İstanbul'daki taksiler kimin?

30.01.2020 11:51

Turizm eski Bakanlarından Bahattin Yücel, İstanbul’daki 18 bin taksiden 2.500 tanesinin emekçi şoförlere, 1.800 tanesinin sanatçı, siyasetçi, ve emekli emniyet mensuplarına, kalan büyük bölümün de spekülatörlere ait olduğunu yazdı.

İstanbul'daki taksiler kimin?

Turizm Güncel’de köşe yazıları yazan Kültür ve Turizm eski Bakanlarından Bahattin Yücel, yazdığı son makalede İstanbul’daki taksi sektörünü ve yaşanan bir olayı anlattı.

Taksiciler yol kesip belge kontrolü yapıyor

Yazısında İstanbul’dan bir örnek veren Bahattin Yücel, Bahçeşehir’de bir grup taksicinin, seyahat acentesine ait  transfer aracını durdurarak, belge kontrolü yaptığını öne sürdü. Taksicilerin bu yasadışı eyleminde yol kesme suçunun işlendiğini söyleyen Bahattin Yücel yaşananları şöyle anlattı; 

Plaka sınırlamasının yarattığı rant

“Durdurulan aracın sahibi “Seyahat Acentesi“nin bu yol kesme eylemini mutlaka yargıya taşıması gerektiğinin altını çizerek, İstanbul’da kamu eliyle sürdürülen plaka sınırlamasının yarattığı ranta kısaca göz atalım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları  içinde taksi hizmeti veren 18.000 taksi plakalı aracın –kesin bilgi almak mümkün değil-, yaklaşık 2500 adedi geçimlerini bu işten sağlayan meslekten şoförlere ait. Aralarında yerel siyasetçiler, bazı sanatçılar ve emekli emniyet mensuplarına ait oldukları söylenen, yaklaşık 1800 aracı da eklersek, bunların dışında kalan plakalar, sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen spekülatörlere ait. Küçümsemeyin; eskiden il trafik komisyonlarının -şimdilerde - UKOME adlı Kurulun verdiği sınırlama kararları nedeniyle piyasa değerleri  günümüzde 6 Milyar dolara ulaşıyor. (Yaklaşık 36 milyar lira. 1 plakanın değeri 1 milyon 750 bin lira) İktidar sözcülerinin “Eski Türkiye” diyerek küçümsedikleri dönemin rakamlarıyla söylersek; 35 Katrilyon liranın üzerinde. 
 

Sınırlama gerekçeleri de insan aklıyla alay edercesine; kentteki trafik sıkışıklığını engellemek. Günde ortalama 400-500 aralığında yeni aracın trafiğe çıkarıldığı İstanbul’da, artacak taksi sayısı trafik akışını engelleyecekmiş. Gençliğimizde çok ünlü bir tiyatrocu vardı: Muammer Karaca, onu bir oyununun adıyla anmamız gerekti sanıyorum. “Güldürme beni belediye”. Spekülatörler bu plakaları yıllık 104 Bin lira karşılığında şoför emekçilerine kiralıyorlar. Elde ettikleri gelirin 45 Bin lirası sözde şoför emekçilerini, aslında plaka kendilerini koruma amacıyla, vergi matrahından düşülüyor.  Kısaca uçan kuştan vergi alan devletimiz, nedense bu kesimden alacaklarına indirim uyguluyor.
 
Sınırlamalar yetmemiş gibi şimdi ortaya çıkan başka bir uygulama daha var. Ulaştırma Bakanlığının yayınladığı yönetmeliklerle, havaalanı transferlerinde kullanılan ya da şehir içinde turist taşıyan araçlara çok yüksek belge bedelleri yükleyerek, genelde seyahat acentelerinin çalışma alanlarını da ele geçirmek. Oysa çözüm ve kaynak aslında bu hizmetin dinamiklerini doğru yöneterek kolaylıkla bulunabilir. Önce plaka kullanım haklarını meslekleri sadece bu iş olan, gerçek emekçi şoförlere vermek.  Meslekten ayrılmaları durumunda bu kullanım hakkını geri almak. Güvenlik ve ilk yardım konularında yeterlik sınavlarından geçirmek.”

Not: SPEKÜLATÖR NEDİR?

Spekülatör, sektöründe kazanmak için oyunu iyi oynayan ve belli bir riske göğüs gererek para kazanan kişidir. Piyasaları takip ederek ve yorumlayarak alım – satımda bulunurlar. 

Kaynak: turizmgazetesi.com

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto