Makaralı filmler tarih oldu

10.12.2019 15:11

Bir dönem fotoğraf sanatında çekilen kareleri ölümsüzleştiren müthiş buluş makaralı filmler artık tarih oldu. Fotoğraf Sanatçısı ve aynı zamanda meslek örgütünün önemli sanatkarlarından Yılmaz Çamkesen, makaralı film üreten dünyaca ünlü firmaların dijital teknolojiye geçişleri ile birlikte büyük gelir elde ettiği, bu sistemi yok ederek akrep gibi kendilerini zehirlediğini söyledi.

Makaralı filmler tarih oldu

Bir dönemi açıp başka bir dönemi kapatan dünyanın önde gelen fotoğraf  devlerinin dijital döneme geçmesiyle birlikte fotoğraf filmleri üretimde birbiriyle yarışa girdi.

Dijital teknoloji ile modern zamanların adımlarını atan ünlü film üreticileri bu davranışlarıyla adeta büyük emeklerle oluşturulan pazarı ve dev müşterilerini kaybetti. Fotoğraf Sanatçısı Yılmaz Çamkesen, konu ile ilgili "Artık o eski kalite  kalmadı" dedi.  

Makaralı filmler sorulmaz oldu

Çamkesen, "Makaralı Rol Film diye adlandırılan otuz altılık fotoğraf filmleri artık kullanılmıyor. Tabii bunun daha önce kullanılan başka teknolojileri de fotoğraf sektöründe kullanıldı.

Dijital dönemin başlamasıyla birlikte önce eski fotoğraf makineleri terk edildi, ardından makaralı filmler sorulmaz oldu. Böyle olunca da birbirini arayıp sormayan bir dönemin lüks sayılabilecek mekanizması bir araya gelemedi.

Fotoğrafçılık ile uğraşanların ustalıklarını konuşturduğu bir başka detay ise filmlerin banyo edilmesi ve kalan filmlerin çekilen karelere zarar vermeden yeniden makinenin haznesine yerleştirilmesiydi" diye konuştu.

Ustalık isteyen tecübeler

Çamkesen, "Dijital fotoğraf makinelerinin hayatımıza girmesiyle ustalıkla işini yapabilen konusu da tartışılır oldu. Filmleri yakmadan değiştirmek ustalık isteyen bir hünerdir.

Çekilmiş dolu filmi takmamak ustalık tecrübesi ve dikkat isteyen özel bir durumdur. Karanlık Oda diye tabir ettiğimiz ve filmleri özel ilaçlardan geçirilerek en güzel şekilde çıkarabilmek fotoğrafçılıkta ustalık isteyen tecrübeler arasında yer almıştır.

Bugün bunların hiç birisine gerek duyulmayan bir teknoloji ortaya çıkmıştır. Böyle olunca da Makaralı Rol Filmler artık kullanılmıyor ve sorulmuyor. Zaten üretici firmalar bu eski teknoloji ürünlerini de terk etti üretmiyor" dedi.

O günleri yaşayamayanlar

Çamkesen konuşmasına şöyle devam etti:

"Analog çekim yapanların sayısının azalması nedeniyle üretiminde çok kısıtlı olarak filmlerin bulunmasının sağlanması bunun meraklıları tarafından bilindik yerlerde aramalarına neden oluyor.

36'lık film ile fotoğraf çekme zamanına yetişemeyenlerin bu heyecan dolu muhteşem anların zevkini tadamamış olması büyük eksiklik. Bir şeylere kolay ulaşılması var olan değerlerin anlamını da çabuk yitirmesine yol açıyor."

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto