Opticenter Optik işletmecisi Oğuzcan Bıyıklı,Türkiye'de gözlük kullanım oranının çok düşük seviyelerde olduğunu söyledi.

Bıyıklı, “Bilinçli tüketici sayısı yok denecek kadar az. Özellikle Antalya gibi denizi ve güneşi bol olan şehirlerde gözlük kullanımı konusunda bilinçliliğin artırılması gerekiyor.

Öte yandan okullarımızda birçok öğrencinin göz rahatsızlıkları ve görme bozuklukları konusunda arkadaşları arasında alay konusu olmamaları için gözlerinde yaşadığı sorunu anlatmıyor, tedavi olmuyor" dedi.

Oğuzcan Bıyıklı yılın on ayının güneşli ve bahar havasına geçen Antalya’nın özellikle güneş gözlüklerinin kullanılması konusunda hassasiyetle yaklaşması gerektiğini belirtti.

Bıyıklı, “Güneş gözlükleri kullanımında ülkemizde bilinçli tüketici sayısı oldukça az. Bunun yanında ilköğretim ve lise çağındaki öğrencilerimizin göz bozuklukları konusundaki duyarsızlıklarının bertaraf edilmesi gerekiyor.

Bunun için Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı ve elbette ki sektörümüzün dinamizmleri ile iş birliği yapılarak bu konuda yaşanan gecikmişlik yanında gözlerin daha da ileri düzey görme yitişinin kaybedilmesinin önüne geçilmesi için çalışma yürütmesi gerekiyor. Bu konuda bizlerin üzerine düşen ne görev varsa yapmaya hazırız” dedi.

Bıyıklı sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye'de numaralı gözlük kullanma oranı yüzde 20’lerde seyrederken Avrupa'da bu oran yüzde 51’in üzerinde yer alıyor. Yani yüzde 51'nin görme yetisi geri kazanılmış anlamına geliyor. Japonya'da yüzde 50, ABD'de yüzde 59, Batı Avrupa'da yüzde 55 rakamlarına ulaşılıyor.

Asya ortalaması ise sadece yüzde 20 seviyelerinde. Orta Doğu ülkelerinde ise bu oran yüzde 16 seviyelerinde. Gözlük camı üretiyor olmak yüksek teknolojiyi gerektiyor. Gözlük kullanımı da bu teknolojiye sahip olmayan ülkeler için de oldukça pahalı bir duruma teşkil ediyor.

Ükemizde gözlük pazarının yüzde 50 si güneş gözlüğü yüzde 35'i çerçeve, yüzde 13 gözlük camı ile yüzde 5'i de kontak lens olarak bilinmektedir. Güneş gözlükleri yaz kış kullanılabilen ve kullanılması gereken bir gereç ve aksesuardır.

Öte yandan numaralı gözlüklerde ise sağlıklı görmeyen çocuğun eğitimine de nüksedeceği asla unutulmamalıdır. Numaralı gözlükler konusunda çocukların ilkokula başlamadan önce mutlaka doktor kontrolüne götürülmesi gerekiyor."