Tapu Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik Yapılmasına ilişkin kanun teklifi görüşmeleri TBMM Genel Kurulu’nda düzenlendi.

Kanun teklifi ile, Tapu Kanunu'nda taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerde, tarafların yurt dışı teşkilatında bulunmaları halinde veya farklı tapu müdürlükleri taraf iradeleri resmi görevliler tarafından ayrı ayrı alınarak sözleşme tamamlanabilecek.

Tapu sicilinde gerçekleştirilen işlemler veya kadastro tespiti nedeniyle oluşan hatadan olumsuz etkilenen hisselerin maliklerine, ayni ve şahsi hak lehtarlarına, hatanın nedenleri ve düzeltme sonrası oluşacak hisse durumunu gösteren tebligat yapılacak.

Tapu işlemlerine fotoğraf yapıştırılması, kırtasiyeciliğin ve bürokrasinin azaltılması amacıyla yürürlükten kaldırılıyor.

İmar Kanunu'ndaki maddeye göre, tarım arazileri, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda belirtilen izinler alınmadan; bitkisel üretim amacı dışında kullanılamayacak, planlanamayacak, mezra veya köylerin yerleşik alanı ve civarı yerleşik alan olarak tespit edilemeyecek.

İmar planı bulunan alanlarda yapılan uygulama, ifraz ve tevhit işlemleri, parselasyon planı tescil edilmiş alanlarda yapılabilecek. Ayrıca imar planına uygunluğu doğrultusunda öncelikle parselasyon planının yapılması esas olacak.