek. Bu nedenle martı scooterlarını kiralamadan önce bu kuralları bilmeniz gerekiyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da bu yolları kullanacaklar dikkat! Bu cadde ve bulvarlar trafiğe kapatılacak!

Antalya'da bu yolları kullanacaklar di..

Antalya'da bu yolları kullanacaklar dikkat! Bu cadde ve bulvarlar trafiğe kapatılacak!
Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü ele..

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş peşe geliyor! 20.4.2024

Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş p..

Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş peşe geliyor! 20.4.2024
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan Antalyalılara çağrı: Gelin birlikte temizleyelim

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'..

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan Antalyalılara çağrı: Gelin birlikte temizleyelim
Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağı..

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyar..

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var