Hani bir şarkı var ya, "bir insanı sevmekle başlayacak her şey" diye başlar. Bilmiyorum, bir insanı sevmekle neler başlayacak, ama hayatın kararacak orası garanti, baştan söyleyeyim! Oysa insanın "kendisini sevmesi" benliği için başkasını sevmekten üstündür, aynanın karşısına geçip gördüğünüz yüzünüze söyleyin, hiç çekinmeden yapın bunu, size kusur olarak görünen neyiniz varsa görmeyin ve kendimi seviyorum deyin. Kimse sizden üstün değil, herkesin herşeyi mükemmel değil. Siz de kendinizi kusur ve hatalarınızla sevin. Sık sık bunu yapın aynadaki suretinize sevginizi söyleyin. Vücudunuz buna olumlu tepki verecektir, daha az hastalanacaksınız, daha huzurlu olacaksınız.

Bir şeyi yapmaya karar verdiniz, ama bir türlü başlayamadınız. Kendinize güveniniz eksik belki, tembellik yapıyorsunuz belki ve işi erteliyip duruyorsunuz. Hergün bunu yapmalıyım deyip kalkıyor ama yapmıyorsunuz. Yapmalıyım demek sizde baskı ve strese yol açar ve içgüdüsel olarak kaçarsınız. Yapmalıyım yerine bunu yapabilirim deyin, yapabilirim. Hatta kendinize bir zorunluluk listesi yapın, bunu yapmak zorundayım deyin. Bu kararlılık getirir ve sizi motive eder. Meli ve malı ile biten cümlelerden vazgeçin, yapmalıyım yerine yapabilirim´i koyun. Yapabildiğinizi gördükçe özgüveniniz artacaktır. Yapabildiğiniz şeyler arttıkça hayat kolaylaşacaktır.

Çocukken maruz kaldğımız sen sus! Sen karışma! Sen ne bilirsin! Gibi cümleleler veya dayak yemek, tacize uğramak vs bizi ilerki yıllarda çekingen yapar, gençlik döneminde terkedilmiş veya aldatılmış olabilirsiniz, tüm bunlar özgüven eksikliği ve hayatta başarısızlığın en büyük nedenidir. Bunlar için kendinizi değersiz görmeyin. Başkalarının tercihlerinin sizinle ilgisi yok ve bunlar kendi kararları, sizle ilgili değil. Bunun için geçmişi veya anne babanızı ve başka canınızı yakan kim varsa siz suçladıkça onlar güçlenir ve sizdeki etkileri artar, güvensizlik artar, onları affedin ve içinizden çıkarıp özgür bırakın. Sizi taşımak istemiyorum deyin. Sizi terkedenlere öfke duymayı bırakın, onlarında bunu yapma gerekçeleri olduğunu unutmayın, kızdığınız nefret ettiğiniz herkesi affedin, üzerinizdeki bu yükleri özgür bırakın, artık benimle değilsiniz, sizi affettim ve özgür bıraktım. Bunu içtenlikle yapın ki etkili olsun. Onları özgür bırakmanız sizi de özgür kılacaktır.

Sürekli olarak kendinizi eleştirip suçlamayın. Bunun bir faydası olmadığı gibi başarısızlıkların da baş nedenlerindendir. Kendinize değer verin, eleştiri ve suçlama dıştan gelse bile başedersiniz, herkes hata yapar ve bir insan ömrü boyunca o hatanın eleştirisi ve suçlamasına kendini maruz bırakırsa asla normalleşemez. Şişmanlık, zayıflık, kel kalma, çok kısa veya uzun olma, burnunuzda, ağzınızda beğenmediğiniz şeyler var, bunlar için kendinizi suçlamayın, eleştirmeyin. Her insan mükemmel fizikli ve kusursuz değil ve sizde bir anormalllik yok, sadece size öyle geliyor, sizin kusur dediğiniz özellikleri taşıyan miyonlarca insan var bunu unutmayın, dünyada bir tek siz şişman veya çok zayıf değilsiniz. Bunlar sadece insanların taşıdıkları özellikler, kendinizi boş yere üzmeyin. Çevrenizde olup sizi devamlı eleştiren, canınızı çıkan insanlardan uzaklaşın. Bunları arkadaşınız olsa bile çıkarın, kimsenin sizi sürekli eleştirip benliğinize zarar vermesine izin vermeyin.

Unutmayın yaşam bir mucizedir ve siz de bu mucizelerden birisiniz. Her mucizeyi küçümsemeyin, eleştirmeyin ve sevin. Yarın için planlarınızı yapabileceğinizi ve yapmak zorunda olduğunuza bugünden kendinizi hazırlayın. Geride kalmışlar geride kalmıştır, onları düşünerek zaman kaybetmeyin, önemli olan şu andır. Anın değerini bilin ve anın en önemli gücünüz olduğunu farkedin. Kendinize kısa dönem ve uzun dönem planlar yapın, bunları yapabilirim deyin. Herkesle barışık olmak zorunda değilsiniz, ancak kendinizle barışık olmak zorundasınız, herkesi sevmek zorunda değilsiniz, ancak kendinizi sevmek zorundasınız