Komşudaki felaket Boğaçayı tartışmalarını akla getirdi!

23.08.2019 13:47

Turistik Fethiye’nin körfezini Murt Deresi'nin tek başına kirletmesi Antalya’nın dünyaca ünlü Konyaaltı Plajı’na akan Boğaçayı’nda başlayan kirliliğin yaratabileceği tehditlere dikkat çekti.

Komşudaki felaket Boğaçayı tartışmalarını akla getirdi!

Antalya’nın sınır komşusu turistik Fethiye Körfezi'ni Murt Deresi’nin tek başına kirlettiği ortaya çıktı.

Dereden Fethiye Körfezi’ne akan kirli suyun körfezin rengini değiştirdiği ve balçık ile mikrobik ortama neden olduğu ortaya çıktı.

Fethiye’nin doğasını ve turizmini vuran bu olumsuzluk Antalya’nın Konyaaltı Plajı’na akan Boğaçayı’nda son dönemde yaşanan kirliliğe dikkatleri çekti, adeta örnek bir uyarı mesajı verdi. 

Boğaçayı

Denize giren 150 kişi hastanelik oldu

Gazi Üniversitesi'nde görevli 7 profesörün Muğla'nın Fethiye körfezinde yaşanan renk değişimiyle ilgili yayınladığı raporda, kirliliğin en önemli nedeninin Murt Deresi'nden gelen tarımsal drenaj suyu olduğu belirtildi.

Raporda kirlilik sebebinin birinci maddesi olarak Murt (Mersinli) Deresi’nden taşınan tarımsal drenaj suyu ve arıtma sularının deşarj suyu gösterildi.

Kirliliğin İkinci nedeni Körfez içerisindeki diğer kanallar tarafından taşınan tarımsal drenaj suları, üçüncü nedeni arıtmaya bağlı olmayan yerleşim alanları ve tesisler olduğu belirtildi.

Körfeze kirlilik taşıyan kanallardan biri

Hazırlanan bilimsel raporda, “Murt Deresi’ndeki kirlilik tek başına Fethiye iç körfezini etkileyebilecek bir potansiyele sahiptir. Murt Deresi ve bahsi geçen kanallar körfezdeki başlıca kirlilik kaynağını oluşturmaktadır” denildi.

Öte yandan helikopterle çekilen fotoğraflar, Fethiye Körfezi'ndeki Murt Deresinin neden olduğu çamur tepelerini gözler önüne serdi.

Son günlerde Fethiye Körfezi’nde denize giren 150 kişinin mikrobik ortam nedeniyle hastanelik olduğu ve antibiyotik ile serum tedavisi gördüğü, turistik rezervasyonlarda iptallerin yaşandığı belirtildi.

Yağmur mevsimi yaklaştı

Antalya’nın komşusu Fethiye’de yaşanan bu doğa katliamı, ilçenin turizmden beslenen ekonomisini de vururken, yaşananlar Antalya’daki Boğaçayı kirliliği tartışmalarını akla getirdi.

Boğaçayı’nın dünyaca ünlü Konyaaltı Plajıyla buluştuğu kesime yakın bir bölgede yaşanan yoğun kirlilik nedeniyle Fethiye benzeri bir felaket yaşanmaması için acil önlem alınması yönünde bir örnek teşkil ettiği vurgulandı.

Projenin hayata geçirilmesinin 5 ay sonrasında yosunlaşma ve koku sorunları yaşanmaya başlanmış, kanal içinin kısa sürede rüsubatla dolduğu, taşkın ve kıyı erozyonu tehlikesi ortaya çıktığı öne sürülmüştü.

Bu olumsuz gelişmelerin hem bölgedeki yer altı sularına hem de Konyaaltı Plajı’na olumsuz etki yapabileceği öne sürülerek acil önlem alınması gerektiği belirtilmişti.

Son gelen bilgilere göre, Büyükşehir Belediyesi teknik ekiplerinin yaptığı çözüm arayışlarında projede başa dönülebileceğinin sinyalleri verilmişti.

Yaklaşan sonbahar mevsimi nedeniyle başlayacak yağışlarla canlanacak olan Boğaçayı’nın yeni sorunlar yaratabileceği yönünde görüşler bulunuyor, Fethiye örneğinden ders alınması gerektiğinin altı çiziliyor. 

Murt Deresi 

Murt Deresi'nin havadan görüntüsü

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto