Kıbrıs’a ‘Yavru Vatan’ denilmesi boşuna değil!

22.02.2020 13:17

Yapılan bilimsel çalışmalar, Kıbrıs’ın Türkiye’den ayrı bir kara parçası gibi gözükse de, buzul çağında Anadolu’dan koparak Akdeniz’in ortalarındaki bir aday dönüştüğünü gösteriyor.

Kıbrıs’a ‘Yavru Vatan’ denilmesi boşuna değil!

Bilim adamları, Kıbrıs’ın Anadolu’dan kopan bir toprak parçası olduğu görüşünde birleşiyor. Yapılan bilimsel çalışmalar Kıbrıs Adası’nın İskenderun Körfezi’nden kopan bir parça olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Lazkiye Körfezi de böyle oluştu.

Kıbrıs’ın Hatay bölgesinden kopmasıyla İskenderun Körfezi ile Suriye’deki Lazkiye Körfezi’nin oluştuğu belirtiliyor. Anadolu coğrafyası ve insanının doğal bir parçası olarak değerlendirilen Kıbrıs Adası’na Yavru Vatan denilmesinin altında jeolojik bir gerçeğin yattığının da altı çiziliyor.

Kıbrıs’ın oluşumu ve jeolojik yapısı

III. Jeolijik zamanın başlarına kadar Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının arasındaki bölgenin tamamı sular altında idi. III. Jeolojik zamanın başından itibaren kuzey yarım kürede birikmeye başlayan büyük dağ buzullarının yer kabuğuna yaptığı basınca paralel olarak yer küresinin merkezindeki mağma’nın buzul dışında kalan güney yarım küreye basınç yapması ile bu bölgelerdeki yer kabuğu dışa doğru çıkıntı yaptı. Bu basıncın sonucunda, eskiden sular altında bulunan Kıbrıs’ın bulunduğu yerde bir takım küçük adacıklar (Girne dağları ile Trodos dağları) su yüzüne çıktı.

Kuzey yarımkürenin buzulları da etkiledi

III. Jeolojik zamanın sonu ile IV. Jeolojik zamanın başı olan Pleistosen evresinin başında Kıbrıs’ın bulunduğu bölgede baş gösteren yükselmelerle Kıbrıs, İskenderun’a bağlı bir yarımada halini aldı.  Ancak Kıbrıs’ı İskenderun’a bağlayan kara parçasının Kuzey yarım küredeki dağ buzulların etkisiyle çökmesi sonucu Kıbrıs bir ada olarak son şeklini almış oldu.

Yorumlar

Sevgi dedi ki;

2023-02-08 01:18:18

Cocuklugumdan beri Kibrisin Turkiyeden koptugunu dusunurdum simdi emin oldum koptugu yer bile belli yeryuzu milyonlarca yillar icerinde buyuk depremler ve diger doga olaylariyla sekil degistimis haritaya bakinca bile tahmin etmek mumkun

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Yorum Yap

    ŞANS OYUNLARI

    On Numara
    Şans Topu
    Sayısal Loto
    Süper Loto