İş Güvenliği Kanunu yine ertelendi!..

01.01.1970 00:00

Değerli Okurlarımız, Bir eğitimci olarak sizlere, elimden geldiğince ve dilim döndüğünce, “İş Sağlığı ve Güvenliği” konularında, güncel bilgileri aktarmaya çalışıyorum. İş Güvenliği alanındaki…

Değerli Okurlarımız,

Bir eğitimci olarak sizlere, elimden geldiğince ve dilim döndüğünce, “İş Sağlığı ve Güvenliği” konularında, güncel bilgileri aktarmaya çalışıyorum. 
İş Güvenliği alanındaki mevzuat, öyle hızlı değişiyor ki, inanın takip etmekte zorlanıyoruz. Neredeyse, yazdığımız bir yazının mürekkebi kurumadan, yeni bir mevzuat çıkıyor. 
Dilerseniz ben sizlere konunun en güncel halini, detaylıca bir özetleyeyim.

1-) İş Sağlığı ve Güvenliği konusu, bünyesinde SGK’lı olarak işçi çalıştıran işverenleri ve çalışanları ilgilendiriyor. Kendi nam ve hesabına çalışanlar, bu kanundan muaftır. 

2-) İşyerleri; Az tehlikeli-Tehlikeli ve Çok tehlikeli işletmeler olarak üçe ayrılır. İş güvenliği kanununun hükümleri, işyerinin tehlike sınıfına göre farklılıklar gösterir.

3-) Bir işveren işyerinin tehlike sınıfını, işyerinin SGK Sicil numarasına bakarak anlayabilir. 23 haneli SGK Sicil numarasının; 2-3-4-5. rakamlarından oluşan dört haneli rakam; o işyerinin tehlike sınıfını gösterir.

Örneğin; 2.8610.01.01.1155531.007.20.23.0 sgk sicil numaralı bir işyerinin tehlike sınıfını anlamamız için; “8610” rakamının hangi tehlike sınıfını temsil ettiğine bakmamız yeterlidir. Bunun için, T.C. Çalışma

Bakanlığının, “Tehlike Sınıfları” tebliğine bakmamız gerekir. 

4-) Şimdi de tehlike sınıflarına göre, bir işyerinin yapması gereken işlemlere bir göz atalım.

AZ TEHLİKELİ İŞLETMELER: Bu işletmelerdeki işçi sayısı önemlidir.

a) 1-49 işçi çalışan işletmelerde: Aşağıdaki dört hususun mutlaka yapılmış olması gerekir. 1-) İşyerinin risk değerlendirmesinin yapılması, 2-) İşyerinin acil durum raporunun hazırlanması, 3-) İşçilere, iş güvenliğieğitimi verilmesi, 4-) Bir işyeri hekiminden, işçilerin sağlık raporlarının alınması. Bu işletmelerin aylık olarak bir iş güvenliği firmasından hizmet alma zorunluluğu yoktur.

b) 50 ve üzerinde işçi çalışan işletmelerde: Bu işletmelerin bir iş güvenliği firması ile anlaşma yapması gerekiyor. Böylece gerek İşyeri Hekimliği, gerekse İş Güvenliği alanındaki bütün hizmetler, aylık olarak hizmetaldıkları, İş güvenliği firması tarafından yapılmaktadır.

TEHLİKELİ ve ÇOK TEHLİKELİ İŞLETMELER: Bu işletmelerde ister 1 işçi, isterse 1000 işçi çalışsın, yapılması gerek şey; bir iş güvenliği firması ile anlaşma yapılmasıdır. Bu işletmelerin de; İşyeri hekimliği ve İş güvenliği alanındaki bütün hizmetleri, aylık olarak hizmet aldıkları İş güvenliği firması tarafından yapılmaktadır.

5-) Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işletmelerin; bu hizmetleri almamasının aylık 13.000 TL cezası var. İşçi sayısı ne olursa olsun, bu hizmetleri almayan bir işyeri, aylık olarak bu ceza ile karşı karşıya demektir.

6-) İş Sağılığı ve İş Güvenliği hizmetleri sadece, T.C. Çalışma Bakanlığı’ndan yetkili olan, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB)’nden satın alınabilir. Sağlıcakla kalın ve unutmayın; “Takmazsak, kaybederiz”... 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto