İşte Akdeniz’deki kavganın altında yatan büyük sır!

15.12.2019 15:08

Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz aramalarındaki hedeflerden en önemlisinin, ‘Gaz Hidrat’ diye adlandırılan geleceğin enerji kaynağına ulaşmak olduğu öne sürüldü.

İşte Akdeniz’deki kavganın altında yatan büyük sır!

Türkiye, emperyalist ülkelerin tüm engellemelerine rağmen Doğu Akdeniz’deki sondaj işlemlerine ve stratejik adımlarına devam ederken, bu bölgenin yakın geleceğin enerji kaynağı olan Gaz hidrat bakımından zengin olduğu ve esas mücadelenin bu nedenle yaşandığı öne sürüldü.

Sondaj gemilerimiz Doğu Akdeniz’de

Türkiye Cumhuriyeti, KKTC ile birlikte Doğu Akdeniz’deki haklarını sonuna kadar savunmak amacıyla Deniz Kuvvetlerimizin refakatindeki sondaj gemileri ile arama faaliyetlerini sürdürüyor. Libya ile yapılan kritik anlaşma ile Akdeniz’deki arama faaliyetlerinde denetimi eline alan Türkiye, Yunanistan’ın öncülüğünde hemen hemen tüm Avrupa ülkelerini karşısında buldu.

Tüm bu mücadelelerin altında yatan bir sır strateji uzmanlarınca dile getirildi. Uzmanlara göre Akdeniz’deki arama çalışmalarında petrol ve doğalgazın yanı sıra esas amacın ‘Gaz hidrat’ adlı enerji kaynağına ulaşmak olduğu belirtiliyor. 

Trilyonlarca dolarlık gaz hidrat 

İddialara göre Doğu Akdeniz'deki mesele sadece olduğu varsayılan 3,5 trilyon metreküp doğalgaz ve 2 milyar varil petrol değil. Doğu Akdeniz'de asıl gaz hidrat var.

1 birim gaz hidrat 30 birim doğalgaza eşit. Denizdeki gaz hidrat, karadaki kaya gazının aynısı. Ve Doğu Akdeniz’de trilyonlarca dolarlık gaz hidrat bulunuyor. 

Gaz Hidrat nedir? 

Gaz hidratlar kara ve çoğunluk deniz tabanında bulunan kristal yapıda, donmuş suyun içine hapsolmuş metan, etan ve propan gibi hafif doğal gazlardır. Gaz hidratlar, 18. yüzyılın ilk çeyreğinde laboratuvar ortamında tesadüfen keşfedilmiştir. Gaz hidratların doğada kendiliğinden oluşabildiği ise 1960’ lı yıllarda Rusya’ nın Messoyakha bölgesindeki donmuş toprak (permafrost) alanlarından gaz hidrat çıkarılmasıyla anlaşılmıştır. 

Kendi hacminden 164 kat fazlasını hapsediyor

Son 30 yılı aşkın süredir gaz hidratların denizel tortullarda da oluşabildiği bilinmektedir. Yapılan araştırmalar 1 m3 gaz hidratın 164 m3 doğal gaz içerebildiğini ortaya koymuştur. Kendi hacminden 164 kat daha büyük hacimdeki gazı bünyesi içerisine hapsedebilme özelliğinden dolayı gaz hidratlar yakın geleceğin enerji kaynağı olarak değerlendirilmektedir.

ABD, Çin ve Rusya çıkartıyor

Çin’in, Güney Çin Denizi’nde 1277 metre derinlikte ulaştığı ve çıkarmaya başladığı 
gaz hidratların ticari kullanımına yönelik ilk araştırmalar 1982 yılında ABD'de başlatıldı. Amerikan bilim adamları ABD’nin güneybatı kıyılarına yakın Atlantik Okyanusu diplerindeki Blake sırtından çıkarılacak gaz hidrat kaynakları ile 100 yıllık doğal gaz gereksiniminin karşılanabileceğini belirtiyorlar.

Peki Türkiye ne durumda?

Ülkemizde ilk kez 2000’li yılların başında Karadeniz’deki gaz hidrat oluşumları bir TÜBİTAK projesi olarak incelenmeye başlandı. İzmir 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, Prof. Dr. Günay Çiftçi liderliğinde son 12 yıldır bünyesindeki Koca Pirireis isimli araştırma gemisi ile bu çalışmaları aynı üniversitenin sismik laboratuvarı olan Seislab ile destekliyor, bilgi toplama ve analiz faaliyetlerini yürütüyor. Başta Karadeniz olmak üzere,  Akdeniz ve Marmara Denizleri yoğun gaz hidrat potansiyeline sahip. Bu rezervler gelecekte enerjide dışa bağımlılığımızı çözme potansiyeline sahip.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto