Küresel dünyada 'Milli' olabilmek!

01.01.1970 00:00

Son günlerde devletimizin en tepesindeki yöneticilerimizden itibaren, kamu ve özel sektör temsilcilerinin döviz ile yaptığı işlemleri Türk Lirasıyla yapacağı çağrı veya açıklamalarını…

Son günlerde devletimizin en tepesindeki yöneticilerimizden itibaren, kamu ve özel sektör temsilcilerinin döviz ile yaptığı işlemleri Türk Lirasıyla yapacağı çağrı veya açıklamalarını medyadan takip ediyorsunuz.

Bir zamanlar Türkiye´de cebinizde Dolar bulundurmak bile suçtu. İhtilallerin ürünü olan bu uygulamayı rahmetli Turgut Özal kaldırmıştı.

Şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan dövize karşı savaş açan lider olarak tarihe geçti bile. Dolar ve Euro karşısında değer kaybeden Türk Liramıza değer kazandırmak için devletin en tepesindeki yöneticilerimizden itibaren sokaktaki bakkal amcaya kadar birçok Türk vatandaşının dövizini bozdur kampanyasına katılmasını millileşmek adına veya kaybettiğimiz milli değerler adına önemli bir adım olarak değerlendiriyorum.

Tabii ki küresel dünyada Türkiye´nin 100´ün üzerinde ülke ile ticari faaliyetler yaptığı bir dönemde dövizden kaçmak mümkün mü, elbette değil.

Ancak Türkiye´de dövizi değerli hale getiren bazı uygulamalardan uzaklaşmak, vazgeçmek mümkündür.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan´ın yaptığı çağrılardan sonra gördük ki, bazı kamu kurum ve kuruluşları ihaleleri bundan sonra döviz üzerinden değil Türk Lirası ile yapacakmış.

Bu kurumlara kocaman bir günaydın demek istiyorum. Doğru olan buydu zaten. Türkiye´de devlete bağlı kurumlarının Dolar seviciliğini, Euro ilgisini hiçbir zaman anlamış değildim. Tabii ki Türkiye´nin dünyadan ithalat ihracat yaptığı veya turizm de iddialı olduğu bir dünyada sizin ülke olarak dövizden tamamen uzaklaşmanız mümkün değil.

Kendi topraklarımız üzerinde yaptığımız işlemleri zaten TL üzerinden yapmalıydık doğru olan da buydu. Şu an biz Dolar veya Euro kullanmak için herhangi bir topluluğun veya birliğin üyesi de değiliz. Böyle bir zorunluluğumuz da yok.  Örneğin AB üyesi olan bazı ülkeler ortak para birimi Euro’ya geçmemişken biz bakkalda bile döviz üzerinden alış veriş yapar hale geldik.

Kendi paramızı değersiz hale getirmek için bu kadar çaba niyeydi? Niçin bu güne kadar Türk Lirası üzerinden yapılacak işlemleri döviz üzerinden yapar hale geldik? Adam küçücük bir dükkânını bile döviz üzerinden kiraya veriyor, kaporasını da döviz olarak alıyor.

Gerçekten bu işin iyice dibi çıkmıştı ve geldiğimiz noktada görüyoruz ki, Türkiye milli olmaktan uzaklaşmış birçok konuda elini kolunu tüm değerlerini batıya kaptırmış vaziyetteydi. Artık sokaklarda Türkçe tabela kalmadı. Ben gittiğim ülkelerde döner dükkânları hariç nadiren Türkçe tabela görüyorum. Bu kadar batı hayranlığı, bu kadar teslimiyet niye?

Özel sektörün döviz ile olan bağlantılarını, eğer uluslararası arenada ticaret yapıyorsa anlamak mümkün. Peki devlete bağlı kurumların yaptığı ihaleleri kendi milletiyle olan alışverişini döviz üzerinden yapması doğru bir uygulama mıydı?

Bana göre milli değerlerimizin ve bağımsızlığımızın korunması için kendi öz değerlerimizden hiç uzaklaşmamamız sıkı sıkıya bağlanmamız gerekiyor. Büyük devlet, büyük millet olmamın gereği de budur.

Ülkemizde döviz kullanmak ebetteki suç olmamalı ancak döviz sevicisi de olmamalıyız. Türk Lirası ile yapmamız gereken işlemleri dövizle yapmayacaksın arkadaş, bu kadar basit! Bunun için yasa çıkarmaya, yasak koymaya gerek yok. Her şey beyinlerimizde, yüreklerimizde kalbimizdeki vatan millet sevgisinde bitiyor.

Umarım toparlamak için zaman kaybetmemişizdir, umarım ülkemiz içinde bulunduğu bu ekonomik sıkıntılardan, buhranlı dönemlerden bir an önce kurtulur.

Ben kurtulacağı inancımı yitirmek istemiyorum. Kurtulmak için de çok çalışmamız gerektiğini biliyorum.

2016 yılını artık geride bırakmaya sayılı günler kaldı.

Gerçekten Türkiye için, Antalya için, insanlık için çok zor bir yıldı 2016...

2017´nin ne olacağını tam olarak kestirememekle birlikte, ülkemiz için, milletimiz için, insanlık için iyi olması temennisinde bulunuyorum.

Şimdiden sizlere 2017´nin sağlık, mutluluk ve barış içerisinde, huzurlu bir yaşam getirmesini diliyorum.

Sevgiyle, esen kalın…

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto