Son yıllarda kurulan at çiftlikleri ve bu konu üzerinde yürütülen faaliyetler her geçen gün artmakta. Aileler özellikle çocuklarının ruhsal ve beden olarak güçlü bir yapıya sahip olması için hipoterapiyi tercih ediyor.

Hipoterapi veya at eşliğinde terapi fiziksel, zihinsel veya duysal bozukluğu olan hasta gruplarında fonksiyonel açıdan iyileşme ve gelişme sağlamak amacıyla atın hareketlerinden yararlanan bir tedavi stratejisi.

At ile tedaviyi tercih eden aileler atın hareketleri sonucu kontrol, duyu sistemleri ve motor planlamada kolaylık sağlayarak koordinasyon, zamanlama, motor yanıtların düzenlenmesi, solunum kontrolü duyu bütünlüğü ve dikkat isteyen becerilerin geliştirilmesine olanak sağlamakta.

Ata binerken vücutta meydana gelen ritmik hareketler aynı insan yürüyüşü gibidir. Fiziksel, mental, duyu ve emosyonel bozukluğu olan gruplarda yararlı olan ve son yıllarda oldukça yaygınlaşan bir spor ve tedavi yöntemidir.

At üzerinde tedavilerini tercih edenler atın üzerinde denge esasına dayanan eğitimi ortaya koyduğu gibi kaygı bozuklukları, yeme bozuklukları ve hafif fiziksel bozuklukların tedavisine de katkı sağlamakta.

Ayrıca hipoterapi dikkat bozukluğu, otizm rahatsızlığı olanlar, inme, işitme kaybı, gelişimsel gerilik, down sendromu, Kks tonusu bozuklukları, denge bozuklukları, koordinasyon bozuklukları, iletişim bozuklukları, duyu motor fonksiyon bozuklukları, asimetri, zayıf postüral kontrol hareket bozuklukları, limbik sistem disfonksiyonundan kaynaklanan dikkat isteyen becerilerdeki bozuklukları da tedavi ediyor.