Kediler ve yüksek kat sendromu 

07.10.2020 15:12

Yaz aylarının son günlerini yaşadığımız şu günlerde, minik dostlarımızı pencere kenarları veya yüksek noktalardan alamaz hale geldik. Oysa uzmanlar uyarıyor; "Mevsim geçişlerinde yüksek yerden atlamak, bir kedinin ciddi biçimde rahatsızlanmasına ya da ölümüne neden olabilir."

Kediler ve yüksek kat sendromu 

Havaların güzelleşmesi ve tatlı esintilerin başlaması ile birlikte kapı ve pencereler daha fazla açık kalmaya başlar. Bu durum kedimiz ile birlikte balkonda sosyalleşmemize imkan tanırken aynı zamanda onlar için tehlike de oluşturur.

Turkuaz Veteriner Kliniği Doktoru Cansu Akdoğan, mevsim geçişlerinde sevimli dostlarımızın karşılaşabileceği yükseklik ve balkon kapılarının açık kalması konusu üzerine önemli açıklamada bulundu.

Yüksek kat sendromu

Akdoğan, "Kediler, tehlikeli bir duruma dönüşebilecek yüksek yerlerde oturmayı severler. Kedilerin yükseklik korkusu yoktur ve yüksek yerlerde tünemiş oturmaktan zevk alırlar. Kediler pencere ve balkonlardan sık sık düşebilirler, özellikle de bir kuşa veya sineğe odaklanırlarsa, bir sesle irkilirlerse veya hatta uyurken bir pervaz veya korkuluktan bile yuvarlanabilirler. Yüksek yerlerden bilinçli olarak atlamazlar. Kediler pençeleriyle ağaç kabuğuna yapışabildikleri halde, pencere çıkıntılarının ve balkon korkuluklarının kaygan yüzeylerini bu kadar kolay tutamazlar, bu da onların kolayca kaymasını ve düşmesini sağlar. Düşmeler kırıklara ve hatta ölüme neden olabilir. Bu durum yüksek kat sendromu olarak adlandırılır" dedi

"Kediniz yüksekten düşerse endişeye kapılmayın"

Akdoğan, "Kedilerin yüksek binalardan düştüğü zaman, tehlikeli ve aşina olmadıkları kaldırımlara veya sokaklara düşebileceklerini unutmayın. Kedinizin, düşüşten sonra kurtulamadığını düşünüp endişeye kapılmayın ya da bir şeyi olmadığını düşünüp kliniğe götürmemezlik yapmayın. Hayvanınızı hemen en yakın hayvan hastanesine veya veteriner kliniğinize götürün.Evcil hayvanlarınızı tam olarak korumak için, tüm pencerelerinize rahat ve sağlam sineklikler kurmanız gerekir. Kedinizin sizin gözetiminizde olmadığı sürece teras veya balkona çıkmasına izin vermeyin. Pencere ve klima üniteleri arasında bir kedinin sıkışabileceği boşluk olmadığından emin olun. Unutmayın, kediler her an dalgınlık yapıp sizi üzebilirler" uyarısında bulundu.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto