Günümüzde kredi kartları her bireyin ihtiyacı haline gelmiş durumda.

Nakit paranın yetmediği yerde kurtarıcı olarak görülen kartlar, nakit para taşımayı sevmeyen ya da taksitle alışveriş yapanların hayatını kolaylaştırıyor.

Ancak çoğu kişi kredi kartlarının yıllık aidatlarından şikayet ediyor.

Kredi kartı aidatlarının kart sahiplerinden habersiz bir şekilde kesilmesi kullanıcıları rahatsız ediyor.

Bu kartların yıllık ücretleri 280 lirayı buluyor.

Türkiye'deki hangi banka hangi kredi kartını veriyor?

BONUS : ING, Denizbank, TEB, Şekerbank, Fibabank, Türkiye Finans, Garanti

MAKSİMUM KART : İş Bankası ve Ziraat Bankası

WORLD CARD : Yapıkredi, Vakıfbank, TEB, Albaraka, Anadolu Bank

AXESS : Citibank, Odeabank ve Akbank

PARAF : Halk Bankası

CARD FİNANS : Finans Bank

ADVANTAGE : HSBC Bankası

Bu kartların özellikleri neler?

BONUS KART:

1. Garanti Bonus Kart:

Bonus Program Ortakları'nda bedava alışveriş yapabilirsiniz.

Kazanılan her 1 bonus 1 TL değerindedir. (1 bonus=1 TL)

Bonus Trink:

Hayatınıza hız katan Trink özellikli Bonus'unuzla tüm bonus fırsatlarından yararlanır, 90 TL'ye kadar olan işlemlerinizi bozuk para taşımaya gerek olmadan, şifre kullanmadan yapabilirsiniz.

Nakit ihtiyaçlarınız ve ödeme kolaylıkları ile ilgili bir çok farklı ürün alternatifini Bonus'ta bulabilirsiniz;

Ücretsiz Taksitli Nakit Avans ile formalitesiz, sabit taksitle ödeyebileceğiniz uygun faiz oranlarıyla nakit ihtiyaçlarınızı anında karşılayabilirsiniz.

Siz ödemenizi peşin yaptığınızda taksiti "İşlem Taksitlendir" ile Bonus kart yapar.

Dilediğiniz bir ekstrenizi Ekstre Atlat ile 1 ay sonra ödeyebilirsiniz.


2. ING Bonus kart:

Kazandığınız bonuslar ile anında bedava alışveriş yapabilir ya da biriktirip daha sonraki alışverişlerinizi bedavaya getirebilirsiniz.

ING Bonus Plus Card ve ING Bonus Premium Card'a terfi etme imkânı yakalayabilirsiniz.

ING Bonus+destek ile ihtiyaç duyduğunuz anlarda asistans hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Acil sağlık hizmetlerinden çilingire pek çok acil ihtiyacınızda ING Bonus Card ile ücretsiz hizmet alabilirsiniz.

Kredi kartı şifrenizi almak için ŞİFRE boşluk kartınızın son 4 hanesini yazarak 2205’e SMS gönderebilirsiniz.

Kartınız E-Ticaret ve Mail Order işlemlerine başvuru esnasındaki tercihe göre açık veya kapalı olarak gönderilir.

Dilerseniz, ING Mobil Kart Ayarları menüsünden veya ONAY boşluk kartınızın son 4 hanesini yazıp 2205’e sms göndererek bu işlemler için tercihinizi değiştirebilirsiniz.

3. TEB Bonus Kart:

Otomatik ödeme talimatı vererek faturalarınızın zamanında, aksamadan ödenmesini sağlayabilirsiniz.

Hafta içi toplamda 100 TL harcadığınız taktirde o hafta sonu yapılacak sinema ve tiyatro harcamalarında %50 indirim kazanabilirsiniz.

Harcama sözü vererek 500 TL'ye varan bonus kazanma şansını yakalayabilirsiniz.

Ekstrelerinizi e-mail adresine alarak kolayca takip edebilir mailinizde arşivleyebilirsiniz.

Nakit avans çekmenin yanı sıra, tüm banka kartı işlemlerinizi kolayca yapabilirsiniz.

Sevdikleriniz için de TEB Kredi Kartınıza bağlı bir ek kart çıkartıp, onların da TEB Bonus Card ayrıcalıklarından faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

4. DENİZBANK Bonus Kart:

Bonus Card, bonus kazandıran ve taksit imkanı sunan bir alışveriş kartı ve aynı zamanda dünyanın her yerinde MasterCard/Visa amblemi bulunan milyonlarca işyerinde geçerli bir MasterCard/Visa kredi kartıdır.

Bonus Card ile tüm harcamalarınızda bonus kazanırsınız.

Bonus Card'ınızda birikmiş bonusunuzla bedava alışveriş yapabilirsiniz.

Bonus Card Program Ortakları'nda ekstra bonus ve taksit imkanından yararlanabilirsiniz.

Bonus Card'ın üzerindeki çip sayesinde size özel imkanlardan yararlanırsınız.

5. ŞEKERBANK Bonus kart:

Şeker Bonus Kart alışveriş, taksitli alışveriş, nakit avans ve taksitli nakit avans imkanları sunan, kazandırdığı bonuslarla bedava alışveriş imkanı sağlayan ve aynı zamanda dünyanın her yerinde, MasterCard/Visa amblemi bulunan milyonlarca işyerinde geçerli olan bir kredi kartıdır.

Şeker Bonus Kart 320.000'e yakın Bonus Program Ortağı'nda, 375.000 POS'da yapılacak alışverişlerde % 20'lere varan bonus kazanma, kazanılan bonuslarla bedava harcama yapma imkanı sunarken, birçok farklı sektörden işyerinde, farklı taksit imkanlarından yararlanabilirsiniz.

Ayrıca kartınızla düzenli ödeme talimatı verebilirsiniz.

Turkcell hattınıza TL yükleme, TT Mobil hattınıza TT Mobil yükleme işlemi yapabilir, Digiturk, Tellcom, Türk Telekom, TT Mobil , İgdaş, İSKİ, Başkent Edaş, TTNET, Turbonet, İSKİ ve Turknet (NETONE, ADSL) faturalarınızı kartınızı kullanarak ödeyebilir ya da otomatik ödeme talimatı vererek her ay ödeme zahmetinden kurtulabilirsiniz.

6. FİBABANK Bonus Kart:

Bonus Business Kredi Kartı, anlaşmalı iş yerlerinden alışveriş yaptıkça bonus kazandırarak, kazanılan bonuslarla bedava alışveriş yapma fırsatı sunuyor.

Ayrıca, 7/24 paraya ihtiyaç duyduğunuzda Fibabanka Kredi Kartlarınızla nakit ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz nakit avans kolaylığı sağlıyor.

7. Türkiye Finans Bankası Bonus Kart:

Happy Kart Silver ile bonus platformu üyesi iş yerlerinin sunduğu taksit avantajlarından faydalanabilir, yaptığınız alışverişlerden bonus kazanabilirsiniz.

Biriktirdiğiniz bonusları alışverişlerinizde kullanabilirsiniz.

Bağış Puan uygulaması ile puanlarınızı çeşitli dernek ve vakıflara bağışlayabilirsiniz.

Happy Kart Silver, Happy Avans özelliğine sahiptir. Happy Avans ile acil nakit ihtiyaçlarınızı ücretsiz, komisyonsuz ve vade farksız olarak karşılayabilirsiniz.

Happy Kart Silver ile Türkiye Finans'ın sunduğu 'Taksitle' hizmetinin avantajlarından yararlanabilirsiniz.

'Taksitle', 50 TL ve üzerinde tek çekim olarak yapacağınız gıda, akaryakıt, tekel, fatura, prim, vergi ödemeleri vb. dışındaki harcamalarınızı sonradan taksitlendirmenize olanak sağlar.

Happy Kart Silver ile otoyol ve köprü geçişlerinde kullanacağınız HGS ödemeleriniz için otomatik yükleme talimatı verebilir, HGS etiketinizi ücretsiz olarak alabilirsiniz.

Faturalarınız için tek seferlik ya da düzenli ödeme talimatı verebilir, GSM TL yüklemelerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.

Happy Kart Silver sahip olduğu Happy Asistans özelliği ile hayatınızı kolaylaştıracak hizmetlerden yararlanmanızı sağlar.

Happy Kart Silver ile BKM Express üyesi olabilir, kartınızı tanımlayarak internet üzerinden güvenli alışveriş yapabilirsiniz.

MAXİMUM KART

1. Ziraat Bankası Maximum Kart:

Ziraat Maximum Klasik kart ile kazanılan puanları üye işyerlerinde anında para yerine kullanabilir, alışverişlerinizi taksitlendirebilir, taksitli nakit avans kullanabilir, temassız işlem yapabilir, kampanyalara katılabilir ve ödemelerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

2. İş Bankası Maximum kart:

Maximum Kart ile Türkiye çapında sayısı 200.000’i aşan Maximum üye işyerinde taksitli alışveriş yapabilir, böylece ihtiyaçlarınızı ertelemeden eşit taksitler halinde kolayca geri ödeyebilirsiniz.

Ayrıca, alışverişlerinizden MaxiPuan kazanıp, biriktirdiğiniz MaxiPuanlarla Maximum üye işyerlerinde bedava alışveriş yapabilirsiniz.

WORLD CARD

1. YAPI KREDİ World Card:

World ile anlaşmalı World Üye İşyeri ağında Worldpuan ve taksit imkanlarından yararlanabilirsiniz.

Kazandığınız Worldpuan'larınızla alışveriş yapabilir, emekliliğinize katkıda bulunabilirsiniz.

Dilerseniz Hızlıcep ile istediğiniz an istediğiniz yerde sadece bir SMS ile Turkcell Hazır Kart TL paketi yükleyebilirsiniz.

Ayrıca kartınızla taksitli nakit avans kullanabilir, 5-12 ay arası sabit ve uygun faiz oranlarıyla rahatça geri ödeyebilirsiniz.

Maximum Kart, yurtiçinde VISA / MasterCard/ Troy ve yurtdışında VISA / MasterCard amblemini taşıyan tüm noktalarda geçerlidir.

Üstelik yurtdışında yaptığınız alışverişlerden de MaxiPuan kazanabilirsiniz.

Maximum Kart’ınızı yurtdışında kullandığınızda, Kartınız için TL/USD, TL/EURO veya TL/USD/EURO hesap özeti tercihinde bulunmanız durumunda yurtdışında gerçekleştirilen alışveriş işlemleri, ilgili yabancı para biriminden kartlara borç kaydedilir.

Maximum Kart’ınızı yurtdışında kullandığınızda ve USD ve/veya EUR döviz cinsinden hesap özeti tercihinde bulunduğunuz alışverişleriniz ayrı bir hesap özeti ile tarafınıza bildirilir.

Böylece yurtdışı alışverişlerinizi toplam döviz borcu üzerinden ödeyebilirsiniz.

Kredi kartınızın hesap özeti para birimini TL, TL/USD, TL/EUR veya TL/USD/EUR olarak belirleyebilir, ilgili döviz cinsinden hesap özeti borcunuzu son ödeme tarihine kadar söz konusu döviz cinsinden ödeyebilirsiniz.

Ayrıca dilerseniz Maximum Kart’ınızla nakit avans çekebilir ya da taksitli nakit avans hizmetiyle nakit kullanımlarınızda geri ödemelerinizi 12 aya varan vadelerle ve eşit taksitler halinde kolaylıkla yapabilirsiniz.

Maximum Kart’ınız ile tüm Bankamatiklerden vadesiz hesabınıza ulaşabilir, Bankamatik Kartı’nızla yaptığınız para çekme, para yatırma ve daha birçok işlemi Maximum Kart’ınızla da yapabilirsiniz.

2. VAKIFBANK Worldcard:

Kartınızı yurt içi ve yurt dışı alışverişlerinizde kullanabilir, internette güvenli alışveriş yapabilir, nakit çözümleri ile anında nakit ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Express Card’ınızı anında alarak alışverişlerinizde hemen kullanabilirsiniz.

Ayrıca bu kartın yıllık kart aidatı da bulunmuyor.

3. TEB Wordcard:

TEB’in Worldcard altyapısı ile hizmete sunduğu TEB Worldcard, dünyanın her yerinde alışveriş yaptırdığı gibi World üyesi iş yerlerinde taksit yapıp puan kazandırıyor.

Bunların yanı sıra TEB Worldcard ilk senesinde kart ücreti alınmıyor.

World ile yaygın World Üye İşyeri ağında Worldpuan ve taksit imkanlarından ve size özel kampanyalardan yararlanabilirsiniz

Kazandığınız Worldpuan'larınızla alışveriş yapabilir, emekliliğinize katkıda bulunabilir veya Worldcep sayesinde ücretsiz Turkcell TL/dakika alabilirsiniz.

Ayrıca kartınızla taksitli nakit avans kullanabilir, 5-9 ay arası sabit ve uygun faiz oranlarıyla rahatça geri ödeyebilirsiniz.

4. ALBARAKA Worldcard:

31 Aralık 2019'a kadar Albaraka World Platinum Visa ve Albaraka Visa Ticari kartınız ile Sabiha Gökçen Havalimanı iç ve dış hat gidiş salonlarındaki ISG Lounge'lara giriş ödemelerinde %50 indirim ayrıcalığından yararlanabilirsiniz.

Tüm Albaraka Visa Platinum kredi kartları ve Albaraka Visa Ticari kredi kartları bu kampanyada geçerlidir.

5. ANADOLUBANK Worldcard:

Üye iş yerlerinde taksit ve World puan ayrıcalıklarından faydalanabilir, kazandığınız World puanları üye iş yerlerinde kullanabilirsiniz.

Bu kartı Visa ve Mastercard amblemi gördüğünüz her yerde kullanabilirsiniz.

Kartın kullanım süresi 3 yıldır.

Anadolubank Worldcard ile kazandığınız her World puan 0,005 TL değerindedir.

AXESS

1. Citibank Axess:

Axess ile anlaşmalı üye iş yerlerinden taksitli alışveriş yaparken chip para kazanabilen kullanıcılar, dilerseler harcamalarında chip paralarını da kullanabiliyorlar.

Citi Axess Klasik’in sunduğu en büyük avantajlardan birisi de taksitli nakit hizmeti.

Buna göre istediğiniz an kartınızın kullanılabilir limitinin yarısı kadar nakit para çekebiliyorsunuz.

Üstelik Citi Axess Klasik bu parayı 36 aya kadar varan taksit ve düşük faiz imkanı ile geri ödeme şansını sunuyor.

2. Odeabank Axess:

Bank'O Card Axess'inizle yaptığınız tüm alışverişlerden chip-para kazanır, biriktirdiğiniz chip-paralarınızı alışverişlerinizde kullanabilir, bedava alışverişin keyfini çıkarabilirsiniz.

Ayrıca üye iş yerlerinde çeşitli avantajlara sahip olabilirsiniz.

3. Akbank Axess:

Axess ile yaptığınız alışverişlerden chip-para kazanırsınız.

Kazandığınız chip-para'larla Türkiye'nin her yerindeki Axess üye mağazalarında anında bedava alışveriş yapabilirsiniz. 1 chip-para = 1 TL değerindedir.

Otomatik fatura ödeme talimatı vererek, her ay fatura takip etmekten kurtulabilirsiniz.

Axess'in her ay sunduğu kampanya ve fırsatları takip ederek ekstra chip-para kazanabilir, anlaşmalı üye işyerlerinde ekstra taksit fırsatlarından yararlanabilirsiniz.

PARAF

Halkbankası Paraf Kart:

Paraf ile yurt içi ve yurt dışında Visa/MasterCard, yurt içinde Troy logosu bulunan tüm üye işyerlerinde alışveriş yapabilirsiniz.

Yurt içinde Paraf Üye İşyerlerinde taksitli alışveriş yapabilir ve kampanyalardan yararlanma imkanına sahip olabilirsiniz.

CARD FİNANS

Finansbank Cardfinans:

Hediye Para ile 1,500 TL’ye kadar alışverişlerinizi bedavaya getirebilirsiniz.

Anında Kredi ile acil nakit ihtiyaçlarınızı hızlı, formalitesiz, kefilsiz olarak karşılayabilirsiniz.

TaksitKolay ile 50 TL ve üzeri tek çekim harcamalarınızı sonradan taksitlendirebilirsiniz.

ADVANTAGE

HSBC:

Yurt içindeki tüm HSBC Bank Şubeleri, ATM'leri ve diğer tüm bankaların ATM'lerinden Nakit Avans çekebilirsiniz.

HSBC Bank Telefon Bankacılığı ve HSBC Bank Bireysel İnternet Bankacılığı ile kredi kartınızdan nakit avans çekerek vadesiz hesabınıza para aktarabilirsiniz.

Harcamalarınızı kolaylıkla ödeyebilirsiniz.

Advantage Nakit puan ve Advantage Tatil puan programlarından yararlanabilirsiniz.

Kartınızın çalınması, kaybolması veya kartınızla aldığınız eşyaların zarar görmesi durumunda Kayıp-Çalıntı ve Alışveriş Teminatı'ndan, ücretsiz Acil Kart Yenileme ve Nakit Avans hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

AVIS'ten araç kiralamalarda %25 indirimden faydalanabilirsiniz.

PROGO ile transfer hizmetlerinde %25'e varan indirimden yararlanabilirsiniz.

Akraba şartı olmaksızın dilediğiniz kadar ek kart çıkartabilir, bu kartların limitini ve nakit avans çekme yetkisini limitiniz dahilinde kendiniz belirleyebilirsiniz.

Kredi kartlarının yıllık aidat ücreti ne kadar?

Banka Adı Kart Markası Yıllık Aidat Ücreti

TEB Bonus 84 TL

Garanti Bankası Miles&Smiles 98 TL

Akbank Free Card 0 TL

İş Bankası Maxi Miles 110 TL

Anadolu Bank Standart 60 TL

Vakıfbank WorldCard 86 TL

Garanti Bankası American Ex. 280 TL

Denizbank Bonus 98 TL

HSBC Advantage 78 TL

QNB Finansbank CardFinans 103 TL

QNB Finansbank Fix Card 0 TL

CepteTeb CepteTeb 75 TL

Albaraka Türk Gold 80 TL

İş Bankası Maximum 66 TL

Şekerbank Şeker Kart 0 TL

Yapı Kredi WorldCard 104 TL

Halkbank Paraf 32 TL

Kuveyt Türk Business 0 TL

ING Bank Bonus 102 TL

Garanti Bankası Flexi Card 0 TL

Yapı Kredi Play 0 TL

Akbank Axess 109 TL

Yapı Kredi Adios 137 TL

Fibabanka Bonus 75 TL

Odeabank Bank’O Card 0 TL

Garanti Bankası Bonus 103 TL

Akbank Axess Gold 122 TL

Albaraka Türk Classic 70 TL

Türkiye Finans Happy Card 35 TL

ICBC Bank Bonus 75 TL

Akbank Wings Card 124 TL

Kredi kartı aidatı yasal mı?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun tüketici haklarını koruyan bir kanundur.

Bu kanun 4. Maddesine göre bankaların kredi kartı aidatlarına uygulayacakları ücretler yönetmelikle belirlenir.

Bu yönetmeliğin 11. maddesine göre bankalar kredi kartları için yıllık ücret talep edebilirler.

Ancak “…. Kart çıkaran kuruluşlar, yıllık üyelik ücreti ve benzeri ad altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadır. Finansal tüketiciler tarafından yapılan ücretsiz kredi kartı başvurularının kuruluşlarca reddedilmesi hâlinde, bu başvuruya istinaden yıllık üyelik ücreti olan kredi kartı verilemez. Kart çıkaran kuruluşlar yıllık üyelik ücreti bulunmayan kredi kartı limiti belirlerken, yıllık üyelik ücreti bulunan kredi kartı değerlendirme kriterlerini aynen uygulamakla yükümlüdür.” ifadelerinde yer aldığı üzere bankalar yıllık ücret talep etmedikleri bir kart sunmak zorudadır.

Bankalar 180 günden fazla süredir kullanılmayan kartlar için ücret talep edemez.

Kesilen ücretlerin geri iadesi mümkün mü?

Bankaların kredi kartlarından aldıkları aidat adı altındaki 12 ayda bir kesilen kart ücretleri birçok vatandaşın şikayeti haline geldi.

Hesap özetinizi takip etmeyen biri iseniz bu aidat sizden habersizce kesilir ve son ödeme tarihi geldiğinde de tahsis edilir.

Bu ücretleri geri almak mümkün.

Bunun için 3 yol mevcut.

Biri bankaya başvuru yaparak basit bir itiraz dilekçesi ile geri alma,

Diğeri, Tüketici hakem heyetine hesap ekstranız ile başvuru yaparak geri iade alma

Başka bir yol da e-Devlet üzerinden mail sistemi ile geri almadır.

1. İtiraz dilekçesi ile kart ücreti iade talebi:

Kartınıza ait banka şubesine giderek yazacağınız bir dilekçe ile ödediğiniz kart ücretini geri alabilirsiniz.
Kredi kartı aidatı iadesi dilekçe örneği;

Türkiye İş Bankası Müdürlüğü’ne

4558 9874 5668 8778 4112 numaralı bankanıza ait kredi kartımdan 03.04.2018 tarihinde kesilen kredi kartı aidatı altındaki 60 TL tutarın kartımın hesabına iadesini arz ederim.

İsim / Soyisim

İmza

Ancak burada önemli olan 2 nokta var.

Kart ücretini iade almak istiyorsanız aylık olarak düzenli harcama miktarınızın en az 700 TL ile 1500 TL arasında olması gerekir. Bir diğer şart da banka tarafından otomatik ödenen en az 2 faturanız bulunmasıdır.

2. Hakem heyeti ile geri alma:

Hükumet konakları, kaymakamlık binalarında genellik ile bulunan tüketici hakem heyetleri üzerinden de sizden kesilen kredi kartı aidatlarını geri almanız mümkündür.

Tüketici hakem heyetine başvurmadan önce kesilen kart aidatını gösteren bir dekontu da elinizde bulundurmanız gerekir.

Hakem heyetinde hazır bulunan bir dilekçedeki ilgili yerleri doldurup elinizdeki kesinti dekontunu ekleyerek başvuru işleminizi tamamlayabilirsiniz.

3. e-Devlet üzerinden kart aidatını geri alma:

Öncelikle kredi kartının ait olduğu bankaya yukarıda belirtilen dilekçe örneği gibi bir yazı yazmalısınız.

Eğer banka dilekçenize olumlu dönüş yağmazsa, bu maili e-devlet üzerinden kart aidatını geri almak kullanabilirsiniz.

İşlemlerin devamı için https://www.turkiye.gov.tr/tbb-bireysel-musteri-hakem-heyeti adresine girerek, "kimliği doğrula" alanına T.C. ve şifre ile giriş yapmalısınız.

Sağ tarafta yer alan butona tıklayarak başvuru işlemini başlatabilirsiniz.

Karşınıza çıkan bilgileri onaylayarak devam edin.

En son https://www.turkiye.gov.tr/tbb-bireysel-musteri-hakem-heyeti?asama=4 adresinde yer alan bankaların bulunduğu liste çıkacaktır.

Burada kartınızı ait bankayı seçiniz ve ilgili alanları doğru bir şekilde doldurarak başvuru işleminizi sonlandırabilirsiniz.

Daha sonra size bir mail gelecektir. Bu maili tekrar bankanıza iletmeniz durumunda kesilen kart aidatını geri alabilirsiniz.

Kaynak: kosgebkredi.net, krediverenabanka.com