Lara'da yakalanan köpek balığının gizemi çözüldü!

29.06.2019 11:56

Geçtiğimiz günlerde Antalya'nın Lara Plajı açıklarında yakalanan 2 metre boyundaki Pamuk türü köpek balığı ile ilgili korkunç bir tarihsel gerçek ortaya çıktı. 

Lara'da yakalanan köpek balığının gizemi çözüldü!

Antalya’da balıkçıların oltasına takılan yaklaşık 2 metre boyundaki ’Pamuk’ cinsi köpek balığı görenleri hayrete düşürüp, balıkçıları sevindirirken bu cins köpek balığıyla ilgili tüyleri ürperten bir iddia ortaya atıldı.

On binlerce Afrikalıyı yediler

İddiaya göre Lara Plajı açıklarında yakalanan pamuk cinsi köpekbalıklarının tarihinde çok korkunç olaylar yatıyor.  

Tarihi gerçeklere göre, Avrupalıların Yeni Dünya’yı keşfinin ardından başlayan köle ticaretinde, tarlalarda çalıştırılmak üzere gemilere doldurulan Afrikalıların çok azı Amerika kıtasına kadar canlı kalabiliyordu.

Ölenler ise köpekbalıklarına atılıyordu. İşte ‘Pamukbalığı’ olarak bilinen köpekbalığı türünün adı bu basitleştirilmiş cenaze törenlerinden geliyor.

Pamukbalıkları, bu yolla Afrikalı cenazelerinden oluşan o kadar çok yiyecek bulmuşlardı ki gemileri izlemek günümüze dek sürdürdükleri içgüdüsel bir davranış halini almıştı. 

Antalya kıyısına nasıl geldi?

İşte Lara Plajı’nın 500 metre açığında yakalanan Pamuk cinsi köpekbalığı da atalarından genetik olarak kalan bu içgüdüsel davranış nedeniyle sürekli gemileri takip eden bir ırkın mensubuydu.

Sığ sulara gelme gibi bir alışkanlığı olmayan bu pamuk türü köpekbalığı, belki de Antalya kıyılarına kadar bir geminin veya balıkçı teknelerinin peşine takılarak gelmişti. 

Afrikalılar nasıl köle oldu?

Tarih boyunca birçok toplumda görülen kölelik Avrupalıların Yeni Dünyayı keşfi ile yeni bir boyut kazandı. Afrika kıtasından milyonlarca yerli insanlık dışı yöntemlerle köle olarak Amerika kıtasına götürüldü.

Amaç Yeni Dünya’nın tarım arazilerinde, maden ocaklarındaki işgücü ihtiyacını karşılamaktı.

Aslında Avrupalı sömürge devletleri Amerika kıtasına yerleşmeye başladıklarında  buradaki yerli halkı köleleştirerek şeker kamışı ,tütün, pamuk tarlalarında kötü koşullarda zorla çalıştırmışlardı.

Ancak savaşların ve salgın hastalıkların bir sonucu olarak çok sayıda yerli hayatını kaybetti. Ortaya çıkan bu işgücü kaybını kapatmak için Avrupalı sömürgeciler Afrika kıtasına yöneldiler.

 Böylece 15. Yüzyılın sonlarından itibaren Afrika’dan Amerika kıtasına köle ticareti başladı. Bu ticarette öncülüğü İspanyol ve Portekizliler yaptılar. Daha sonra ise bu ticarete başta İngiltere başta olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri katıldı.

Sömürgeci Avrupa devletleri ihtiyaçları olan köleleri iki yolla temin ettiler. Bunlardan birincisi Batı ve Orta Afrika’daki kabile reisleri ve hükümdarıyla yaptıkları anlaşmalardı.

Anlaşmaya göre hükümdarlar köle temin edecekler karşılığında ise Avrupa ülkelerinden manifatura ürünleri, silah ve barut alacaklardı.

 İkinci yol ise esir tüccarları tarafından yağmalama yoluyla Afrikalı yerlilerin köleleştirilmesi ve satılması idi.


      
      

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto