Antalya haber... Sebze, meyve ve hayvancılıkla geçinen halkı, ruhsat verilen maden ve mermer ocaklarının tarım arazilerine verdiği zararı önlemek adına büyük mücadele sürdürüyor. Sulu tarım cenneti olan Korkuteli ilçesindeki Dereköy halkı da verimli tarım arazilerinin bölgelerinde açılacak olan kömür madeni nedeniyle yok olmaması için mahkemenin talep ettiği 19 bin lirayı köy meydanında bir araya gelerek toplamaya çalıştı.




İL MÜDÜRLÜĞÜ ‘ÇED GEREKLİ DEĞİL’ RAPORU VERDİ!
Tarım merkezi olan Dereköy’de köylüler, bir yandan kömür madenine karşı devam eden davalarında keşfe hazırlanırken bir yandan da erik ve elma hasadını sürdürüyor. Köy halkı, Antalya Korkuteli Dereköy Yaylasında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 18.05.2021 tarihinde, kömür madeni açılması için “Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararı almasına karşı, başta köy kadınları olmak üzere dava açtı. Açılan davada, Antalya 3. İdare mahkemesi 30.09.2021 tarihli duruşmada keşif yaptırılmasına karar verdi.
KÖY MUHTARI HALKI MEDYADA TOPLADI
Köy meydanındaki toplantıda konuşan Muhtar Taner Yaşa, “Davamızı açtık, keşif kararı çıktı, bilirkişiler keşif yapacak, Keşif için ödenmesi gereken 19 bin liradır” dedi. Dereköy Köylüsü Eyüp Özdemir, “Bu mücadele sadece Dereköy Mücadelesi değildir, tüm Korkuteli’nin suyu için verilen bir mücadeledir. Bütün Korkuteli’nin bu mücadeleye destek vermesini bekliyoruz” diye konuştu.KORKUTELİTİN SU HAVZASI VE ANTİK KALINTILAR
Aza Nebi Büyükkeleş ise “Mücadele süreci başladı, bu süreci birlik olup bitirelim, tarım yapmak isteyen tarımını, hayvancılık yapmak isteyen hayvancılığını yapsın” dedi SS. Dereköy Sulama Kooperatifi Başkanı Erdal Çetin, “Mahkeme bilirkişileri yönlendirmiş, bilirkişiler, yaylada devlet tarafından yapılmış sulama projesini yerinde görecekler, özel idare tarafından yapılan göleti yerinde görecekler, bunu dikkate almalarını bekliyoruz” dedi. Aynı zamanda Korkuteli’nin su havzası da olan bölge, antik kalıntılar da barındırıyor.
A PLATFORMU KÖYLÜNÜN YANINDA
Dereköylülerin 21 aydır devam eden mücadelesine destek veren A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz de toplantıya katılarak bir konuşma yaptı. Gündüz “ İki yıldır burada kömür madeni açılamadıysa sizin mücadeleniz sayesinde açılmadı, bundan sonra da açılmayacak. Haklı olan sizlersiniz. Orman yangınlarının, sellerin en baş sebebi kömürdür. Masa üzerinde verilen kömür madeni, mahkemeden dönecek, kömür madenine asla izin vermeyeceğiz!” dedi.HEYET OLUŞTURUP MAHKEMEYE GÖTÜRDÜLER
Köylüler, köy meydanına bir kutu koyarak, mahkemeye keşif için ödenmesi gereken parayı gönüllülük esasıyla toplamaya başladı. Mahkemeye yatırılacak 19 bin liranın üçte birini toplayabilen vatandaşlar bu rakamı oluşturulan heyetle mahkemeye teslim etti. Toplanan paranın kayısı ve erik paraları olduğunun, alın teri olduğunun altı çizildi.
EKMEĞİMİZ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ
Bahçesinde erik toplayan 73 yaşında Bekir Kaplan “Dereköy Yaylasında, 6 dekar erikten 72 ton erik topladım. Biz o yaylada büyüdük, ekmeğimiz için mücadele ediyoruz, kazandığımız paraları kömüre vermek istemiyoruz!” dedi. Dereköy yaylasında doğup büyüyen Suna Yalçın ise “Bizim orada nohutumuz, buğdayımız, arpamız, patatesimiz, vişnemiz yetişir, böyle bir yaşantının içinde kömür işi nasıl olabilir? Benim ömrüm orada geçti, biz o yerden vazgeçemeyiz!” diye konuştu.TÜCCAR VE İHRACATÇI DA KAZANIYOR
Bölgenin ihracatçısı durumundaki Dereköy ve Sülekler’de bu yıl toplam 20 bin ton meyve üretimi yapıldı ve büyük bölümü ihraç edildi. Bu yıl ihracata giden meyve, yerinde 5-8 TL arasında satıldı. Geçtiğimiz yıl 50 milyonluk ihracat yapan köy bu yıl 60 milyon liralık ihracat yapıldı.
BÖLGEDEN TARİHİ ESERLER ÇIKIYOR
Kömür madeni açılmak istenen Dereköy Yaylası, sulu tarım merkezi ve Korkuteli’nin su havzası olmasının yanı sıra, antik değerler de barındırıyor. Daha önce bölgede dağınık halde bulunan . eserler Elmalı Müzesine konuldu. Halen toprak altında tarihi eserler bulunduğu belirtiliyor.DERE YOKMUŞ GİBİ ‘OLUR’ VERİLDİ
Yapılan açıklamalarda kömür madeninin Dereköy Yaylasının ortasından geçen derenin üzerinde açılmak istendiği vurgulandı. Dökük ve Yağlıca mevki arasındaki Menevşeli Deresinin çıkışı olan dere yatağı Dereköy Yaylası içinde bulunuyor. Bu dere yatağına DSİ her 5 yılda bir “dere ıslah çalışması” yaptığı halde ÇED dosyasında “dere yokmuş” gibi olur verildiği de vurgulandı.